Τρίτη 19.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

« Οι ανθρώπινες σχέσεις » – Ένα άρθρο που έγινε θέμα

16.05.2016

Είναι γνωστό ότι τα ωραία πράγματα δεν αγοράζονται, δεν στοιχίζουν ακριβά, είναι εύκολο να τα βρούμε μέσα μας και γύρω μας και στους ανθρώπους που αγαπούμε. Κι όμως εμείς προσπερνούμε τα τόσο πολύτιμα και χωρίς καθόλου κόστος και στρεφόμαστε αποκλειστικά στο  ανελέητο κυνηγητό κέρδους για την απόκτηση όλο και περισσοτέρων υλικών αγαθών που όταν δεν αποκτούμε αισθανόμαστε δυστυχισμένοι και αποτυχημένοι. Δυστυχώς δεν έχουμε καταλάβει ακόμη ότι η μεγαλύτερη αποτυχία μας και  το μεγαλύτερο κακό που έχει κάνει και που μπορεί να συνεχίσει να κάνει η οικονομική κρίση, είναι στις σχέσεις των ανθρώπων… Εκεί και μόνο εκεί έγκειται η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αποτυχία.

Η απομόνωση, η αποξένωση, η απομάκρυνση από τους φίλους μας, από τους γύρω μας είναι κάτι που λίγο πολύ έχει επηρεάσει όλους μας. Οι έξοδοί μας έχουν μειωθεί και  βρισκόμαστε όλο και λιγότερο με φίλους, με τους  δικούς μας ανθρώπους. Ο καθένας  έχει κλειστεί στον εαυτό του, στο κλουβί του, στο σπίτι του. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται η δικαιολογία της δουλειάς  είτε γιατί θέλουμε να αποφύγουμε καταστάσεις, είτε γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε απλά πραγματάκια, όπως το να κανονίσουμε μια συνάντηση με φίλους. Το γεγονός ότι ο καθένας μας σκέφτεται πώς θα γίνει να μην ξοδέψει χρήματα, μας κάνει να προτιμούμε να μείνουμε μόνοι μας, στο σπίτι μας και όχι να βρεθούμε με κόσμο, με άλλους ανθρώπους που τόσο απαραίτητο είναι για την ψυχική μας ισορροπία και διάθεση. Τείχη έχουν δημιουργηθεί γύρω μας κι εμείς δεν κάνουμε τίποτα για να τα γκρεμίσουμε. Αντιθέτως, τα κάνουμε όλο και πιο ψηλά γιατί έτσι πιστεύουμε ότι θα ‘μαστε καλύτερα προστατευμένοι και ασφαλείς…Προστασία όμως από τι; Από τις αληθινές και ανθρώπινες σχέσεις;

Μα, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτούμε πως η ευτυχία δεν είναι κάτι που μετριέται ούτε με χρήμα, ούτε με επαγγελματική επιτυχία. Δεν υπάρχει ευτυχισμένη ζωή αλλά ευτυχισμένες στιγμές και οι ευτυχισμένες στιγμές είναι τόσο απλές, τόσο καθημερινές, τόσο εύκολο για τον καθένα να τις γευτεί, αρκεί να το θέλει. Κρατώντας αποστάσεις από τους γύρω μας δεν  αφήνουμε και τους άλλους να μας προσεγγίσουν και δεν πρόκειται ποτέ να νιώσουμε την αληθινή ευτυχία. Και η ευτυχία ως έννοια είναι τόσο απλή. Δεν χρειάζεται να χαλάσουμε ούτε ένα ευρώ αρκεί να καθίσουμε και να αναπολήσουμε ωραίες στιγμές που ζήσαμε  στο παρελθόν και να θελήσουμε όσο γίνεται να τις ξαναζήσουμε. Εμπειρίες των παιδικών μας  χρόνων, φάρσες που κάναμε με τους φίλους μας, μοναδικές και όμορφες στιγμές… πραγματικά όμορφες.

Η πραγματική ευτυχία δεν βρίσκεται στις μεγάλες ιδέες και στα όνειρα τα μεγάλα και δεν θα την αποκτήσουμε ποτέ όταν συνοδοιπόροι μας είναι η ματαιοδοξία, η υπεροψία και ο εγωκεντρισμός… Σ ένα φίλο ,σε μια αγκαλιά και σ’ ένα άγγιγμα είναι πολύ πιο εύκολο να τη βρούμε… Αυτή η παράσταση ζωής δεν κοστίζει τίποτα. Μας δίνεται απλόχερα και μας διδάσκει πως είναι βαριά αρρώστια το να μην είσαι αλλά και να μην θέλεις τίποτα να είσαι για κανένα παρά μόνο για τον ίδιο σου τον εαυτό. «Μπορούμε ακόμα μια ζωή να ζήσουμε καινούρια, αντίς να μαραζώνουμε σαν τον κομμένο δυόσμο. Φτάνει να κάνουμε πανιά σαν τους Θαλασσοπόρους που, μια πατρίδα αφήνοντας εύρισκαν έναν κόσμο»! όπως είπε και ο Κ.Ουράνης.

 

Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ… «Η πραγματική ευτυχία δεν βρίσκεται στις μεγάλες ιδέες και στα όνειρα τα μεγάλα και δεν θα την αποκτήσουμε ποτέ όταν συνοδοιπόροι μας είναι η ματαιοδοξία, η υπεροψία και ο εγωκεντρισμός… Σ ένα φίλο ,σε μια αγκαλιά και σ’ ένα άγγιγμα είναι πολύ πιο εύκολο να τη βρούμε…» .Κατάθεση ψυχής στο άρθρο που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 17-9-12 στην εφημερίδα «ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ»… Κατάθεση ψυχής και κάθε φορά που διδάσκεται  στο ΦΡΟΝΤΙΣΤΉΡΙΟ  Μ.Ε «ΠΥΡΣΟΣ» στο Βαλτινό Τρικάλων καθώς ανήκει στη σταθερή θεματολογία του στο μάθημα της Έκθεσης εδώ και τόσα χρόνια… Πώς θα μπορούσε να λείψει άλλωστε όταν βασικός στόχος του Φροντιστηρίου μας είναι πέρα απ’ αυτόν της επιτυχίας και αυτός της κατάκτησης των αρχών, των αξιών και των Ιδανικών…! Φροντιστήριο Μ.Ε «ΠΥΡΣΟΣ», Βαλτινό Τρικάλων… Ο δικός σου κατευθυντήριος οδηγός…

 

 

Κατερίνα  Ν.  Κεχαγιά

                                                                         Φιλόλογος

                                                          Φροντιστήριο  Μ.Ε «ΠΥΡΣΟΣ»

                                                                     Βαλτινό Τρικάλων