Πέμπτη 23.05.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κεντροαριστερά, Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, Πατριωτικό Μεταρρυθμιστικό Κέντρο…

29.03.2016

“Το ΠΑΣΟΚ ούτε χαρίζεται, ούτε κληρονομείται ούτε τεμαχίζεται σε τιμάρια” είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μία ιστορική ομιλία είκοσι χρόνια πριν περίπου.

Σαράντα χρόνια μετά έχουν γίνει όλα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Στη πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ο χώρος παρουσιάζεται κατακερματισμένος, ασύντακτος  και πληγωμένος.

Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε και αποτελεί μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, κυβέρνησε τη χώρα επί μακρό χρονικό διάστημα και έκανε τομές στην κοινωνία, στη πολιτική και στην εδραίωση της δημοκρατίας και  ανέλαβε  δυσανάλογο κόστος από τη διαχείριση της κρίσης και την συμμετοχή του στην διακυβέρνηση της χώρας τα πέντε τελευταία χρόνια.

Ο ευρύτερος πολιτικός χώρος της κεντροαριστεράς έβαλε πλάτη στη διαχείριση της χρεοκοπίας προσπαθώντας να ισορροπήσει την κοινωνική προστασία με την ορθολογικοποίηση της κρατικής δομικής και οικονομικής ανισολειτουργείας και την δημιουργία προϋποθέσεων παραγωγής.

Το σοκ των αλλαγών δεν συνέφερε από το λήθαργο της καπιταλιστικής υπερκατανάλωσης  την παρακμασμένη ελληνική οικονομία και ξεβόλεψε πρόσωπα και καταστάσεις σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ο κόσμος τιμώρησε την υπεύθυνη στάση του και σχεδόν εξαΰλωσε τα εκλογικά ποσοστά, επιβραβεύοντας τα «Ζάππεια» των ισοδυνάμων  του Σαμαρά , την κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο και την ακατάσχετη παροχολογία  του Τσίπρα στους «αγανακτισμένους» πολίτες της χώρας. Πάνω κάτω, ήταν αναμενόμενη η αντίδραση του κόσμου αρνούμενος να πιστέψει πως η χώρα έχει χρεοκοπήσει.

Πέντε χρόνια μετά, το πολιτικό στοίχημα παραμένει το ίδιο. Υπεύθυνη στάση, αλήθεια, παραγωγή υγιούς πολιτικής σκέψης και προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από την ιδεολογική σαφήνεια του προοδευτικού πατριωτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου που μετατρέπει το χώρο σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκού τύπου σοσιαλδημοκρατικό ρεύμα αγγίζοντας την καρδιά και το συναίσθημα των κεντροαριστερών  πολιτών της χώρας.

Η πολιτική  οριοθέτηση  προϋποθέτει κυρίως  σχέδιο ανάπτυξης με θέσεις εργασίας και μια τολμηρή πρόταση θεσμικών και δομικών αλλαγών. Προφανώς δεν είναι δυνατό να υπάρξει παραγωγική και οικονομική ανάκαμψη αν δεν αποσαφηνισθεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με βάση τις πραγματικές και ρεαλιστικές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας  και προφανώς δεν μπορεί επί μακρό να εφαρμόζεται ο καπιταλισμός  των τραπεζών αλλά ούτε και υδροκέφαλο κράτος του βολέματος και του ρουσφετιού όπως εξελίχθηκε τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Η έννοια αναπτυξιακή ανασυγκρότηση δεν είναι κάτι αφηρημένο. Όλα τα παραγωγικά μοντέλα λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά των τόπων εφαρμογής και των συντελεστών παραγωγής. Η «φτωχή» Ελλάδα λοιπόν έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία επιβάλλεται να αναπτύξει εκτενώς  και σοβαρές παθογένειες τις οποίες θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει.

Σαφώς λοιπόν θα πρέπει να εστιάσουμε στους τομείς όπου η ανάπτυξη και η εξέλιξή τους θα προσδώσουν στην παραγωγή προστιθέμενη αξία, εισαγωγή  χρήματος και δημιουργία θέσεων εργασίας .

Σκοπός πρέπει να είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η δημιουργία ενός υγιούς και παραγωγικού κράτους, η διασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης με βιωματικό χαρακτήρα  και  κρατικό παρεμβατισμό που θα εξασφαλίζει εισόδημα, πρόσβαση στην υγεία, πρόνοια και κατανομή των πόρων ώστε να ενισχύεται σταθερά η κοινωνική συνοχή.

Το εγχείρημα και η προσπάθεια ανασύστασης της Κεντροαριστεράς προϋποθέτει συλλογική δράση, ομαδικότητα και κυρίως χωρίς προσωπικές στρατηγικές και αρχηγισμούς που θα υποδαυλίζουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση, ώστε να είναι σαφής η αποσύνδεση της ιδεολογικής πλατφόρμας από τον καιροσκοπισμό, την καρεκλολαγνεία και το νεποτισμό.

Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα όχι με μοιρολατρία και δανεικά αλλά υπερήφανα και παραγωγικά και αυτό προϋποθέτει πολιτική στόχευση, οργανωτικό πλαίσιο και ευρύτερες συμμαχίες.

Η πολυτέλεια των μακρόσυρτων διαδικασιών ούτε υπάρχει ούτε θα βοηθήσει την ενίσχυση των προθέσεων. Οι πολίτες ανυπομονούν και αναμένουν μια ξεκάθαρη πολιτική πλατφόρα  επανίδρυσης  του μεσαίου  χώρου που θα δίνει προοπτική ανάκαμψης της ίδιας της χώρας. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα.

Τώρα όμως…

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤ. ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

Μέλος του ΠΑΣΟΚ

[fbcomments]