Κυριακή 19.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πολιτιστ. σύλλογος Κάτω Στρατώνων: Περιμένουμε λύσεις στα προβλήματα της γειτονιάς

23.06.2015

 

Στην περιοχή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, γνωστότερη ως κάτω Στρατώνες, βρέθηκε ο φακός του «Ε.Π.» με στόχο να διαπιστώσει την κατάσταση που βρίσκεται η συνοικία. Οι κυρίες του τοπικού Πολιτιστικού συλλόγου, που γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα της περιοχής, μας μίλησαν για μια υποβαθμισμένη και ξεχασμένη γειτονιά εδώ και πολλά χρόνια, που βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στα προβλήματα της, γι’ αυτό και ζητούν επειγόντως από τη Δημοτική αρχή λύσεις, τουλάχιστον σε ζητήματα καθημερινότητας που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες δαπάνες.

Οι κ.κ. Ρένα Παρλαπάνη, Ζωζώ Μπαντή και Ελένη Δεληλίγκα (πρόεδρος και μέλη του συλλόγου) καθώς και ο κ. Νίκος Ανδρεάδης (κάτοικος της περιοχής) πολύ πρόθυμα μας μίλησαν και μας ξενάγησαν σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλη την περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσουμε ιδίοις όμασι την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί. Και όντως η εικόνα που μας μετέφεραν αλλά και που εμείς οι ίδιοι αποκομίσαμε δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Ένα από τα μείζονα θέματα, που φυσικά και δεν αποτελεί πλέον είδηση αλλά δυσάρεστο κομμάτι της καθημερινότητας, είναι τα άφθονα άκοπα χόρτα που υπάρχουν σε πολλά οικόπεδα και μεγάλες εκτάσεις. Εκτός όμως από εκεί, άκοπα χόρτα συναντάμε παντού, σε πλατείες, σε παιδικές χαρές, σε πεζοδρόμια ακόμα και στις αυλές των σχολείων. Μια εικόνα άκρως απογοητευτική που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη καθημερινότητα των κατοίκων.

Ακόμα ένα ζήτημα είναι αυτό που έχει να κάνει με την καθαριότητα της περιοχής. Εντοπίσαμε με το φακό του «Ε.Π.» πολλά σκουπίδια παντού με αποκορύφωμα την κεντρική πλατεία όπου εκεί υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια, χαρτιά, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια κλπ. Όπως μας τόνισαν τα μέλη του συλλόγου οι κάδοι σκουπιδιών και ανακύκλωσης,  δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλου του οικισμού και αυτοί που υπάρχουν είναι πολύ παλιοί και χρειάζονται καθάρισμα. Γι’ αυτό λοιπόν και μέσα απ’ αυτές τις γραμμές καλούμε προσωπικά τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Αλέκο Πολυμερόπουλο, έναν αυτοδιοικητικό με μεγάλη εμπειρία ειδικά στο κομμάτι της καθαριότητας, να στείλει συνεργεία να καθαρίσουν την περιοχή, τώρα που ο Δήμος θα προσλάβει το ανάλογο προσωπικό μέσω του προγράμματος των 5μήνων.

Στις παιδικές χαρές η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Σε μια απ’ αυτές δεν υπάρχουν καν κούνιες αλλά και εκεί που υπάρχουν είναι σκουριασμένες, με χαλασμένα εξαρτήματα. Και εδώ λοιπόν απαιτείται άμεση παρέμβαση, καθώς το θέμα έχει να κάνει με μικρά παιδιά.

Επίσης σε πολλά κεντρικά σημεία (πλατείες, δρόμοι) δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός. Αλλού οι λάμπες είναι καμένες και αλλού σπασμένες, χρειάζεται ναι αντικατασταθούν άμεσα.

Στο χώρο που κάποτε στεγαζόταν το εργοστάσιο Δερπανόπουλου, στο οποίο δούλευαν για χρόνια πολλοί κάτοικοι, σήμερα υπάρχουν μόνο τα ερείπιά του. Εκεί μέσα έχει γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος με ρίψη σκουπιδιών και μπαζών. Αυτό ο Δήμος πρέπει να το σταματήσει, κλείνοντας την είσοδο ή ελέγχοντας την περιοχή.

Το ποτάμι σε αρκετά σημεία χρειάζεται καθαρισμό από χόρτα, χώματα και σκουπίδια που το μολύνουν και δημιουργούν και άλλα επιπλέον προβλήματα, όπως η πρόσφατη παρουσία φιδιού στην αίθουσα του 23ου Νηπιαγωγείου που ανήκει στη συνοικία των Στρατώνων και προκάλεσε αναστάτωση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Οι κυρίες του τοπικού συλλόγου μας μίλησαν για την συνοικία τους που την αγαπούν ιδιαίτερα, όπως και όλοι οι κάτοικοι άλλωστε. Πρόκειται για μια συνοικία κέντρο-απόκεντρο, καθώς είναι πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Εκεί σήμερα κατοικούν περίπου 2.000 άτομα και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει έντονη ανοικοδόμηση, καθώς όλο και περισσότεροι Τρικαλινοί επιλέγουν την περιοχή για την ομορφιά και την ησυχία που παρέχει.

Ο σύλλογος Κάτω Στρατώνων είναι ένας δραστήριος σύλλογος που έχει προσφέρει πολλά στη συνοικία με τις δράσεις του. Ήταν εκεί, όταν χρειάστηκε να διαμαρτυρηθεί για την απομάκρυνση της ασβεσταριάς που δημιουργούσε πολλά προβλήματα στους κατοίκους με τη λειτουργία της, ήταν εκεί και βοήθησε στην αγιογράφηση και στην ανέγερση της αίθουσας εκδηλώσεων του Ι.Ν. του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Και θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον πάντα κοντά σε κάθε κάτοικο και σε ότι τον απασχολεί. Ζητάει όμως και ο Δήμος να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την περιοχή και να δώσει λύσεις σε ζητήματα άμεσης ανάγκης και καθημερινότητας.

Άλλωστε πολλοί Δημοτικοί σύμβουλοι και Αντιδήμαρχοι, και τώρα και στο παρελθόν, έλκουν την καταγωγή τους ή διαμένουν στη συνοικία των Στρατώνων.

Σίγουρα και δω τα προβλήματα δεν αποτελούν είδηση. Λίγο πολύ είναι γνωστά και  τα συναντάμε σε κάθε συνοικισμό και γειτονιά του Δήμου. Να δίνονται λύσεις πρέπει από τους αρμόδιους και εμείς ως «Ε.Π.» πάντα πρός αυτή την κατεύθυνση θα κινούμαστε και θα μαχόμαστε.

                                                             Δημήτρης Παδιός