Τρίτη 21.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το κράτος “πλυντήριο” για τις καταθέσεις της Ελβετίας;

26.11.2015

Νέα ρύθμιση με την παροχή κινήτρων για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος του έτους.
Στόχος της ρύθμισης, που θα έχει τον χαρακτήρα τελευταίας ευκαιρίας για τη δικαιολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων, είναι αφενός η αύξηση των δημοσίων εσόδων και αφετέρου η ενίσχυση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της επιστροφής κεφαλαίων από το εξωτερικό. Η νέα λίστα των 10.588 Ελλήνων με καταθέσεις σε τράπεζα της Ελβετίας που παρέδωσαν στο Υπουργείο Οικονομικών οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας διευκολύνει σημαντικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην προσπάθειά του αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ προβλέπει την καταβολή του φόρου εισοδήματος που δεν είχε καταβληθεί στην εφορία για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η ρύθμιση εξετάζεται να περιλαμβάνει και κίνητρα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για τους φορολογουμένους με αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό που θα δεχθούν να επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα. Το μέτρο αυτό θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που υπέστη πλήγμα από την απόσυρση καταθέσεων τους προηγούμενους μήνες. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται να δοθούν κίνητρα σε όσους απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες για να τις επιστρέψουν.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι, παράλληλα με τους ελέγχους που θα ξεκινήσει στους 10.588 Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας, θα τους καλέσει – όπως άλλωστε και όλους όσοι περιλαμβάνονται στις λίστες που ελέγχονται ήδη με τα εμβάσματα προς το εξωτερικό – να δηλώσουν οικειοθελώς τα αδήλωτα εισοδήματά τους και να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί.

Τρ. Αλεξιάδης: Εντός του 2015 η ρύθμιση

Για το θέμα αυτό είχε μιλήσει στην κρατική τηλεόραση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι παρέχεται για τελευταία φορά η δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν εισοδήματα που έχουν στο εσωτερικό ή και στο εξωτερικό και δεν τα έχουν συμπεριλάβει στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Όπως είχε αναφέρει, «οι συντελεστές δεν θα πολύ μεγάλοι, ούτε και χαριστικοί», προσθέτοντας ότι στόχος παραμένει η προσέλκυση εσόδων στα κρατικά ταμεία.