Πέμπτη 28.09.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Καταστροφές στην Φαρκαδόνα: ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρκαδόνας

06.09.2023 /

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
Οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας μας, μαζί και το Δήμο Φαρκαδόναςπροκάλεσανυπερχειλήσεις στα ποτάμια Πηνειό, Ενιπέα και Νεοχωρίτη, πλημμύρες σε τεράστιες καλλιέργειες στα χωριά Πηνειάδα, Κεραμίδι, Φαρκαδόνα, Κρήνη, σε κτηνοτροφικές μονάδες καταστρέφοντας ζωοτροφές και βάζοντας σε κίνδυνο τα ζώα τους, ζημιές σε θερμοκήπια στα Σερβωτά,. Παράλληλα, η συνεχιζόμενη αύξηση της στάθμης των νερών πλησιάζει επικίνδυνα ορισμένα σπίτια στα χωριά Κεραμίδι και Σερβωτά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή μας πλήττεται από πλημμύρες και καταστροφές.Βρισκόμαστε στο ίδιο τραγικό έργο θεατές, στο ίδιο καταστροφικό σκηνικό, στα ίδια σημεία ξανά και ξανά. Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για την επερχόμενη βροχόπτωση οπότε παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό της μη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Είναι προφανές ότι ούτε η περιφερειακή ούτε η δημοτική αρχή πήραν μέτρα για έστω ανάσχεση του φαινομένου παρόλο που τα πληττόμενα χωριά παραμένουν για χρόνια τα ίδια. Δηλαδή τόσο δύσκολος ήταν ο καθαρισμός φρεατίων καναλιών, επαρκές δίκτυο όμβριων υδάτων και η συντήρηση και ανανέωση του παλαιωμένου μηχανολογικού μηχανισμού; Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα η περιφερειακή και δημοτική αρχή προχώρησαν σε σωρεία δημοσιευμάτων για αντιπλημμυρικά έργα που δήθεν έκαναν. Και μόνο το αποτέλεσμα της 24ωρης δυνατής βροχής αποδεικνύει ότι όλα αυτά ήταν λόγια του αέρα που αποσκοπούσαν σε άκοπη δημοσιότητα.
Φυσικά και έχουν τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές γιατί ουδέποτε προχώρησαν στην υλοποίηση μελετημένου έργου πρόληψης – προστασίας παρά προέβαιναν σε συμπληρώματα και αποκαταστάσεις ζημιών.Ακόμακαι ο πολυσυζητημένος και πολυδιαφημιζόμενος καθαρισμός του Πηνειού, που ήταν και αυτό ένα έργο ουσιαστικά αποκατάστασης μετά τις πλημμύρες του 2016 και της απουσίας καθαρισμού δεκαετιών, αποδείχθηκε τελικά πολύ λίγο. Τα μεγάλα έργα που θα θωρακίσουν την περιοχή μας και ευρύτερα την Θεσσαλία σε επίπεδο αντιπλημμυρικής και εγγειωβελτιωτικής προστασίας δεν διεκδικήθηκαν ποτέ αλλά παραμένουν στα συρτάρια τους ως μελέτες των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αποτελώνταςπεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης. Πόσες φορές δεν ακούσαμε για το φράγμα Νεοχωρίτη, το φράγμα Τιτάνου και άλλα που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες λύσεις. Γιατί δεν υλοποιούνται; Δεν είναι μόνο η ανικανότητα και προχειρότητα των τοπικών αρχών αλλά είναι συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων και της ΕΕ γιατί αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα. Αυτό απλά σημαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν είναι έργα ανταποδοτικά για το κεφάλαιο, δεν θα βγάλουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα κέρδη, δεν είναι διόδια, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, θα κερδίσει μόνον ο λαός. Πάνω σ’ αυτήν την λογική και πολιτική βαδίζουν οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των πολλών ως κόστος, εξοικονομώντας για το κεντρικό κράτος πόρους που θα διαθέσει στην ενίσχυση των οικονομικών συμφερόντων. Αυτήν την κατάσταση συντηρούν διαχρονικά οι δημοτικές αρχές και οι παρατάξεις που δεσμεύονται σ’ αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Όλοι αυτοί τώρα τρέχουν να κρυφτούν πιπιλίζοντας την καραμέλα της «κλιματικής αλλαγής».
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε αναδείξει πολλές φορές τα ζητήματα αυτά, έχουμε συμπαραταχθεί στους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής μας στις διεκδικήσεις τους. Και σ’ αυτήν την ώρα της ανάγκης του λαού του δήμου μας πρωτοστατούμε στην οργάνωση του αγώνα και μαζί τους διεκδικούμε:
• Να γίνει πλήρη καταγραφή όλων των ζημιών και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να ανασταλούν όλα τα χρέη των πληγέντων αυτοαπασχολουμένων και των λαϊκών οικογενειών.
• Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
Λαϊκή ΣυσπείρωσηΦαρκαδόνας

 

[fbcomments]