Δευτέρα 28.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Καταγγέλια της “ΑΝΟΙΞΗΣ” για τις ζημιές στις καλλιέργειες

15.03.2016

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στο νομό Τρικάλων, οι οποίες, μαζί με τα νερά που κατεβαίνουν από τα χιονισμένα βουνά της περιοχής, είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν, σε πολλά σημεία, ο Πηνειός ποταμός και παραπόταμοί του. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί καλλιέργειες σιτηρών, τριφυλλιού, ζαχαρότευτλων, ενώ “πνίγηκαν” πολλά χωράφια που ήταν έτοιμα για σπορά καλαμποκιού. Οι περιοχές που “χτυπήθηκαν” περισσότερο είναι στον Παραπόταμο, τα Μεγάλα Καλύβια, στον Κλοκοτό, στη Φαρκαδόνα, στην Βασιλική κι αλλού.

Κι αυτές οι πλημμύρες και οι ζημιές που προκάλεσαν, όπως και άλλες προηγούμενες, φέρνουν στην επιφάνεια την εγκληματική αδιαφορία του Κράτους και της Τοπικής Διοίκησης για την κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων “ Η Ανοιξη” αναδεικνύει το πρόβλημα και διεκδικεί από το κράτος και τις τοπικές αρχές μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας. Ομως, “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”.

Καταγγέλλουμε στους αγρότες και τον λαό των Τρικάλων αυτή την αδιαφορία που αφήνει την περιοχή μας αβοήθητη σε κινδύνους πλημμυρών κι άλλων φυσικών φαινομένων.

Διεκδικούμε:

* Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ν’ αποζημιωθούν γρήγορα και δίκαια οι πληγέντες αγρότες.

* Να προχωρήσει η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση στην κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, (αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά, αποστραγγιστικά, καθάρισμα κοίτης ποταμιών και αρδευτικών καναλιών, δημιουργία στέρεων αναχωμάτων κ,α.) στην περιοχή μας.

         Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού μας, να πάρουν μαζικά μέρος στην σύσκεψη που καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική των μπλόκων, την Παρασκευή 18 Μάρτη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας στη 1 το μεσημέρι όπου:

– Θα γίνει εκτίμηση του 40ήμερου αγώνα στα μπλόκα.

– Θα ληφθούν μέτρα για την οργάνωση της καθόδου των αγροτών με λεωφορεία στην Αθήνα την ημέρα που η κυβέρνηση θα φέρει το Ασφαλιστικό για ψήφιση στη Βουλή, καθώς της αγροτικής συμμετοχής στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

– Θα παρθούν αποφάσεις για τον προγραμματισμό της αγωνιστικής δράσης των μικρομεσαίων αγροτών που μετά τα μπλόκα, συνεχίζεται με διάφορες μορφές και το συντονισμό της από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

– Θα γίνει συζήτηση για το πως θα προχωρήσει αποτελεσματικά η αναγκαία ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με τη μαζικοποίηση και ισχυροποίηση των Αγροτικών Συλλόγων/ Ομοσπονδιών και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, το άπλωμα και το δυνάμωμα της παρέμβασης και της δράσης του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες στα χωριά, αλλά και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου.