Τετάρτη 19.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας ζητάνε στις Καρυές

01.07.2015

Στις Καρυές, μια όμορφη και ήσυχη συνοικία της πόλης, είναι σήμερα αφιερωμένο το οδοιπορικό του «Ε.Π.». Μια περιοχή 500 περίπου κατοίκων, που τ’ όνομά της προέρχεται από τη λέξη «Καρύς» που σημαίνει χωριό έξω απ’ την πόλη.

Εκεί, ήρθαμε σε επαφή με τα μέλη του δραστήριου τοπικού μορφωτικού και πολιτιστικού συλλόγου, την πρόεδρο Ευαγγελία Πράππα και τα μέλη Γρηγόρη Πράππα, Ευθύμιο Παππά, Σάκη Παπαστέργιο και Θωμά Πλαβό, οι οποίοι μας μίλησαν για τον αγαπημένο τους τόπο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγόρη Πράππα, οι Καρυές συμπληρώνουν φέτος 600 χρόνια ζωής και παρουσίας (1415-2015) και αυτός θα είναι και ο τίτλος του βιβλίου του που ήδη έχει πάρει το δρόμο της έκδοσης.

Τα μέλη του συλλόγου, εκπροσωπώντας όλους τους κατοίκους και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα της περιοχής, δέχτηκαν με ιδιαίτερη προθυμία να μας τα μεταφέρουν, ούτως ώστε να συμβάλλουμε και εμείς να βρεθούν οι λύσεις που απαιτούνται.

Ζητάνε από τη Δημοτική Αρχή, να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον και να δώσει λύσεις σε ζητήματα καθημερινότητας που θα ανακουφίσουν τη συνοικία. Πάντως όπως μας επισήμαναν, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και οι συνεργάτες του, από την ώρα που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, στάθηκαν στο πλευρό των κατοίκων και της περιοχής δείχνοντας πρόθεση να βοηθήσουν και να συμβάλουν στην επίλυση ζωτικών προβλημάτων.

Ίσως ένα από τα θεάματα που δημιουργεί ιδιαίτερα κακή εντύπωση σε όποιον επισκέπτεται τις Καρυές, είναι αυτό που συναντάμε σε χωράφια και δημοτικές εκτάσεις, όπου είναι διάσπαρτα κοτέτσια, μαντριά, λάστιχα, καρούλια, γεωργικά μηχανήματα κλπ. Οι κάτοικοι ζητάνε με τη βοήθεια και του Δήμου, να οριστεί μια συγκεκριμένη έκταση όπου θα αποθηκεύονται όλα αυτά και θα μπει μια τάξη και θα πάψει να υπάρχει η σημερινή εικόνα που θυμίζει χάος.

Στον παραποτάμιο δρόμο από την οδό Καρδίτσης που οδηγεί στον οικισμό τα φανάρια παραμένουν ακόμα εκτός λειτουργίας και τα χόρτα έχουν μεγαλώσει πολύ και χρειάζονται επειγόντως κόψιμο. Όπως επίσης καθάρισμα χρειάζεται και το ποτάμι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες προκαλείται έντονη δυσοσμία σε όλη τη περιοχή. Όσο για τον φωτισμό, ειδικά στα σημεία που χρησιμοποιούνται από τον κόσμο που περπατάει και αθλείται, είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Εκεί θα μπορούσε κάλλιστα, με την παρέμβαση του Δήμου, να υπάρξει μια κατάλληλη διαμόρφωση του πεζοδρομίου με άπλετο φως, ώστε όλοι αυτοί που χρησιμοποιούν για περπάτημα τη συγκεκριμένη οδό, να έχουν ασφαλή κι ευχάριστη πρόσβαση.

Περισσότερο φωτισμό όμως χρειάζεται και η άλλη είσοδος από την οδό Καρδίτσης προς τις Καρυές. Τις βραδινές ώρες και σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση του οδοστρώματος, καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη την οδήγηση.

Για το ποδηλατοδρόμιο που υπάρχει στην περιοχή, δεν χρειάζεται να επανέλθουμε. Το είχαμε σχολιάσει όταν επισκεφθήκαμε ως «Ε.Π.» το Φλαμούλι. Είναι στα ίδια κακά χάλια, είναι παρατημένο απ’ όλους και σαπίζει μέσα στην αδιαφορία και την εγκατάλειψη, έχει γίνει εστία μόλυνσης, σκουπιδότοπος και εστία λεηλασιών και καταστροφών. Τόσα λεφτά των δημοτών δόθηκαν για την κατασκευή του και σήμερα έχει περιέλθει σ’ αυτό το χάλι. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας προβληματίσει όλους και κυρίως αυτούς που έχουν στα χέρια τους τις τύχες αυτού του τόπου.

Έλλειψη οδοσήμανσης και πινακίδων πληροφόρησης υπάρχει, όπως μας τόνισαν τα μέλη του συλλόγου, στο δρόμο που οδηγεί στο ΤΕΦΑΑ, με αποτέλεσμα αρκετοί, επισκέπτες κυρίως, να μπερδεύονται και να μη βρίσκουν εύκολα το προορισμό τους.

Επίσης με τον δρόμο που οδηγεί στα Μ. Καλύβια (ΤΕΦΑΑ) υπάρχει ζήτημα, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχος δρόμος επιστροφής προς τις Καρυές με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί ν’ αναγκάζονται να παρανομήσουν, γυρνώντας πίσω από τον ίδιο δρόμο. Οι άνθρωποι του συλλόγου και όλοι οι κάτοικοι αισθάνονται παραπονεμένοι, γιατί όπως χαρακτηριστικά μας μετέφεραν παρόλο που από το 2003 πραγματοποιείται στις Καρυές η ετήσια εμποροπανήγυρη των Τρικάλων, με αρκετή επιβάρυνση για την περιοχή σε φασαρία, βρωμιά, οχλαγωγία, κλοπές κλπ., εν τούτοις δεν αποκόμισε κανένα όφελος ή τουλάχιστον ανταποδοτικά έργα, όπως όφειλαν οι εκάστοτε Δημοτικές αρχές.

Αυτό τον καιρό κατασκευάζεται από το Δήμο με τη συνδρομή της εκκλησίας και των κατοίκων ο μαντρότοιχος του νεκροταφείου, που υπάρχει δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Δίπλα ακριβώς είναι το αρχονταρίκι, ένας πολύ όμορφος και καλοδιατηρημένος χώρος που χρησιμοποιείται για κοινωνικές εκδηλώσεις.

Λίγο πιο εκεί υπάρχει το κτίριο που μέχρι το 2010 στεγαζόταν το Δημοτικό σχολείο Καρυών. Εκείνη η χρονιά ήταν και η τελευταία που λειτούργησε και έκτοτε το χρησιμοποιεί ο Μορφωτικός σύλλογος, αλλά σίγουρα χρειάζεται να αναπαλαιωθεί και να συντηρηθεί ως κτίριο και κατόπιν να αξιοποιηθεί, γιατί αν συνεχίσει να παραμένει έτσι, πολύ γρήγορα οι φθορές του χρόνου θα το καταστήσουν ετοιμόρροπο.

Αυτά μας μετέφεραν οι κάτοικοι των Καρυών κατά την εκεί επίσκεψή μας. Ζητάνε και έχουν κάθε δίκιο να το κάνουν, από τους υπεύθυνους να δώσουν λύσεις, τουλάχιστον σε απλά θέματα της καθημερινότητας, που δεν απαιτούν να ξοδευτούν πολλά χρήματα.

 

Δημήτρης Παδιός