Κυριακή 25.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στα “κάγκελα” οι κάτοικοι του Βλοχού κατά της δομής μεταναστών

02.04.2020

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων του Βλοχού στο Δήμο Παλαμά, όπου το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προτίθεται με έγγραφο που απέστελλε στο δήμαρχο Παλαμά, να εγκαταστήσει δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Μιλώντας στη «Θεσσαλία τηλεόραση» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιάννης Κούκας, ανέφερε πως η επιλογή των χώρων σε δύο παλιά νταμάρια κοντά στο χωριό, δείχνει προχειρότητα, αφού εκεί υπάρχουν τόποι θρησκευτικής λατρείας, δύο εξωκκλήσια και το νεκροταφείο, ενώ οι μετανάστες είναι γνωστό ότι ανήκουν σε άλλο θρήσκευμα, άρα θα είναι προκλητικό και για τους ίδιους. Επίσης είναι περιοχές που πλημμυρίζουν συχνά από τα ποτάμια και τα ρέματα της περιοχής μιας και ο Βλοχός έχει δώσει μεγάλες πλημύρες στο παρελθόν, αφού βρίσκεται στη ζώνη ανάσχεσης του Πηνειού και του Ενιπέα.

Το ενδιαφέρον είναι πως με βάση τα στοιχεία (τετραγωνικά ανά άτομο) που απορρέουν από το έγγραφο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής) προς το Δήμο Παλαμά, προκύπτει ότι θα δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας περίπου 1000 ατόμων, όταν ο πληθυσμός στο χωριό δεν ξεπερνά τους 400 κατοίκους, άρα θα υπάρχει και αλλοίωση του πληθυσμού.
Καταλήγοντας ο κ. Κούκας προειδοποιεί πως η όποια προσπάθεια εγκατάστασης δομής θα βρει καθολικά αντίθετους τους κατοίκους του χωριού, ενώ εκφράζει και την αγανάκτηση για το γεγονός ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και προειδοποίησε πως οι κάτοικοι του χωριού είναι αποφασισμένοι να βγουν στο δρόμο και να σπάσουν την καραντίνα….

Αξίζει να τονιστεί πως η νέα δομή στο Βλοχό θα απέχει κάτι λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από εκείνη στο Κουτσόχερο

Ο Δήμαρχος Παλαμά για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών στο Βλοχό Καρδίτσας

Συνδημότες – Συνδημότισσες

Σήμερα το πρωί λάβαμε αίτημα παραχώρησης έκτασης από το Υπουργείο Μετανάστευσης Ασύλου.

Η έκταση που ζητούν είναι για δημιουργία δομής φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών που αιτούνται ασύλου. Βρίσκεται στην Κοινότητα Βλοχού «μπροστά από πρώην εγκαταλελειμμένο λατομείο» κατά μήκος της οδού Βλοχού –Κεραμιδίου και η έκταση είναι 35 στρεμμάτων.

Άμεσα έγινε συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους Αντιδημάρχους και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Βλοχού. Κατ’ αρχήν έγινε προσπάθεια επικοινωνίας με το Γραφείο Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο για παροχή διευκρινήσεων, αλλά μέχρι την στιγμή αυτή που γράφεται το δελτίο τύπου δεν κατέστη δυνατόν. Όλοι οι παραβρισκόμενοι επισήμαναν ότι αντιλαμβάνονται την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και ιδιαίτερα τα νησιά με τους μετανάστες, αλλά παράλληλα επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί πως τέτοιες ενέργειες αυτές τις στιγμές με το τεράστιο πρόβλημα της εξάπλωσης του Κορωναιού και την απαγόρευση κυκλοφορίας και κάθε μορφής συγκέντρωσης είναι άδικες, άκαιρες και επικίνδυνες. Σε έναν Νομό που ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει διαγνωστεί κάποιο κρούσμα είναι απαράδεκτο και μόνο σαν σκέψη να μεταφερθούν μετανάστες. Δεν μπορεί το ένα Υπουργείο να απαγορεύει στον κόσμο να πάει το Πάσχα στα χωριά του και το άλλο να θέλει να φέρει αδιευκρίνιστο αριθμό ατόμων, με αδιευκρίνιστο ιατρικό ιστορικό, σε μια παρθένα από κρούσματα περιοχή.

Από την πρώτη συνάντηση προέκυψε ότι ο Δήμος θα αρνηθεί την παραχώρηση της έκτασης. Οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν στην διευρυμένη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 02/04 ευελπιστώντας ότι μέχρι τότε θα υπάρξουν και νεότερες πληροφορίες από το Υπουργείο.

Επισυνάπτεται το έγγραφο του Υπουργείου προς την Περιφέρεια και τον Δήμο.

Γιώργος Σακελλαρίου

Δήμαρχος Παλαμά

Πηγή: Thessaliatv