Πέμπτη 01.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στήνουν μεγάλο αιολικό πάρκο στα Άγραφα

07.06.2018

Ενας διαγωνισμός της ΔΕΗ για την κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 30 μεγαβάτ στα Αγραφα, που αποτελεί την είδηση και παράλληλα ο μόνιμος προβληματισμός, θέλουμε ή όχι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται για την φύση ή αν θέλετε μπορεί το ένα να μην στρέφεται κατά του άλλου;

Πάντως η ανακοίνωση της  ΔΕΗ έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους, που μάλλον θα γραφούν στα παλιά παπούτσια της κυβέρνησης… Επίσης παραθέτουμε ένα εκπληκτικό κείμενο της Έλενας Νάμινη.

Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προέβη σε διαγωνισμό για την κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 30 μεγαβάτ στην Καρδίτσα.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία προχωρά με το διαγωνισμό για το έργο «ΜΕΛΕΤΗ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ (1) ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 30 MW ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ «ΑΕΡΑΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΚΑΙ «ΑΦΕΝΤΙΚΟ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ (1) ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ 400/20 kV, ισχύος 100 MVA, ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΜΟΝΩΣΗΣ ΑΕΡΙΟΥ (GIS), ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΔΙΑΣΕΛΟ- ΠΡ. ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» συνολικού ενδεικτικού Προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ.

Στο Έργο περιλαμβάνονται και υπηρεσίες Λειτουργίας και Συντήρησης του Αιολικού Πάρκου επί 14 έτη καθώς και των δύο Ψηφιακών Συστημάτων Ελέγχου του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης επί 10 έτη, ο συνολικός ενδεικτικός Προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται για το 9 εκατ. ευρώ και 200.000 ευρώ.

Η υποβολή προσφορών λήγει στις 11 Ιουνίου 2018.

Το κείμενο τη Ελενας Νάμινι

«Άγραφα! Στην καρδιά της Πίνδου. Έλιωσαν τα χιόνια. Ένα ευγενικό χάδι ζωντανεύει τις βουνοκορφές. Πρασινίζει ακόμη και τους βράχους. Τα μετακινούμενα κοπάδια, όσα απέμειναν, έχουν ανέβει ήδη στα θερινά βοσκοτόπια. Εδώ θα ξεκαλοκαιριάσουν. Εδώ θα φτιάξουν οι παραδοσιακοί τυροκόμοι το τυρί τους. Οι φτέρες θα του χαρίσουν την σκιά τους και θα το αφήσουν να ξεκουραστεί και να ωριμάσει. Για λίγους μήνες, όλα ζωντανεύουν και τα βουνά αντιλαλούν και χαίρονται.

Δεν είναι απάτητες αυτές οι βουνοκορφές. Δεν είναι άχρηστα κουφάρια. Εκτός από τους κτηνοτρόφους, που σταματούν λίγο χαμηλότερα και τα άγρια άλογα που κινούνται παντού, είναι το σπίτι του σταυραετού, του γύπα, του γυπαετού, της ορεινής πέρδικας, του λύκου, του αγριόγιδου και πολλών άλλων συγκατοίκων. Είναι τα λημέρια τους. Πλούσια η χλωρίδα και πανίδα. Από τις πλουσιότερες στην Ελλάδα και την Ευρώπη και φυσικά είναι χαρακτηρισμένη περιοχή natura.

Εδώ πάνω και μέχρι τα 2000μ, υψόμετρο, το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας, έδωσε την συγκατάθεσή του για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών!! Στον αυχένα της διάσημης Νιάλας, περνώντας μέσα από πυκνά ελατοδάση, από αλπικά λιβάδια, παρακάμπτοντας και διαγράφοντας ότι ανασαίνει, αναπαράγεται και επιβιώνει στις κορυφές των Αγράφων. Σε ένα ορεινό οικοσύστημα που φιλοξενεί όλα τα μεγάλα θηλαστικά της χώρας, όλα τα σπάνια και προστατευόμενα αρπακτικά, πλούσια ορνιθοπανίδα και ποικιλόμορφη χλωρίδα.

Γιατί θα πρέπει πάντα η πολυπόθητη ανάπτυξη να είναι τόσο καταστροφική; Γιατί ό,τι άλλες χώρες προστατεύουν και σέβονται, ως πολύτιμο αγαθό, εμείς θα πρέπει να το καταστρέφουμε για να αναπτυχθούμε; Τόση αναρχία και ασέβεια, έχει δυσθεώρητο κόστος, που παραδίδεται βιαστικά και χρεώνει, επιβαρύνει, τις επόμενες γενιές. Πολύ εσφαλμένα έχει γίνει κατανοητή η ανάπτυξη. Για αυτό και μας αποφεύγει!

(Μαθαίνω πως η περιοχή των Αγράφων (φορείς και κάτοικοι), στρέφονται στο ΣτΕ, στον Σταθάκη, στον Φάμελλο, στον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αναθεωρήσουν την …αναπτυξιακή επέλαση)».