Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κάννες 2015: Το Ειδικό βραβείο της επιτροπής στον Γιώργο Λάνθιμο

25.05.2015

Μεγάλη διάκριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, ο οποίος με την πρώτη συμμετοχή του στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών, απέσπασε το Ειδικό βραβείο της επιτροπής.

Ο 42χρονος σκηνοθέτης, παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε τους Τιερί Φρεμό και Ευθύμη Φιλίππου, δηλώνοντας πως χωρίς την δική τους συμμετοχή δε θα μπορούσε να κάνει την ταινία. Επιπλέον εκφράστηκε με θερμά λόγια για τους συμπαραγωγούς και τους ηθοποιούς της ταινίας που τον βοήθησαν να μεταφέρει την ιστορία του και το όραμά του στη μεγάλη οθόνη.

Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου. Το φιλμ «O Aστακός» (The Lobster), αφορά μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σ’ ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες.

Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σ’ ένα ζώο της επιλογής τους και κατόπιν απελευθερώνονται στο δάσος. Ένας απελπισμένος άντρας το σκάει από το ξενοδοχείο στο δάσος, εκεί όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι ενάντια στους κανόνες των Μοναχικών…