Τρίτη 27.09.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΑΣΕΒΕΤ: Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση

04.04.2022

Συνάδελφοι

Μετά από μια δεκαετία αναδουλειάς, συσσώρευσης χρεών σε Εφορία, ΕΦΚΑ και Τράπεζες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας τα τελευταία 2 χρόνια, η πίεση που δεχόμαστε στη ζωή, την υγεία και το εισόδημά μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Οι εξωφρενικές αυξήσεις στη ΔΕΗ, στην ενέργεια γενικότερα, που προκαλούν  ανατιμήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, των εμπορευμάτων, στις μεταφορές και κατά συνέπεια σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας κολλάνε στον τοίχο. Και δε θα σταματήσει εδώ. Ο πληθωρισμός γιγαντώνεται μήνα το μήνα αυξάνοντας τις τιμές όλων των βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι ανταγωνισμοί με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, σήμερα διαλύουν το λαό της Ουκρανίας  για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι οικονομικές συνέπειες  αυτής της σύγκρουσης δεν μας άγγιξαν ακόμη, οπότε τα πράγματα δείχνουν να πάνε πολύ χειρότερα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και εξελίξεις το Σωματείο Ξυλουργών – Επιπλοποιών Τρικάλων πήρε την πρωτοβουλία για οργάνωση και δράση μπροστά στην αδράνεια και τη συναινετική –συμβιβαστική στάση των ηγεσιών  δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων ενώσεων . Μ’ αυτό το σκεπτικό  κάλεσε την Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων, η οποία έχει στις τάξεις της πάνω από 40 πρωτοβάθμια σωματεία, να πάρει πρωτοβουλία και να καλέσει σύσκεψη των σωματείων για να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για μέτρα αντίστασης στα σημερινά αδιέξοδα και στην επερχόμενη καταστροφή μας. Ένα απ’ αυτά τα μέτρα είναι  η συμμετοχή μας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, στην οποία  άλλωστε καλεί και η συνομοσπονδία των ΕΒΕ, η ΓΣΕΒΕΕ.

Πράγματι, κάτω από την πίεση και των εξελίξεων  η ΟΕΒΕ συγκάλεσε σύσκεψη την Παρασκευή 1 Απρίλη, όπου ως εκλεγμένοι συνδικαλιστές καταθέσαμε τις προτάσεις μας και ένα πλαίσιο αιτημάτων, που να ανταποκρίνεται στις άμεσες  σύγχρονες ανάγκες μας. Ταυτόχρονα προτείναμε τη συμμετοχή της ΟΕΒΕ στην Απεργιακή Συγκέντρωση των Συνδικάτων, την Τετάρτη 6 Απρίλη, στις 10πμ ,στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.  Παίρνοντας υπόψη ότι στις κινητοποιήσεις των ταξικών εργατικών σωματείων  συσπειρώνεται ο βασικός κορμός της εργατικής τάξης στα Τρίκαλα και ότι με συνέπεια, μαζικότητα, δυναμική και αιτήματα που ανταποκρίνονται και στα συμφέροντα των μικρομεσαίων ΕΒΕ, αυτά τα συνδικάτα οργανώνουν την Απεργία εδώ και πολλά χρόνια.

Σε αντιδιαστολή με την πρότασή μας η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΕΒΕ, μέσω του προέδρου Βαγγέλη Αγγελάκη, ξεκίνησε μια συκοφαντική δυσφήμιση προς τα ταξικά σωματεία που οργανώνουν την απεργιακή συγκέντρωση, τα ταύτισε με μειοψηφίες κομματικά καθοδηγούμενες και εξέφρασε με έντονο ύφος και φρασεολογία αντικομμουνισμού την απέχθειά του προς τα ταξικά σωματεία, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του τις συμφωνίες που είχε κάνει πίσω απ’ την πλάτη μας για τη συμπόρευση των σωματείων των ΕΒΕ με την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων (ΕΚΤ) & της ΑΔΕΔΥ! Λες και η πλειοψηφία του ΕΚΤ εκφράζει την πλειοψηφία της βάσης των εργατών, που δε μαζεύει ούτε μια χούφτα απεργούς όταν πιεστεί ή θυμηθεί να διοργανώσει απεργιακή κινητοποίηση. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η πλειοψηφία έχει βουλιάξει το ΕΚΤ στην αδράνεια και τη διάλυση, αφού ούτε καν συνεδρίασε το ΔΣ του για την Απεργία. Στόλισε ο κ. Αγγελάκης με έντονο αντικομμουνισμό τα εργατικά συνδικάτα την ώρα που η πλειοψηφία του ΕΚΤ είναι η πλέον κομματικά χρωματισμένη, γιατί είναι από τις πλέον φιλοκυβερνητικές, υπάκουες και φιλοεργοδοτικές.

Τελικά κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ υποχώρησε και δεσμεύτηκε σε μια απεργιακή συγκέντρωση των ΕΒΕ στην οποία θα μιλούσε μόνο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βαγγέλης Αγγελάκης, πρόταση στην οποία όλοι συμφωνήσαμε .

Δεν πέρασε όμως  μια μέρα  και φάνηκε η ασυνέπεια των λόγων και των έργων του προέδρου Β. Αγγελάκη και της πλειοψηφίας του. Εμφανίστηκαν  ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, όπου η ΟΕΒΕ έχει έρθει σε συνεννόηση με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΤ για κοινή απεργιακή συγκέντρωση. Έτσι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του ο κ. πρόεδρος τα αιτήματά μας και μας σέρνει να γίνουμε ακροατήριο και χειροκροτητές στους   συμβιβασμένους γραφειοκράτες της ΑΔΕΔΥ, που ψάχνουν λύσεις και απαντήσεις στα βουλευτικά γραφεία και τους διαδρόμους των υπουργείων αλλά και της πλειοψηφίας του ΕΚΤ, που όχι μόνο δεν είναι σε θέση να οργανώσει απεργία και απεργιακή συγκέντρωση, αλλά δεν είναι σε θέση ούτε καν να συνεδριάσει, ούτε όμως θέλει , αφού είναι ταγμένη στο ρόλο κυβερνητικού εταίρου, όπως και η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Αντίστοιχα με τα μεγάλα συμφέροντα που η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει (άλλωστε είναι και αντιπρόεδρός της) είναι ταγμένος και ο κ. Αγγελάκης , κατέχοντας το ρόλο Δούρειου Ίππου για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων ΕΒΕ , έχοντας βυθίσει την ΟΕΒΕ στην αδράνεια. Άλλωστε ο ίδιος και η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ είναι ταγμένοι  με την επιχειρηματικότητα της ευκαιρίας όπως λένε και όχι της ανάγκης που προς το παρόν ανέχονται (έτσι λένε εμάς, την τεράστια πλειοψηφία των μικροεπαγγελματιών και εμπόρων). Η διοίκηση της Ομοσπονδίας και ειδικά ο Πρόεδρος της Βαγγέλης Αγγελάκης είναι εκτεθειμένοι στα μάτια των συναδέλφων. Τη μια μέρα αποφασίσαμε έτσι και την άλλη κάνει αλλιώς γιατί εκεί βλέπει τα συμφέροντά του.

Τα δικά μας συμφέροντα είναι με αυτούς που έχουν τα ίδια προβλήματα με μας, της ανεργίας, της αναδουλειάς, της ανέχειας, προβλήματα που έχουν τη ρίζα τους στην πολιτική της παρούσας αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων να προστατεύει τα κέρδη των λίγων σε βάρος του δικού μας μεροκάματου, προβλήματα που διογκώνονται μέρα με τη μέρα και πρέπει να πάρουν οργανωμένη απάντηση από μας. Απάντηση που θα τη δώσουμε στο δρόμο του κοινού αγώνα με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, όλο το λαό που οδηγείται στη φτωχοποίηση.

Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που έχουν μικρότερα εισοδήματα.

  • Καμία διακοπή ρεύματος.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών.
  • Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη για τους επαγγελματίες που πλήττονται λόγω της πανδημίας.
  • Επίδομα ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους που νοσούν από κορονοϊό ή μπαίνουν σε καραντίνα.
  • Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ

ΤΡΙΚΑΛΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 10πμ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ : ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 10.30πμ

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΒΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ