Τετάρτη 22.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΗΜΟΥΛΑ: Φάρος γνώσης η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

25.05.2020

Αλήθεια πόσοι κάνουν δωρεές σήμερα και ακόμη περισσότερο πόσοι κάνουν δωρεά μια βιβλιοθήκη αναλαμβάνοντας την προεδρία της, πράγμα που σημαίνει πως θέλει συνεχής ενασχόληση; Ελάχιστοι και μεταξύ αυτών η κ. Κατερίνα Δημουλά που από τις 19 Ιουλίου 2015 έβαλε το κλειδί και άνοιξε ένα μοναδικό κόσμημα: Την Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

«Με τα χρόνια, ξόδεψα ατέλειωτες ώρες διαβάζοντας βιβλία στις τάξεις των παιδιών μου και στις σχολικές βιβλιοθήκες. Το όραμα για τη Βιβλιοθήκη γεννήθηκε γνωρίζοντας πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα βιβλία για να ανοίξουμε τους ορίζοντες των παιδιών και επιθυμώντας να κάνω περισσότερα για τους κατοίκους της Καλαμπάκας», θα πει στον «Ενεργό Πολίτη».

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

 

  1. Εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί στην Καλαμπάκα μια πρότυπη βιβλιοθήκη, δικής σας δωρεάς, που μάλιστα κάνει ένα εκπληκτικό έργο που δεν σταματά στον ρόλο μιας κλασσικής βιβλιοθήκης. Γιατί αποφασίσατε να κάνετε δωρεά μια βιβλιοθήκη και όχι κάτι άλλο;

Πάντα είχα πίστη και αγάπη για την εκπαίδευση, αξίες οι οποίες ενισχύθηκαν όταν τα 4 παιδιά μου ξεκίνησαν το ταξίδι της γνώσης. Έχω υπηρετήσει στην Επιτροπή των Σχολείων Boxford, Brooks και Eagle Hill (Μασαχουσέτη των ΗΠΑ), και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Κολεγίου Colby στο Μέιν. Η επίσκεψή μου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Καλαμπάκας αποτέλεσε την αρχή της έμπνευσής μου, δεδομένου ότι εκεί διαπίστωσα πως υπήρχε δυνατότητα για συνεισφορά. Με σκοπό την ενίσχυση του σχολείου έκανα δωρεά ηλεκτρονικού εξοπλισμού και βιβλίων.

Με τα χρόνια, ξόδεψα ατέλειωτες ώρες διαβάζοντας βιβλία στις τάξεις των παιδιών μου και στις σχολικές βιβλιοθήκες. Το όραμα για τη Βιβλιοθήκη γεννήθηκε γνωρίζοντας πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα βιβλία για να ανοίξουμε τους ορίζοντες των παιδιών και επιθυμώντας να κάνω περισσότερα για τους κατοίκους της Καλαμπάκας.

 

  1. Ποιο είναι το όραμά σας για την βιβλιοθήκη;

Το 2012, ίδρυσα την Εκπαιδευτική, Λογοτεχνική και Πολιτιστική Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (KDK). Αποστολή της οποίας είναι η παροχή παραδοσιακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφοριακού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής των κατοίκων της Καλαμπάκας. Στις 19 Ιουλίου 2015, γενέθλια ημερομηνία του πατέρα μου ο οποίος θα συμπλήρωνε τα 96 του χρόνια, το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα καθώς η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας άνοιξε τις πόρτες της προς το κοινό. Έχω την πεποίθηση ότι η Βιβλιοθήκη θα αποτελέσει έναν φάρο γνώσης προσφέροντας Εκπαίδευση, Πρόσβαση και Δυνατότητες σε όλους.

  1. Στηρίζει η τοπική κοινωνία και ο δήμος την προσπάθειά σας;

Οι συμπολίτες μας έχουν αγκαλιάσει τη Βιβλιοθήκη όπως αποδεικνύεται από τον αυξανόμενο αριθμό επισκέψεων. Η Δημοτική Αρχή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της λειτουργίας μας και εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να δείχνουν την υποστήριξή τους στη διάρκεια του χρόνου.

 

  1. Παραμένει ένα παράθυρο στον κόσμο το βιβλίο, σήμερα που έχουμε τεχνολογικά απογειωθεί και μέσω διαδικτύου γνωρίζουμε τα πάντα;

Πάντα μου άρεσε να κρατάω ένα βιβλίο, να το διαβάζω και να έχω μια προσωπική επαφή μαζί του. Προσπάθησα να περάσω την ίδια αγάπη στα παιδιά μου από την νηπιακή τους ηλικία  γυρίζοντας  τις σελίδες  των βιβλίων που τους διάβαζα. Σήμερα έχουμε περισσότερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επικοινωνήσουμε ιδέες και όλοι αυτοί οι τρόποι μπορούν να εξυπηρετήσουν το σκοπό της δια βίου μάθησης. Δεν βλέπω το Διαδίκτυο σαν αντικαταστάτη των βιβλίων αλλά  πιστεύω ότι είναι μια προσωπική επιλογή πρόσβασης στη γνώση και οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να τη προσεγγίσουν.

 

  1. Ποιο βιβλίο είναι το αγαπημένο σας; Αυτό που κάθε φορά ξαναδιαβάζοντας το, σας αφήνει ένα εξίσου όμορφο συναίσθημα όπως την πρώτη;.

Έχω διαβάσει «Ο Άτλας Επαναστάτησε» της Άυν Ραντ πολλές φορές καθώς στοχάζομαι  πώς ο νους μας αναζητά  να φτάσει στην καθολική αλήθεια της λογικής και της αυτοδυναμίας.

 

  1. Διαβάζοντας την ιστορία της οικογένειας σας είδα πως και ο πατέρα σας είχε κάνει κάποια δωρεά. Σας επηρέασε αυτό ώστε να ασχοληθείτε με διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις;

Ο πατέρας μου είναι το σταθερό σημείο αναφοράς μου. Όταν επισκέφτηκα την Ελλάδα με την οικογένειά μου το 2008, βίωσα αμέσως την αγάπη που ένιωσε για τους κατοίκους της Καλαμπάκας. Αποφάσισα τότε να ακολουθήσω τα βήματά του και να συνεχίσω την παράδοση προσφοράς στην  κοινωνία της Καλαμπάκας. Η Βιβλιοθήκη είναι αφιερωμένη στους γονείς και τους παππούδες μου.

  1. Επίσης είδα πως είστε ιδιοκτήτρια μιας επιχείρησης οίνου. Επαιξε ρόλο η Ελληνική σας καταγωγή σε αυτό; Σκέφτεστε να επενδύσετε και στην χώρα μας σε αυτό τον τομέα;

Η ελληνική μου κληρονομιά επηρεάζει  τον τρόπο ζωής μου και το οινοποιείο είναι μια οικογενειακή επιχείρηση όπου ο σύζυγός μου και τα παιδιά συνεισφέρουν σε όλα τα στάδια παραγωγής. Ένα από τα κρασιά μας ονομάζεται “Μικτός.” Δεν έχουμε σχέδια επέκτασης προς το παρόν.