Παρασκευή 24.03.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κοσμοπλημμύρα οργής και αγανάκτησης από τους Καλαμπακιώτες

06.03.2023

Καλαμπακιώτες και συνδημότες μας συνέρρευσαν την Κυριακή το απόγευμα στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου της πόλης μας, όπου είχε προγραμματιστεί μέσω αναρτήσεων στα socila media συγκέντρωση για τα θύματα από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Έχοντας κάποιοι μαζί τους μαύρα μπαλόνια μαζί με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους προέβησαν σε μία σιωπηρή διαμαρτυρία και σε μία κίνηση συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων.

Ακολούθησε πορεία προς τον σταθμό του ΟΣΕ Καλαμπάκας, όπου το πλήθος άφησε κεριά στη μνήμη των θυμάτων που θρηνεί ο Δήμος Μετεώρων, της Αναστασίας, της Θώμης και της Χρύσας.

Κεριά και λουλούδια τοποθετήθηκαν κάτω από τα ονόματα των κοριτσιών που γράφτηκαν μπροστά από τον σταθμό, ενώ τα μαύρα μπαλόνια αφέθηκαν να υψωθούν πάνω από τον καλαμπακιώτικο ουρανό.

Θυμίζουμε ότι οι έλεγχοι στα εργαστήρια της διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, όλων των δειγμάτων βιολογικού υλικού που είχαν συγκεντρωθεί από τα ειδικά κλιμάκια της πυροσβεστικής από τον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος έξω από τα Τέμπη ολοκληρώθηκαν, με απολογισμό 57 νεκρούς, ενώ από την έρευνα ταυτοποιήθηκαν οι 55 νεκροί.

Μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται τρεις 20χρονες φοιτήτριες από το Καστράκι Καλαμπάκας, οι δίδυμες Χρύσα και Θώμη Ν. Πλακιά και η Αναστασία Δ. Πλακιά.

Επίσης, ένας νεκρός παραμένει ακόμη άγνωστος, καθώς δεν τον έχει αναζητήσει κανείς και δεν υπάρχει συγκριτικό δείγμα για την ταυτοποίηση μέσω DNA.

Στο τόπο του δυστυχήματος το μακάβριο έργο της πυροσβεστικής σιγά-σιγά ολοκληρώνεται, καθώς απομένει μόνο ένας τελευταίος έλεγχος για τυχόν βιολογικό υλικό στο έδαφος.

Στο μεταξύ με ανακοίνωση της η Hellenic Train σημειώνεται ότι, συμμεριζόμενη το εθνικό πένθος στο οποίο έχει βυθιστεί όλη η χώρα και με απόλυτο σεβασμό στους επιβάτες της αμαξοστοιχίας 62, τους τραυματίες και τους συγγενείς των θανόντων του τραγικού δυστυχήματος της 28.2.2023, μεριμνά σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι συγγενείς των θανόντων, οι τραυματίες και οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC 62 της 28.02.2023 να ικανοποιηθούν πλήρως ως προς τα σχετικά τους δικαιώματα με βάση τα άρθρα 11 και 13 του ΕΚ 1371/2007.

Σε αργία έχουν τεθεί ο Σταθμάρχης βάρδιας του Σταθμού Λαρίσης κατά την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς και ο προϊστάμενός του, όπως έγινε γνωστό από τον ΟΣΕ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας έφτασε το πρωί της Κυριακής στον εισαγγελέα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να απολογηθεί. Διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, ενώ έχει αποδεχθεί κατά τον δικηγόρο του «το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί».

 

[fbcomments]