Κυριακή 01.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρουσιάστηκε στην Καλαμπάκα το βιβλίο του Θεοδώρου Νημά

19.10.2018 /

Προχθές Πέμπτη στην κατάμεστη αίθουσα «Νίτσα Λιάπη» (1ο Δημοτικό Σχολείο) στην Καλαμπάκα, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Τρικαλινού φιλολόγου και ι-στορικού Θεοδώρου Α. Νημά με τίτλο “Ιστορία και Μνημεία των επαρχιών Τρικά-λων και Καλαμπάκας. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα”, Θεσσαλονίκη, Εκδοτικός Οίκος Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη, 2018, σσ. 672.

Την παρουσίαση συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπάκας «Τα Με-τέωρα» και ο Εκδοτικός Οίκος Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη (Θεσσαλονίκη). Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων και του Δήμου Μετεώρων.

Στην αρχή ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπάκας κ. Νικ. Κοσβύρας παρουσίασε τον ομιλητή και εν συνεχεία συντόνισε την εκδήλωση.

Για το βιβλίο μίλησαν η κ. Σμαρώ Νάκη, μαθηματικός, η κ. Κρυσταλλία Μαντζα-νά, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων και ο κ. Αχιλλέας Σιάχος, δάσκαλος, οι οποίοι εξήραν την πληρότητα του βιβλίου και τον πολύχρονο αγώνα του κ. Νημά να μελε-τήσει και να συγγράψει την διαχρονική ιστορία του Ν. Τρικάλων, καθώς και την 35ετή έρευνά του να εντοπίσει, φωτογραφήσει και προβάλει τα πάμπολλα μνημεία της περιοχής μας.

Στους χαιρετισμούς τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Μετεώρων κ. Λίλα Μπαντέκα-Νάνη εξήραν την πληρότητα του βιβλίου και την πολυετή προσπάθεια του κ. Νημά για την προβολή του τόπου μας με την συγγραφή της ιστορίας του και την ανάδειξη των μνημείων του.

Στο τέλος ο κ. Νημάς ευχαρίστη-σε εκείνους που τον βοήθησαν στο έργο του, τους ομιλητές στην εκδήλωση, τον Σεβα-σμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο και την αντιδήμαρχο κ. Λίλα Μπαντέκα-Νάνη για την συμπαράστασή τους στην διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, καθώς και το πο-λυπληθές ακροατήριο, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν.

Εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο και την αντιδήμαρχο κ. Λίλα Μπαντέκα-Νάνη, που προαναφέρθηκαν, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δή-μαρχος Μετεώρων κ. Σινάνης, δημοτικοί σύμβουλοι, διευθυντές των σχολείων Καλα-μπάκας, ηγούμενοι και μοναχοί των Μετεώρων, πρόεδροι συλλόγων, εκπαιδευτικοί και πολλοί Καλαμπακιώτες.