Τετάρτη 08.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ένα παραμύθι για… «Ένα παιδί χωρίς συναισθήματα»

05.04.2017 /

 

Μπορεί οι καιροί για τους μεγάλους να μην είναι ούτε για πρίγκιπες, ούτε για παραμύθια, για τον κόσμο όμως των παιδιών θα συνεχίσουν πάντα να είναι. Χθες 2 του Απρίλη γιορτάζαμε την Ημέρα του παιδικού βιβλίου. Ημέρα του παιδικού διηγήματος και του  παραμυθιού. Αφορμή, η ημέρα  γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Όμως και οι δικοί μας… παραμυθάδες δεν υστερούν. Έχουν πολλά να πούνε και πολύ περισσότερο πολλά ακόμη να γράψουν. Μια από τους συγγραφείς παιδικών παραμυθιών η εκ Καλαμπάκας ορμώμενη Ειρήνη Μακρή που είδε τον πρωταγωνιστή του παραμυθιού της «Ένα παιδί χωρίς συναισθήματα», τον μικρό Βλάση, να… «τρυπώνει» μέσα στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς… αλλά κυρίως στα παιδικά δωμάτια και να κοιμάται αγκαλιά με πάρα πολλά παιδιά, μοιράζεται σήμερα τις σκέψεις της μαζί μας.  

Συνέντευξη

στον Χρήστο Κοντό 

«Ένα παιδί χωρίς συναισθήματα», ένα παραμύθι, το πρώτο σας, που κυκλοφόρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Τολμηρό εγχείρημα γιατί τα παιδιά είναι το δυσκολότερο αναγνωστικό κοινό…

– Πράγματι, είναι δύσκολο και αυστηρό κοινό τα παιδιά πλην όμως δίκαιο και ειλικρινές. Βασική αρχή και προϋπόθεση είναι να μπορείς να μιλάς με την γλώσσα της αλήθειας στα παιδιά. Θα έλεγα πως πολλές φορές εισπράττουν εξωλεκτικά τις ιστορίες και τα μηνύματα. Είναι μία δοκιμασία για μένα. Διότι αν καταφέρω και κερδίσω τις καρδιές των παιδιών, αυτομάτως εισπράττω τη δύναμη και λαμβάνω αν θέλετε το ¨χρίσμα¨ για να συνεχίσω να εξωτερικεύω τις σκέψεις μου. Με αποτέλεσμα να λάβουν τα παιδιά τα πλείστα όσα μηνύματα που επιθυμώ να τους μεταλαμπαδεύσω. Να επισημάνω όμως πως αυτό είναι καθόλα δύσκολο, επειδή επιβάλλεται να ¨φιλτράρω¨ την κάθε σκέψη μου που ανάγεται σε λέξη, ώστε να μην γίνει η ιστορία μου αποστολέας λανθασμένων μηνυμάτων.

Δεν θα σας ρωτήσω πόσο εύκολο είναι να γράψει κανείς ένα παραμύθι, αλλά αν το παραμύθι που γράψατε αρέσει στα παιδιά, ποιες είναι οι πρώτες κριτικές που πήρατε από τους μικρούς αναγνώστες;

Οι μικροί μου φίλοι αγάπησαν και αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το Βλάση, ένα παιδί χωρίς συναισθήματα και νιώθω απεριόριστη χαρά και ευγνωμοσύνη. Με έντονη συναισθηματική φόρτιση θα σας αναφέρω πως πρόσφατα προχωρώντας μια μέρα στο δρόμο, ένα παιδάκι άρχισε να τρέχει προς το μέρος μου φωνάζοντας τους γονείς του: Κοιτάξτε, αυτή η κυρία είναι η μαμά του Βλάση, πέφτοντας στην αγκαλιά μου. Μεγάλη ανταμοιβή αυτή για μένα!

Γίνεται ένας άνθρωπος να μην έχει συναισθήματα, πόσο μάλλον παιδί;

Όχι, δεν υφίσταται άνθρωπος χωρίς συναισθήματα και δη παιδί.

Ο τίτλος του βιβλίου μου σαφώς και είναι αλληγορικός. Σε αυτό το σημείο ενστερνίζομαι τα λόγια του σπουδαίου Πεσσόα ¨ Όσο δυνατή και να είναι η σκέψη, είναι εντελώς ανίσχυρη απέναντι στην επανάσταση του συναισθήματος. Είναι αδύνατον να μην αισθανόμαστε, όπως είναι αδύνατον να μην περπατάμε¨. Βάλτε συναίσθημα σε ότι κάνετε είτε πρόκειται για δουλειά, είτε πρόκειται για χόμπι. Βάλτε συναίσθημα στις σχέσεις σας με τους άλλους. Είναι πλέον το μόνο ανέξοδο μα τόσο πολύτιμο αγαθό. Η ανθρωπιά, η ζεστασιά, ένα χαμόγελο και ένα ευθύ βλέμμα είναι τα στοιχεία που θα ενώσουν το διαλυμένο πάζλ της κοινωνίας. Η απομόνωση, η συναισθηματική ακαμψία και η ένταξη στα γρανάζια ενός ιλιγγιώδους ρυθμού ζωής μας κάνουν ρομπότ. Η αδιαφορία για τους άλλους στην ουσία είναι αδιαφορία για εμάς τους ίδιους, γιατί και εμείς μέρος του όλου είμαστε! Κρίκοι αλυσίδας αποτελούμε! Συναίσθημα αλλά και λογική λοιπόν δυο όροι αλληλεξαρτώμενοι.

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από το παραμύθι σας;

Πρόκειται για ένα παιδαγωγικό βιβλίο που αφορά σε έναν πολύ σημαντικό τομέα της ανάπτυξης των παιδιών, αναφορικά με την κατανόηση, την επεξεργασία και την έκφραση των συναισθημάτων. Αυτό που επιδιώκω να εισπράξουν τα παιδιά είναι να κατανοήσουν, πότε, πόσο και γιατί ¨χρησιμοποιούμε¨ το κάθε συναίσθημα. Επίσης να καταλάβουν την έννοια των συναισθημάτων και πως αν απουσίαζαν αυτά από τη ζωή μας θα ήταν κενή και ανούσια. Τα συναισθήματα είναι πολύ χρήσιμα και σημαντικά για την ανάπτυξή μας αλλά και την ίδια την επιβίωσή μας. Μας δίνουν πληροφορίες για τον κόσμο που μας περιβάλλει, μας καθοδηγούν θυμίζοντάς μας τι αγαπάμε και τι απεχθανόμαστε, μας εξατομικεύουν βοηθώντας μας να αποκτούμε συνείδηση του ίδιου μας του εαυτού. Συμβάλλουν στο να γίνουμε αυτόνομες υπάρξεις, με την προϋπόθεση ότι θα βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην άρνηση και την ανεξέλεγκτη έκφρασή τους.

Διαβάζοντας το βιογραφικό σας στάθηκα στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων που έχετε σπουδάσει. Μπορεί τα συναισθήματα να είναι αριθμοί;

Τα συναισθήματα ανήκουν στην κατηγορία αυτών των αξιών-αγαθών που δεν πουλιούνται, ούτε αγοράζονται. Πόσο μάλιστα να αριθμηθούνε. Συνεπώς όχι, δεν μπορεί τα συναισθήματα να είναι αριθμοί. Μπορεί όμως να είναι τα πάντα γύρω μας, ανάλογα με τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη ζωή, ακόμα και την ίδια την ύπαρξή μας. Τα συναισθήματα έχουν δυναμική επίδραση τόσο στη ψυχή, όσο και στο σώμα μας.

Ποιο παραμύθι σας άρεσε όταν ήσασταν εσείς παιδί;

Από μικρό παιδί είχα δίψα για μάθηση και οι αγαπημένοι μου γονείς το αφουγκράστηκαν αυτό, οπότε μου διάβαζαν ποικίλα παραμύθια και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό. Τα παραμύθια είναι ένα πανανθρώπινο φαινόμενο. Κάθε κοινωνία, από την πιο πρωτόγονη έως την πιο ανεπτυγμένη, έχει τις δικές της φανταστικές ιστορίες γεμάτες περιπέτειες, συμβολισμούς και ηθικά διδάγματα. Τα παραμύθια είναι λόγια και ιστορίες πολλών ανθρώπων και γι’ αυτό εμπεριέχουν όλη τη γνώση και σοφία του κόσμου. Συγχωρέστε με αλλά δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο, όλα είναι αγαπημένα. Το καθένα ιδιαίτερο και με τα δικά του μηνύματα. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχωρίσει τη μοναδικότητα και την μαγεία του κάθε παραμυθιού;

Μπορεί η ζωή να είναι παραμύθι;

Μέσα από τη μαγεία του μύθου και του λόγου και επειδή τίποτε στα παραμύθια δεν είναι τυχαίο, τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν την αντανάκλαση της εικόνας του πραγματικού κόσμου και κάποιους σταθερούς κώδικές που κρατούν την τάξη των πραγμάτων. Η μαγεία του παραμυθιού «ανοίγει», στο παιδί τους ορίζοντες, συντελεί στην ψυχαγωγία του και του μεταδίδει τις βασικές αρχές που διέπουν τις διαπροσωπικές σχέσεις και την υιοθέτηση ορθής συμπεριφοράς. Όπως συμπεραίνεται επιβάλλεται να βλέπουμε τη ζωή μας σαν παραμύθι για να μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με την ανάλογη μαγεία και να ευελπιστούμε ότι στο τέλος κάποιων δυσκολιών που διανύουμε θα υπερνικήσει το ¨καλό¨. Και πώς να εκδιπλώσει η ψυχή το δυναμικό της, αν o άνθρωπος το ανέλπιστο δεν ελπίζει να συναντήσει και αν το απροσδόκητο δεν προσδοκά; Ο Εφέσιος φιλόσοφος Ηράκλειτος έλεγε «Να ελπίζεις το ανέλπιστο και να προσμένεις το απρόσμενο».

Σε ποια βιβλιοπωλεία μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;

Το βιβλίο μου διατίθεται στα εξής βιβλιοπωλεία:

Τρίκαλα – Τσιοπελάκος.

Καλαμπάκα – Ατραπός, Κολιός και Παπάντος.

Καρδίτσα – Παιδεία και Ζάχος.

Λάρισα και Βόλος – Παιδεία.

Γρεβενά – Βιβλιόκοσμος(Καραγιάννης) αλλά και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας με παραγγελία.