Δευτέρα 10.05.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εντυπωσιακό το Μουσείο Ψηφιακής Απεικόνισης Μετεώρων

26.05.2017

Σίγουρα είναι εντυπωσιακό και σίγουρα έρχεται να δώσει στην προστιθέμενη αξία των Μετεώρων και κυρίως στην πόλη της Καλαμπάκας, που θα πρέπει επιτέλους να καταφέρει να κάνει τους επισκέπτες των Μονών να σταθμεύουν τουλάχιστον σε αυτή. Ο λόγος για Μουσείο Ψηφιακής Απεικόνισης Μετεώρων της Καλαμπάκας, που παραδόθηκε χθες και επίσημα από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό σε μια λιτή, αλλά ουσιαστική τελετή.

Η δράση υλοποιήθηκε μέσω του Προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών, αποτυπώνοντας, ψηφιοποιώντας, τεκμηριώνοντας και προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τον πλούτο των Μετεώρων.

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό έργο παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες παρουσίασης και εικονικής ξενάγησης, οι οποίες θα δίνουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να κατανοήσουν τη δημιουργία του μοναδικού φαινομένου των βράχων των Μετεώρων.

Της τελετής των εγκαινίων προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων Αρχιμ. Νήφων Καψάλης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του τοποτηρητή της Μητροπόλεώς μας Σεβασμιωτάτου Μαξίμου και τόνισε ότι είναι μια σημαντική ημέρα για την πόλης μας, διότι δίνεται σε λειτουργία ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μίλησε για ένα έργο ουσίας και ένα μαθησιακό εργαλείο για τα Μετέωρα. Τόνισε με έμφαση πως είναι το μοναδικό έργο Ψηφιακής Απεικόνισης στη χώρα μας, που έγινε μάλιστα από δημόσιο φορέα και ευχαρίστησε τον Βασίλη Γιαγιάκο (ήταν όνειρό του και όραμα του Επιμελητηρίου), την πρώην Βουλευτή Σούλα Μερεντίτη που βοήθησε στην αρχή του έργου, τον πρώην Δήμαρχο Καλαμπάκας και τον νυν για τη συνεργασία που είχαν καθώς και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλα εξέφρασε και ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης που αμέσως μετά χάρισε στον κ. Αγοραστό μία εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου στον κ. Αγοραστό, οποίος με όσους συνέβαλαν έκοψε μαζί την κορδέλα.

Εντυπωσιασμένοι έμειναν όσοι στη συνέχεια παρακολούθησαν φορώντας τα κατάλληλα γυαλιά την τρισδιάστατη προβολή ταινιών από τον Όλυμπο και τα Μετέωρα.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Αρχών, ο Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.ά.