Δευτέρα 29.11.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Καλαμπάκα: Με αποχωρήσεις η ανταλλαγή της Κωνσταντείου Σχολής

19.07.2018

Με την αποχώρηση των συμβούλων της Αντιπολίτευσης, πλην ενός, σημαδεύτηκε η συζήτηση για την αίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου περί ανταλλαγής της Κωνσταντείου Σχολής με σκοπό τη στέγαση σε αυτή της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων.

Για αντάλλαγμα, σύμφωνα με την πρόταση, ο Δήμος Καλαμπάκας θα λάβει στην κυριότητά του τον όροφο όπου στεγάζεται η Μουσική Σχολή.

Νωρίτερα ο Δημήτρης Σακελλαρίου είπε ότι το Δ.Σ. Καλαμπάκας είχε πάρει απόφαση για τη μετεγκατάσταση του 2ου Νηπαιγωγείου, λόγω της προώθησης της δημιουργίας μουσείου κειμηλίων στην Κωνστάντειο Σχολή, που αντάχθηκε και σε Πρόγραμμα από τον Κώστα Αγοραστό. «Τι θα γίνει με το Πρόγραμμα;», ρώτησε.

Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης είπε ότι λειτουργούσαν εκεί δύο Νηπιαγωγεία. «Το 5ο Νηπιαγωγείο μεταφέρθηκε στο κτήριό του δίπλα από τον ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και το 2ο Νηπιαγωγείο θα μεταφερθεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο», είπε.

«Για το Πρόγραμμα γνωρίζει ο Περιφερειάρχης, ο οποίος είχε συνεννοηθεί με τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Σεραφείμ. Σήμερα δεν γνωρίζω τι θέλει ο νέος Μητροπολίτης μας», είπε ο κ. Σινάνης.

Στο σημείο αυτό χρειάστηκε η παρέμβαση δημότη για να ενημερωθούν (!) κάποιοι σύμβουλοι για την προ ολίγων εβδομάδων ανακοίνωση (26/6) της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την έγκριση του Πρακτικού ∆ιεξαγωγής Συνοπτικού ∆ιαγωνισµού και ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΩΝ», προϋπολογισμού 70.000,00 €, (Εργοληπτική Επιχείρηση «Ε. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.» µε έκπτωση προσφοράς 47,00%).

«Λυπάμαι πολύ για τη δημοκρατικότητα που αντιμετωπίζετε το θέμα», είπε ο κ. Ζιάκας απευθυνόμενος στον Δήμαρχο μετά από αυτά τα στοιχεία, και πρόσθεσε: «Εφόσον δεν μας υπολογίζεται, πάρτε απόφαση μόνοι σας».

Ανάλογη ήταν και η παρέμβαση της Πέρυς Χαρτοπούλου.

Ακολούθησε η αποχώρηση των συμβούλων της αντιπολίτευσης, εκτός από τον Νίκο Αβραμόπουλο.

Η συζήτηση συνεχίστηκε, μια που όπως είπε ο Πρόεδρος η απαρτία καθορίζεται στην έναρξη της συνεδρίασης. Στην αίθουσα παραβρίσκονταν 14 σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., ο Γραμματέας Δημήτρης Ζερβόπουλος, ο Νίκος Αβραμόπουλος (Αντιπρόεδρος Δ.Σ.) και φυσικά ο Δήμαρχος.

Ο Δήμαρχος είπε ότι η απόφαση είναι ιστορική. «Κάθε πτυχή του συγκεκριμένου θέματος είναι και μια πτυχή της τοπικής μας ιστορίας», είπε. «Όλη η περιοχή θα αναπτυχθεί με την εγκατάσταση της Μητρόπολης», πρόσθεσε. «Το κοινό συμφέρον αντιπροσωπεύει την παρούσα πρόταση. Αυτό το κοινό συμφέρον καλούμαστε να το θέσουμε πάνω από οτιδήποτε. Ας αισθανθούμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία. Από την ανταλλαγή ο Δήμος κερδίζει διπλά και τριπλά», σημείωσε.

Μαζί με την πρόταση εγκρίθηκε από όλους τους παρόντες συν τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας το θέμα, μαζί με το θέμα της συγκρότησης επιτροπής για την εξέταση του θέματος (ωφέλεια Δήμου), αποτελούμενη από τους: Χρήστο Παπαγεωργίου, Αθανάσιο Σινάνη και έναν μηχανικό με γραμματέα τον Κώστα Γουγουλάκη.

 

Περί απαρτίας και αποχώρησης συμβούλων

Σημειώνεται ότι ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ορίζει τα ακόλουθα για την απαρτία και την αποχώρηση συμβούλων:

«Το συμβούλιο έχει απαρτία όταν είναι παρόν το ήμισυ πλέον ενός του αριθμού των μελών του (για Δ.Σ. Καλαμπάκας από 33 σύνολο ο απαιτούμενος αριθμός είναι 17 μέλη).

Το συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη που ορίζει διαφορετικά. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του προέδρου. Εάν κατά τον υπολογισμό της πλειοψηφίας προκύπτει δεκαδικός αριθμός άνω του ημίσεως της μονάδας, τότε αυτός στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα.

Αν κάποιο μέλος του συμβουλίου αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση και τόσο η άρνηση όσο και η λευκή ψήφος λογίζονται ως αρνητικές ψήφοι.

Τα μέλη του συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία και αν ακόμα αποχωρήσουν, μεταγενέστερα, θεωρούνται παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ως προς την ύπαρξη απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Στην περίπτωση αυτή για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία, αλλά βάσει του αριθμού των μελών που απαιτούνται για την απαρτία«.

Έτσι, στην έναρξη της συνεδρίασης ήταν παρόντες 26 σύμβουλοι, άρα η απαιτούμενη πλειοψηφία για όλα τα θέματα ήταν 14 ψήφοι. 

Μετά την αποχώρηση των συμβούλων της Αντιπολίτευσης η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία ήταν 9 ψήφοι (από τους 17 παρόντες).

Πηγή: tameteora.gr