Δευτέρα 17.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας: Ο πολιτισμός βρήκε στέγη…

09.10.2018

Πόσα πράγματα πολιτιστικά σε επίπεδο τεχνών και γραμμάτων μπορεί να συμβούν σε μια μικρή κωμόπολη όπως αυτή της Καλαμπάκας; Πλέον αρκετά, αφού για πάνω από ένα χρόνο τα τοπικά ΜΜΕ «βομβαρδίζονται» από τα δελτίου τύπου της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας για σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνονται και φιλοξενούνται στο μοναδικής ομορφιάς κτίριο όπου στεγάζεται και είναι δωρεά της κ. Κατερίνας – Νταϊάνα Δημουλά – Μέρριαμ. Οραμα της δωρήτριας  είναι «να γίνει η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας ένα κομβικό σημείο δημιουργικότητας και ευκαιρίας, προετοιμάζοντας την επόμενη γενιά των Καλαμπακιωτών και του πληθυσμού των γύρω περιοχών να ανθίσει στο παγκόσμιο μέλλον». Πάνω σε αυτό το όραμα δουλεύει με όρεξη και μεράκι η νεαρή διευθύντρια της Βιβλιοθήκης η κ. Θεόπη Κατσιαμάνη, η οποία μας παραχώρησε τη συνέντευξη. 

  1. Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας, πότε άρχισε να λειτουργεί;

Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας (βιβλιοθήκη ιδιωτικού δικαίου) άνοιξε τις πόρτες της τον Ιούλιο του 2015 στο κτίριο που ανακαίνισε η Επιμορφωτική, Λογοτεχνική και Πολιτιστική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καλαμπάκας (KDK).

  1. Είναι λοιπόν δωρεά της Εκπαιδευτικής, Λογοτεχνικής και Πολιτιστικής Αστική Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Καλαμπάκας Πείτε δυο λόγια γι’ αυτή.

Το όραμα της δωρήτριας είναι να αποτελέσουμε έναν φάρο γνώσης προσφέροντας Εκπαίδευση, Πρόσβαση και Δυνατότητες σε όλους. Συνεπώς η συνεργασία μας με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης είναι στο επίκεντρο του στόχου μας σαν κόμβος γνώσης και ενδυνάμωσης των συμπολιτών μας. Η ΑΓΣ προσφέρει την Εκπαίδευση, η Βιβλιοθήκη την Πρόσβαση, και μαζί αναπτύσσουμε νέες Δυνατότητες για την περιοχή. 

  1. Αφορμή της σημερινής συνέντευξης στάθηκε η πραγματικά πλούσια σε εκδηλώσεις δραστηριότητα της βιβλιοθήκης. Αυτό οφείλεται σε εσάς;

Οι δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης είναι απόρροια στρατηγικού σχεδιασμού και εκμετάλλευσης σημαντικών ευκαιριών.  Κάθε Ιανουάριο έχουμε μια διημερίδα προγραμματισμού όπου όλο το προσωπικό, το Διοικητικό Συμβούλιο της KDK και η Επιτροπή Συμβούλων της Βιβλιοθήκης θέτουν στόχους και κατεύθυνση με ορίζοντες ενός και πέντε ετών. Οι δράσεις μας λοιπόν  «χαρτογραφούνται» με βάση  τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Αλλά σε περίπτωση που προκύψουν ευκαιρίες για εποικοδομητικές συνεργασίες και εκδηλώσεις – πάντα στον άξονα Εκπαίδευση-Πρόσβαση-Δυνατότητες – τις αξιολογούμε και τις υλοποιούμε με συνοπτικές διαδικασίες.

  1. Να ρωτήσω πόσα άτομα εργάζεστε σε αυτή;

Το μόνιμο προσωπικό της Βιβλιοθήκης είναι πέντε άτομα, τέσσερις συνεργάτες της KDK και μια υπάλληλος του Δήμου.

  1. Απ ότι έχω δει στην πραγματικά ενδιαφέρουσα σελίδα σας στο ιντερνετ, υπεύθυνη για την λειτουργία της βιβλιοθήκης τουλάχιστον μέχρι το 2020 είναι η Εταιρία ή αν θέλετε η δωρήτρια. Σας φοβίζει μήπως μετά που θα περάσει στα χέρια του δήμου, η λογική του… δημοσίου που επικρατεί σχεδόν παντού, σας πάει πίσω σε αυτό που κάνετε;

Η KDK έχει το δικαίωμα ανανέωσης της λειτουργίας της βιβλιοθήκης πέρα από την αρχική περίοδο των πέντε ετών. Όλοι οι συνεργάτες της Βιβλιοθήκης ασκούμε ένα κοινωνικό έργο που δεν το θεωρούμε «δουλειά» αλλά «κάλεσμα» και αυτό δίνει αξία στους κόπους μας και την επαγγελματική εξέλιξη μας, και γι’ αυτό συνεχίζουμε το έργο μας άσχετα με το καθεστώς ιδιοκτησίας.

  1. Θα μας πείτε ποια τμήματα περιλαμβάνει η βιβλιοθηκή;

Τα τμήματα της Βιβλιοθήκης είναι 3:  Ενηλίκων και παιδιών και το τμήμα εξωτερικών δραστηριοτήτων.

  1. Ποιες εκδηλώσεις έχετε προγραμματίσει μέχρι τέλους του μήνα.

Οι εκδηλώσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου περιλαμβάνουν : 2 παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια ρομποτικής , εργαστήρια προγραμματισμού αυτοματοποίησης (Arduino), Λέσχες ανάγνωσης ενηλίκων και παιδιών και μια αγγλικών. Εργαστήρια εκμάθησης υπολογιστών για ενήλικες, 2 αστροπαρατηρήσεις μια στη Βέροια και μια στα Τρίκαλα. Τέλος, 2 σεμινάρια ένα για την Ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και ένα σχετικά με τη Βια στα χέρια των πολιτών και της αστυνομίας.

Το ημερολόγιο των εκδηλώσεών μας είναι στην κορυφή της ιστοσελίδας μας: kalambakaLibrary.org

Χρήστος Κοντός

[fbcomments]