Τετάρτη 21.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η αλήθεια για τον καιρό! Χιόνια στα ορεινά και φυσιολογική πτώση θερμοκρασίας στον κάμπο

05.01.2024 /

Μάλλον περί άλλης μιας… καιρικής τρομολαγνείας είναι η υπόθεση του ολικού παγετού και του χιονιά στην Ελλάδα και ειδικά στα Τρίκαλα και την Δυτική Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο energospolitis.gr  αφού ο Καλαμπακιώτης καθηγητής Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας στο ΑΠΘ, μιλώντας χθες το απόγευμα στην εκπομπή «Χαμηλές Πτήσεις» στον ΖΥΓΟ, προέβλεψε πως θα υπάρξει μια πτώση θερμοκρασίας η οποία θα έρθει στις κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή. Χιόνια θα πέσουν μόνο στα ορεινά και ίσως λίγο χαμηλότερα υψόμετρα…

Ο Τακούδης

Το χαμηλό βαρομετρικό που θα επηρεάσει από το βράδυ του Σαββάτου τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ από τα δυτικά, αναμένεται να δώσει αρχικά βροχές στους νόμους των Τρικάλων και της Καρδίτσας κατά τη διάρκεια της νύκτας, οι οποίες θα επεκταθούν τη Κυριακή και στις ανατολικές περιοχές, όπου όμως τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα. Καθώς θα προχωρά η μέρα στα ορεινά Τρικάλων και Καρδίτσας και στα βόρεια ορεινά της Λάρισας αναμένεται να έχουμε χιονοπτώσεις οι οποίες μέχρι τη Δευτέρα πιθανό να κατέβουν και χαμηλότερα, παρόλο που οι θερμοκρασίες δεν συνηγορούν. Από τεχνική άποψη αυτό ονομάζεται “χιονοπτώσεις αντιστροφής” (nevicate da rovesciamento) δηλαδή θα μεταφερθούν κρύες αέριες μάζες από μεγαλύτερα υψόμετρα προς το έδαφος.

Από τη Τρίτη όμως αναμένεται να πλησιάσει στη Θεσσαλία η προέκταση του Σιβηρικού Αντικυκλώνα, ο οποίος ήδη έχει προκαλέσει πυρετώδεις θερμοκρασίες σε Σουηδία και Ρωσία εδώ και μέρες. Ως εκ τούτου αναμένεται τις επόμενες μέρες οι μέγιστες θερμοκρασίες ακόμη και στις πεδινές περιοχές να βρεθούν στα επίπεδα των 3-6 βαθμών ή και χαμηλότερα τοπικά. Πιθανόν δηλαδή εκτός από τις ορεινές περιοχές να έχουμε χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα. Η διάρκεια αυτής της εξέλιξης εκτιμάται ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ότι θα είναι 5-6 μέρες!

[fbcomments]