Σάββατο 05.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ιταλία: Χωρίς προστασία τα σκάφη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μεσόγειο

01.08.2017 /

Το ιταλικό υπουργείο Eσωτερικών έκανε γνωστό ότι «οι οργανώσεις οι οποίες δεν δέχθηκαν τον «Κώδικα Συμπεριφοράς» , τίθενται εκτός του οργανωμένου συστήματος διασώσεων στην θάλασσα, με όλες τις σχετικές, συγκεκριμένες συνέπειες, αρχίζοντας από την ασφάλεια των ίδιων των πλοίων τους».
Τον «Κώδικα Συμπεριφοράς» αυτό που αφορά τις υποχρεώσεις των ΜΚΟ αποδέχθηκαν οι περισσότερες από τις υπόλοιπες μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η οργάνωση «Σώστε τα παιδιά».
Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα διαφοροποιήθηκε, δεν δέχθηκε την υποχρεωτική παρουσία ενόπλων πάνω στα πλοία της στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που διεξάγει στην κεντρική Μεσόγειο.
Αυτό προέκυψε από την συνάντηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Μάρκο Μιννίτι που είχε στην Ρώμη χθες, με τους εκπροσώπους ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται νότια της Σικελίας.
Η θέση των Γιατρών χωρίς Σύνορα είναι ότι «σε καμία από τις χώρες στις οποίες εργάζονται δεν έχουν δεχθεί ποτέ την παρουσία ένοπλων ανδρών μέσα στους χώρους στους οποίους δραστηριοποιούνται».
Στον Κώδικα που επεξεργάσθηκε η ιταλική κυβέρνηση, αναφέρεται επίσης ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες που σώζονται νότια της Ιταλίας ή και σε λιβυκά χωρικά ύδατα, δεν θα μπορούν να μεταφέρονται, εν πλώ, σε μονάδες του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού ή της ακτοφυλακής. Ένας ακόμη όρος που δεν έγινε δεκτός από τους Γιατρούς χωρίς σύνορα.
ΠΗΓΗ: eretikos.gr