Τετάρτη 21.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Γεννήθηκε γυναίκα, ήθελε να αλλάξει φύλο και ανακάλυψε πως είναι έγκυος

24.01.2024 /

Μπορεί στην Ελλάδα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών να μονοπωλεί το πολιτικό σκηνικό, αλλά στη γειτονική Ιταλία έχει κλέψει την «παράσταση» ο «Μάρκο»! Γιατί γεννήθηκε γυναίκα, αλλά θέλησε να αλλάξει φύλο. Ενώ βρισκόταν όμως στο τελευταίο στάδιο αλλαγής φύλου, ανακάλυψε ότι είχε μείνει έγκυος. Και όχι μόνο αυτό: Βρίσκεται στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης και είναι πλέον πέρα ​​από τη νόμιμη προθεσμία για να υποβληθεί σε άμβλωση.

Η περίπτωση του «Μάρκο»: ένα φανταστικό όνομα που επέλεξε  να δώσει η “La Repubblica” για να αφηγηθεί την ιστορία του/της τρανς με καταγωγή από τη Ρώμη – είναι πραγματικά απίστευτη και παρουσιάζει ένα πιθανό θέμα κάθε άλλο παρά επιφανειακό για το μέλλον της αλλαγής φύλου στον κόσμο μας.

Η άγνωστη γυναίκα βίωνε δυσφορία του φύλου (GD-Gender dysphoria), λόγω σημαντικής ασυμφωνίας μεταξύ του φύλου με το οποίο αυτοπροσδιοριζόταν και του φύλου με το οποίο γεννήθηκε. Ήταν μάλιστα έτοιμη να περάσει στην τελευταία φάση της μακράς διαδικασίας για να αλλάξει φύλο, δηλαδή την υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας).

Σοκαρισμένοι οι γιατροί, ανακάλυψαν ότι ο «Μάρκο» (είχε γίνει «αρσενικός» σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία τους τελευταίους μήνες), ήταν έγκυος πέντε μηνών. Παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη ξεκινήσει οι ορμονικές θεραπείες πριν από μήνες, μετά τη μαστεκτομή, την ανάπτυξη της γενειάδας και την αλλαγής της εμφάνισης, ώστε να μοιάζει όλο και περισσότερο με άντρα.

Η υπόθεση έφτασε τώρα στη δικαιοσύνη, για να αποφανθεί αν η τρανς είναι ο πατέρας ή η μητέρα του παιδιού που θα γεννηθεί. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «La Repubblica», πριν από τους ελέγχους για την επέμβαση, ο «Μάρκο» δεν είχε ακόμη συνειδητοποιήσει ότι περίμενε παιδί. «Τους τελευταίους μήνες δεν έζησε κάποια συγκεκριμένη ζωή, ούτε υπέστη βία. Η εγκυμοσύνη – εξηγεί η ιταλική εφημερίδα – θα ήταν μόνο το αποτέλεσμα μιας εκούσιας σχέσης με έναν άντρα».

Τι θα επιλέξει;

Μένει τώρα να γίνει κατανοητό τι θα επιλέξει να κάνει η τρανς έγκυος στον πέμπτο μήνα της: Αν θα μείνει στη Ρώμη και θα λάβει βοήθεια από κάποιες ιατρικές εγκαταστάσεις που είναι ήδη διαθέσιμες τώρα καθώς ειδικεύονται τόσο στις μεταβατικές παρεμβάσεις όσο και στην «έκτακτη» γυναικολογία ή θα μεταβεί στο εξωτερικό και θα δοκιμάσει άλλους τρόπους, που ίσως θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και την άμβλωση.

Από ιατρικής άποψης, και όχι μόνο, αυτό το παιδί βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο μιας υπόθεσης με ελάχιστα προηγούμενα. «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο σύνορο και δεν θα είναι εύκολο να το καταλάβουμε», λέει η Ματίλντε Βινιέρι, ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια, σύμβουλος στην κλινική «Gender Dysphoria», στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν ήδη παιδιά τρανσέξουαλ ανδρών και μάλιστα είναι πολλά», προσθέτει.

Δεν υπάρχει λόγος άμβλωσης

Οι γιατροί στη Ρώμη τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος για θεραπευτική άμβλωση, καθώς δεν κινδυνεύει  η υγεία της μητέρας/πατέρα, ούτε του μωρού στη μήτρα. «Αν η εγκυμοσύνη του “Μάρκο” συνεχιστεί, θα είναι και βιολογική μητέρα και νόμιμος πατέρας – μητέρα γιατί θα γεννήσει παιδί, πατέρας γιατί πλέον έχει ανδρική ταυτότητα στο ληξιαρχείο», υπογραμμίζει η ιταλίδα ψυχίατρος για την απίστευτη αυτή υπόθεση.

Φυσικά, θα είναι τεράστιο το σοκ για το μωρό που θα γεννηθεί σε μια τέτοια ιδιαίτερη κατάσταση. «Η κατάσταση του “Μάρκ”, ωστόσο, θα αναγκάσει την Ιταλία, πολύ πέρα ​​από τα πολιτικά και νομικά όρια, να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα μορφή μητρότητας».

Η Ανδρέα Λέντζι, καθηγήτρια ενδοκρινολογίας, υπογραμμίζει ότι για την πρώτη περίπτωση στην Ιταλία εγκύου τρανς γυναίκας πρώτα από όλα «χρειάζεται μέγιστη λεπτότητα απέναντι σε ένα άτομο που βιώνει ένα ανείπωτο δράμα». Ο «Μάρκο» αντιμετώπιζε «δυσφορία φύλου» και ήταν ήδη καταχωρημένος ως άνδρας στα μητρώα και δυστυχώς είναι σαφές ότι «το εν λόγω άτομο βρίσκεται σε πολύ σοβαρή δυσκολία. Η δυσφορία του φύλου είναι μια κατάσταση που από μόνη της οδηγεί σε έντονο και επίμονο πόνο, που προκαλείται από την αίσθηση ότι η ταυτότητα φύλου είναι διαφορετική. Σε αυτό το πλαίσιο, όμως, το να γίνεις άντρας και να είσαι έγκυος είναι κάτι απείρου πολυπλοκότητας».

Η καθηγήτρια Λέντζι σημειώνει ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ψυχολογικές πολυπλοκότητες που πρέπει να έχουμε κατά νου, ακόμα και απλά όταν μιλάμε για ένα ιατρικό γεγονός. Χρειάζεται ευαισθησία, λεπτότητα και σεβασμό. Η πολυπλοκότητα αυτής της υπόθεσης – ψυχολογική, σωματική, ορμονική – απαιτεί σιωπή».

www.naftemporiki.gr/

[fbcomments]