Δευτέρα 16.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ιστορική-Πολιτική Εκδήλωση για το μπλόκο στον Κόκκινο Πύργο Τρικάλων

10.04.2016

Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ στο πλαίσιο γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 17 Απρίλη 2016 και ώρα 11.00 π.μ. στην Πλατεία Κόκκινου Πύργου. Σκοπός είναι να τιμήσουμε τους αγωνιστές του ΕΑΜ, του Εφεδρικού ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους τον ματωμένο Απρίλη του ’44.

Στο χρονικό που θα παρουσιαστεί γίνεται αναφορά σε γεγονότα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο πρωτοπόροι του Κομμουνιστικού Κόμματος στα Τρίκαλα, που είχαν γνωρίσει την εξορία της μεταξικής δικτατορίας, όπως ο γραμματέας της αχτίδας υπαίθρου Αντώνης Μπίλλας και ο Βασίλης Πιτσάκος που ήταν σύνδεσμος με οργανώσεις. Πιάστηκαν από τους Ιταλούς και αφού φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο Κουτσομυλίων εκτελέστηκαν στις αρχές του 1943. Ήταν οι πρώτες εκτελέσεις που έγιναν στα Τρίκαλα.

Η αναφορά στα γεγονότα του Απρίλη 1944 επικεντρώνεται στην επιχείρηση του εφεδρικού ΕΛΑΣ να δράσει ενάντια στους δοσίλογους και τους συνεργάτες των Γερμανών που επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Μετά από προδοσία, η κινητοποίηση δεν είχε αποτελέσματα ενώ οι Γερμανοί ξεκίνησαν μεγάλη επιχείρηση με στρατιώτες  SS, χωροφύλακες και συνεργάτες τους, περικυκλώνοντας το μαντρί στον Κόκκινο Πύργο όπου ο τόπος συνάντησης όσων είχαν πάρει μέρος στην επιχείρηση. Στην επίθεση που έγινε όπως και στις εκτελέσεις που ακολούθησαν  έπεσαν για τη λευτεριά της πατρίδας οι Στάμος Βαγγέλης, επικεφαλής του ΕΛΑΣ Κ. Πύργου, Ευθυμίου Βασίλης εφεδροελασίτης, Τσουμένης Θανάσης γραμματέας της Π.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ, ο Νίκος Λέγκας γραμματέας του ΕΑΜ Πόλης, ο Διονύσης Δρακονταειδής στέλεχος του ΕΑΜ Πόλης καθώς και δύο κάτοικοι της περιοχής.

Κατά την ίδια επιχείρηση των Ναζί πιάστηκαν σε διάφορα σημεία της περιοχής οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες Κώστας Σύρμπας, Κώστας Στεργιόπουλος, Γιάννης Μπριάζης, Αποστόλης Τσανάκας και Στέργιος Γάτσας που οδηγήθηκαν στην αγχόνη την ίδια μέρα, 18 Απρίλη, γράφοντας νέες ηρωϊκές σελίδες στην ιστορία των λαϊκών αγώνων.

Το πρόγραμματης εκδήλωσης περιλαμβάνει: Χρονικό των Γεγονότων – Πολιτική Ομιλία, Ποιητικό και Μουσικό Δρώμενο και αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας στο χώρο όπου ήταν ο τόπος

  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ