Σάββατο 26.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα

20.03.2016

Ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να καθυστέρησε, αλλά μεταβαίνει σήμερα στην Κούβα για να επισφραγίσει την ουσιαστική αναθέρμανση των σχέσεων με την Κούβα, που άρχισε στα τέλη του 2014.

Ετοιμάζεται να γυρίσει μια σελίδα της Ιστορίας με την επίσκεψή του στην Αβάνα, ένα από τα τελευταία προπύργια του κομμουνισμού με το οποίο σκοπεύει να βάλει ένα τέλος σε πάνω από πέντε δεκαετίες εχθρότητας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει ένα «τετ α τετ» με τον Ραούλ Κάστρο, που είναι βέβαιο ότι θα κάνει τους φανατικούς αντι-Κουβανούς του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να αφρίσουν από το κακό τους.

Η μεγάλη στιγμή της επίσκεψης θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη σε ένα θέατρο της Αβάνα, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης.

Επίσης, την Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντήσει διαφωνούντες και πρωταγωνιστές της οικονομικής ζωής και έχει προειδοποιήσει ότι θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Ραούλ Κάστρο, ο οποίος πριν από σχεδόν 10 χρόνια διαδέχθηκε τον αδελφό του, τον Φιντέλ.

Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία Aμερικανός ηγέτης που επισκέπτεται το νησί μετά την επίσκεψη του Κάλβιν Κούλιτζ το 1928 | AP Photo/Carolyn Kaster

Την παραμονή της άφιξής του, πολλοί διαφωνούντες κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να προωθήσει «μια ριζοσπαστική αλλαγή» ώστε να «σταματήσει η καταπίεση και η προσφυγή στη σωματική βία» εναντίον της αντιπολίτευσης, η οποία είναι παράνομη στο νησί.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αργεντινή, καθώς θέλει να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στη λατινική Αμερική -μια εικόνα που έχει αμαυρωθεί από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ σε αυτό που θεωρούσαν αυλή τους.

Από την άποψη αυτή, ο παλιός Κουβανός εχθρός αποτελεί το τέλειο σύμβολο μιας νέας σχέσης με την υποήπειρο και, τη στιγμή που ολοκληρώνει τη δεύτερη προεδρική θητεία του, ο Ομπάμα επιθυμεί να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια αυτή ώστε να καταστήσει δύσκολη οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, όποιος κι αν θα είναι ο διάδοχός του το 2017.

Αυτός είναι ο στόχος που έχει οδηγήσει τον Λευκό Οίκο να κηρύξει τους τελευταίους μήνες μια σειρά μέτρων για τη χαλάρωση του εμπάργκο που επιβάλλεται στο νησί από το 1962 και η πλήρης άρση του οποίου εξαρτάται από το Κογκρέσο.

Μαδούρο AP Photo

Με τον Φιντέλ Κάστρο συναντήθηκε ο Μαδούρο

Η επίσκεψη του Νικολάς Μαδούρο την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αβάνα έστειλε ένα άλλο μήνυμα στους Αμερικανούς: αυτό της αμέριστης αλληλεγγύης της Κούβας προς τον σοσιαλιστή σύμμαχό της, ο οποίος είναι πάντα έτοιμος να χρησιμοποιήσει την αντιιμπεριαλιστική ρητορική.

Ο Φιντέλ Κάστρο είναι «γεμάτος αισιοδοξία και μια μοναδική δύναμη», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο οποίος συνομίλησε με τον ιστορικό ηγέτη της κουβανικής επανάστασης στην κατοικία του τελευταίου στην Αβάνα.

«Είχαμε μια συζήτηση με τον “κομαντάντε” Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος είναι όπως πάντα γεμάτος αισιοδοξία και μια μοναδική δύναμη», περιέγραψε ο Μαδούρο στο αεροδρόμιο της Αβάνας, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη στην Κούβα.

Ο Μαδούρο αναχώρησε από την Κούβα λιγότερο από 24 ώρες πριν την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Φιντέλ, ο οποίος ήταν επίσημα ο πρόεδρος της Κούβας από το 1976 έως το 2008 και στις 13 Αυγούστου θα κλείσει τα 90, παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του, τον Ραούλ, το 2006 λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Πηγή: efsyn.gr