Τετάρτη 12.08.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ιστορίες Κτηνοτρόφων

07.01.2019

Της Ιωάννας Καρρά

Είχα μια ωραία φωτογραφία με τα γίδια στην πλαγιά γι αυτή την ιστορία, αλλά έχω παρατηρήσει ότι τις πρωσοποκεντρικές τις προσέχουμε πιο εύκολα… Και θέλω να δείξετε ενδιαφέρον γι αυτή την ιστορία…

Στο θέμα μας… Γυρίσαμε στη ζέστη του σπιτιού και διαβάζω άρθρο μιας αγροτικής εφημερίδας… ” Ισχυρό πριμ ΕΞΌΔΟΥ αιγοπροβατοτρόφων απ το επάγγελμα”… Συνεχίζοντας την ανάγνωση βλέπω τη φράση ” Γενναίο κοινοτικό πρόγραμμα, με αυξημένες πριμοδοτήσεις για την ομαλή έξοδο από το επάγγελμα των παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων μπλα μπλα μπλα… “.

Από που να αρχίσω; Σε ποιον να απευθυνθώ; Ποιος λογικός άνθρωπος θα επιτρέψει να έρθει στη χώρα μας τέτοια πρόταση;

Ποιος Κτηνοτρόφος με το Κ θα σκύψει το κεφάλι για τα λεφτά που του πετάνε σα να είναι κανένα αδέσποτο;

Ξέρεις ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν αν εμείς το αποφασίσουμε.

Το “σύστημα” λειτούργησε μεθοδευμένα… Οι τιμές στο γάλα και στο κρέας έπεσαν, τόσο που μας έφτασαν στο χείλος του γκρεμού… Και τώρα καλούμαστε να πετάξουμε τα “όπλα”…

Εμένα μου κόλλησε αυτό με τους” παραδοσιακούς”… Οι παραδοσιακοί μας έφτασαν εδώ; Γιατί, ας πούμε, σαν χώρα μπορούμε να βγούμε στον ανταγωνισμό με την ποσότητα και όχι με την ποιότητα, ε; Μπορούμε να ξεκληρίσουμε τις ντόπιες φυλές, να σταυλίσουμε εισαγώμενα ζώα, να ταΐζουμε εισαγώμενα σιτηρά και να παράγουμε “Ελληνικό γάλα”.

Δεν θέλουν ελληνικό γάλα, δεν θέλουν ελληνικό κρέας, όπως δεν ήθελαν ελληνικό καπνό, όπως δεν ήθελαν ελληνικά πορτοκάλια, όπως δεν ήθελαν ελληνική σταφίδα, όπως δεν ήθελαν και δεν θέλουν πρωτογενή παραγωγή στην Ψωροκώσταινα!!!!

Ποντάρουν στην εξαθλίωση όλου του πρωτογενή τομέα. Οι άνθρωποι της υπαίθρου έχουν αξιοπρέπεια, έχουν το κεφάλι ψηλά και αυτό δεν αρέσει.

Κάποτε ο Μεταξάς, υπέδειξε τον αφανισμό των γιδιων γιατί “κατεστρεφαν τα δάση”… Όχι οι φωτιές, όχι οι παράνομες υλοτομησεις, όχι τα αυθαίρετα, αλλά τα γίδια. Γιατί τα γίδια και οι γιδαραίοι ζούσαν στα βουνά και δεν μπορούσε να τους κουλαντρίσει… Τώρα η Ε.Ε. θέλει να τα εξαφανίσει απ την Ελλάδα μαζί με τα πρόβατα, γιατί κοστίζουν, λέει, πολύ!!!

Δηλαδή, να ξεχάσουμε και τα ΠΟΠ τυριά, να ξεχάσουμε ό,τι γενικά παράγουμε και να αρχίσουμε να αγοράζουμε γάλα Ολλανδίας, αρνάκια Ν. Ζηλανδίας, τυριά Γερμανίας και να απολαμβάνουμε τον ήλιο και το πράσινο στα μπαλκόνια, τρώγοντας από τα επιδόματα που θα μας πετάνε οι Ευρωπαίοι για να μας “στηρίξουν”.

Αν όντως γίνει τέτοια πρόταση, όσο κι αν περνάτε δύσκολα, γυρίστε τους την πλάτη. Όλοι περνάμε δύσκολα, σαν κτηνοτρόφοι, ζούμε με αξιοπρέπεια, όμως!! Φτιάξτε το γάλα τυρί, κάντε Οικοτεχνίες… Κι αν δεν μπορείτε μόνοι σας βρείτε κι άλλους και συνεργαστείτε! Κάντε συμβόλαια με γεωργούς, να σπειρουν για σας…

Όταν σταματήσουν οι πηγές να αναβλύζουν γάργαρο νερό, τότε θα πάψουν και τα ζώα μας να βόσκουν στα βουνά, τότε θα σταματήσουν να βγάζουν γάλα, τότε θα φύγει απ το χέρι μας ή γκλίτσα!!!

Η Ιωάννα Καρρά είναι κτηνοτρόφος, Σπούδασε στο Γαλακτοκομική ΕΠΑΣ Ιωαννίνων – Dairy Vocational School of Ioannina και Science of Economy στο University of Piraeus