Σάββατο 07.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συγκίνηση για τους πεσόντες του υψώματος 731

09.03.2015 /

Με μια λιτή και συγκινητική τελετή, οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, συγγενείς των αγωνιστών και θυμάτων καθώς και Τρικαλινοί πολίτες, τίμησαν τους πεσόντες του υψώματος 731 τελώντας επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, το πρωί της Κυριακής, στο ομώνυμο μνημείο που έχει ανεγερθεί στην εθνική οδό Τρικάλων-Καρδίτσης.

Προηγήθηκε δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και ακολούθως όλοι οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο χώρο του μνημείου για την επιμνημόσυνη δέηση.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Μιχαλάκη, τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Υποδιοικητή της ΣΜΥ, τον Αστυνομικό Δ/ντή κ. Γραβάνη, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών και τον Εμπορικό σύλλογο Τρικάλων. Από πολιτικά κόμματα οι μόνοι που κατέθεσαν στεφάνι ήταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Μάλιστα με το στεφάνι της Χρυσής Αυγής δημιουργήθηκε προς στιγμή πρόβλημα, διότι δεν κατατέθηκε έγκαιρα, με την υπεύθυνη από την πλευρά της Περιφέρειας κ. Ευαγγελία Μπουντούρη να δηλώνει πως κατά λάθος και όχι από κάποια σκοπιμότητα, δεν αντελήφθη ότι οι εκπρόσωποι της Χ.Α. ήθελαν να καταθέσουν στεφάνι. Δόθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών οι απαραίτητες εξηγήσεις και το θέμα έληξε. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ούτε εκ μέρους της κυβέρνησης ούτε του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε στεφάνι, παρά το γεγονός ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Τρικαλινός βουλευτής κ. Χρήστος Σιμορέλης. Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική του δήμου Τρικκαίων, ενώ τιμές απέδωσε στους ηρωικά μαχόμενους και πεσόντες του Υψώματος 731 άγημα της ΣΜΥ.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που εκ μέρους των πεσόντων άφησε στο μνημείο ένα λουλούδι η κόρη του Ηλία Κουκουράβα, Αθανασία, ο οποίος σκοτώθηκε στην μάχη για την ελευθερία της πατρίδας

Λίγα λόγια για την ηρωική μάχη του Υψώματος που έχασαν τη ζωή τους 50 Τρικαλινοί στρατιώτες του 5ου Συντάγματος Τρικάλων

Ένα περιστατικό ηρωικό από το Ελληνο-αλβανικό μέτωπο που δεν είναι τόσο πολύ γνωστό, διαδραματίστηκε κατά την διάρκεια της «Εαρινής Επίθεσης» των Ιταλών στο Ύψωμα 731.

Το εν λόγω ύψωμα (υψόμετρο 731 μ.) βρίσκεται περί τα 20 χλμ. βόρεια της Κλεισούρας. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τους χειμερινούς αγώνες, που προηγήθηκαν, κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα της Αλβανίας. Η παραμονή σε ελληνικά χέρια του υψώματος αυτού καταδίκαζε κάθε προσπάθεια των Ιταλών. Η αρχή της ιταλικής επίθεσης έγινε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου, με σφοδρή δράση του πυροβολικού με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων.

Ένας τιτάνιος αγώνας διεξήχθη. Στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας πού κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Στο διάστημα από 9 έως 11 Μαρτίου 1941, πενήντα Τρικαλινοί θυσιάστηκαν ηρωικά, υπερασπιζόμενοι το ύψωμα. Η τρίτη μέρα βρίσκει το 5° σύνταγμα Τρικάλων να έχει 586 άνδρες νεκρούς και τραυματίες, περίπου την μισή του δύναμη. (Απολογισμός της μάχης για τους Ιταλούς 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες και για τους Έλληνες 145 νεκροί και 400 τραυματίες.)

Δ.Π.