Κυριακή 20.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παγκόσμιος συναγερμός για την εξάπλωση του ιού Ζίκα

29.01.2016

Τα κρούσματα του ιού Ζίκα αυξάνονται ραγδαία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει με ανακοίνωσή του τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι αναμένεται να πλήξει έως και 4 εκατομμύρια ανθρώπινους οργανισμούς στην Αμερική.

Οπως ανέφερε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια Μάργκαρετ Τσαν στα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού στη Γενεύη, ο ιός που δημιουργήθηκε από το τσίμπημα των κουνουπιών έχει αλλάξει επίπεδο επικινδυνότητας τις τελευταίες ημέρες.

«Πέρυσι, ο ιός εμφανίστηκε στην Αμερική, εκεί όπου τώρα εξαπλώνεται ραγδαία. Σήμερα, έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 23 ώρες» ανέφερε η Τσαν χαρακτηριστικά τονίζοντας πως ο Οργανισμός θα δράσει ταχύτατα τις επόμενες μέρες. Τόνισε δε ότι το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό. Περιγράφοντας την κατάσταση είπε ότι ο ιός που μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιού έχει εντοπισθεί σε 23 χώρες και περιοχές στην Αμερική, προσθέτοντας ότι από τα 4 εκατ. ανθρώπους που αναμένεται να πλήξει, το 1,5 εκατομμύριο υπολογίζεται στην Βραζιλία.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψουν την αιμοδοσία από ανθρώπους που έχουν επισκεφθεί τις “πληγείσες” περιοχές. Η Πρόεδρος της Βραζιλίας, της χώρας που έχει τα περισσότερα κρούσματα δήλωσε ότι λαμβάνονται μέτρα για να εξολοθρευτεί το είδος του κουνουπιού που μεταδίδει τον Ζίκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι η Βραζιλία θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η εξάπλωση του ιού μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους αθλητές που επισκέπτονται την χώρα διοργάνωσης πολύ νωρίτερα από την τέλεση των αγώνων έτσι ώστε να εγκλιματισθούν.

Τι είναι ο ιός Ζίκα

Ο ιός Ζίκα έφτασε στην Βραζιλία το Μάιο και μέσα σε λίγους μήνες κρούσματα του ιού έχουν σημειωθεί σε 17 χώρες αναφέρει σε δημοσίευμα του το The Economist.

Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Πάντως, το 80% των ανθρώπων που προσβάλονται από τον ιό, δεν παρουσιάζουν τα συμπτώματά του.

Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες. Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Φόβοι ότι μεταδίδεται και με ερωτική επαφή

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times υπάρχουν δύο περιστατικά ανίχνευσης του ιού σε ανθρώπινο σπέρμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο εν λόγω κίνδυνος.

Το πρώτο κρούσμα αφορά έναν 44χρονο άντρα, ο οποίος είχε μολυνθεί το 2013 σε ένα ξέσπασμα του ιού στην Γαλλική Πολυνησία. Ο 44χρονος εξετάστηκε και ενώ είχε αποβάλλει τον ιό Ζίκα από το αίμα του, τον είχε στο σπέρμα του και τον μετέδωσε στη σύντροφό του. Το δεύτερο περιστατικό που συνδέει τον Ζίκα με τη σεξουαλική επαφή συνέβη το 2008. Ο βιολόγος-επιδημιολόγος Μπράιαν Ντ. Φόι, βρισκόταν στη Σενεγάλη, μαζί με έναν συνεργάτη του, για να μαζέψει κουνούπια για μια έρευνα για την ελονοσία. Οι δύο επιστήμονες τσιμπήθηκαν αρκετές φορές από κουνούπια. Επιστρέφοντας στο Κολοράντο εμφάνισαν και οι δύο, μία εβδομάδα αργότερα, τα εξής συμπτώματα: έντονοι πονοκέφαλοι, εξανθήματα και ερυθρότητα στα μάτια. Εξετάστηκαν για ελονοσία, δάγκειο πυρετό και κίτρινο πυρετό, αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Το ίδιο διάστημα εμφάνισε τα ίδια συμπτώματα και η σύζυγος, νοσηλεύτρια του Φόι.

Όταν αργότερα εξετάστηκαν για τον ιό Ζίκα, που τότε ήταν άγνωστος στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε πως και οι τρεις είχαν μολυνθεί. Η σύζυγος του γιατρού μολύνθηκε από τον ιό, χωρίς να έχει φύγει από την πόλη, όπου δεν υπήρχαν τότε κουνούπια με τον ιό. Επίσης ανησυχητικό θεωρείται ότι κανένα από τα τέσσερα παιδιά τους δεν μολύνθηκε. Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ιός μεταδόθηκε με την σεξουαλική επαφή. Ο δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, επικεφαλής του τμήματος προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι τα δύο ύποπτα περιστατικά δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αλλά πρέπει οπωσδήποτε να μελετηθούν περαιτέρω.

Οδηγίες στη Βραζιλία να μη μένουν έγκυες οι γυναίκες

Ο πανικός που έχει δημιουργηθεί από τη ραγδαία εξάπλωση του ιού και η αδυναμια των γιατρών και ερευνητών να βρουν άμεσα εμβόλιο ή θεραπεία για τον Ζίκα, έχει οδηγήσει σε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισής του. Στη Βραζιλία οι οδηγίες προς όλες τις γυναίκες είναι να αποφεύγουν να μείνουν έγκυες. Στη χώρα με τα περισσότερα θύματα του ιού, η έκτρωση λόγω αυστηρής πολιτικής που πηγάζει από τον καθολικισμό, επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού. Οι πολίτες πλέον μιλούν μαζικά περί αλλαγής της νομοθεσίας, δημιουργώντας μια φωνή ικανή να ακουστεί και να αναγνωριστεί από το κοινοβούλιο της χώρας.

«Οι οδηγίες προς τις γυναίκες, να μην μείνουν έγκυες, δεν είναι λύση. Πώς μπορούν να φορτώνουν όλο το βάρος που έχει προκληθεί από αυτόν τον φρικτό ιό στις γυναίκες;» τόνισε πρόσφατα η Beatriz Galli, ανώτερη σύμβουλος στα θέματα πολιτικής γύρω από την αναπαραγωγή. Αρκετοί από τους γιατρούς της χώρας έχουν επίσης εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της νομιμοποίησης της έκτρωσης.

Ταξιδιωτικές οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων ανακοινώνει μία σειρά από ταξιδιωτικές οδηγίες για την ασφάλεια των πολιτών- ταξιδιωτών καθώς και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την επιδημία από τον ιό Ζίκα.
Ο ιός βρίσκεται σε εξέλιξη στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, ενω προσφάτως εντοπίστηκε στην κεντρική και νότιο Αμερική, αλλά και την Ευρώπη.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοινώνει σχετική ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης, μαζί με σύντομο ιστορικό, για κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.
Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.

Ο ταξιδιώτης θα πρέπει:

1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη,τετραμεθρίνη,αλλεθρίνη κ.α.

3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.

4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του ταξιδιώτη για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Πώς ο ιός γίνεται η μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία για όσους ξέρουν

Πολλοί συγκρίνουν τον πανικό που έχει προκληθεί με το ιό Ζίκα, με αυτόν που είχε ξεσπάσει κατά την τελευταία πανδημία του ιού Έμπολα, αν και οι ειδικοί αποφεύγουν να κάνουν σύγκριση των δύο καταστάσεων.

Οι επενδυτές ίσως να είναι αυτοί που θέλουν μία τέτοια σύγκριση, αφού, σύμφωνα με έρευνα της Cowen and Company για τις μετοχές των αερομεταφορών που τώρα καταγράφουν δραστική πτώση θα ακολουθήσει ισχυρή άνοδος, όπως συνέβη και μετά την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού Ebola.

Σύμφωνα με την έρευνα, ειδικά εταιρείες αερογραμμών χαμηλού κόστους θα αποτελέσουν αξιόλογη μακροπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία.

Ο ιός Ζίκα, που διαδίδεται από κουνούπια, έχει ήδη εξαπλωθεί σε Κεντρικη και Νότια Αμερική, ενώ ήδη έχουν προκληθεί πολλές ακυρώσεις ταξιδιών στις περιοχές αυτές, ειδικά από εγκύους, οι οποίος φοβούνται επιπλοκές στα έμβρυα (μικροκεφαλία).

Μάλιστα το Κέντρο Ελέγχου Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ, εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τις εγκύους να αποφεύγουν τις περιοχές που έχει κάνει την εμφάνισή του ο ιός.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες, όπως η American Airlines (-3,10%), η JetBlue Airways (-5,35%), η United Continental (-2,70%) προσφέρουν επιστροφή χρημάτων η re-booking για τους πελάτες τους που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η γεωγραφική εξάπλωση του ιού δείχνει πως εταιρείες όπως η American, Delta Air Lines (-3,18%) και η United είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τον ιό.

Η με έδρα τον Παναμά Copa Holdings (-7,08%) και η μεξικανική Volaris Aviation Holding Company (-1,49%), είναι πιθανό να επηρεαστούν επίσης.

Η εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση, θα επηρεάσει τις αεροπορικές εταιρείς του Ντάλας και του Μαϊάμι όπως τις JetBlue, Spirit και United.

Στο πρόσφατο ξέσπασμα του ιού Έμπολα η βιομηχανία των αερομεταφορών σημείωσε απώλειες 16% ενώ ακολούθησε ράλι 36% με διάρκεια άνω των έξι μηνών.

• Air Canada AC, -0.77%

• United UAL, -2.70%

• Volaris VLRS, -0.72%

• Delta DAL, -3.18%

• Skywest Inc. SKYW, -1.34%

• WestJet Airlines Ltd. WJA, -0.05%