Δευτέρα 22.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ημερήσια εκδρομή του Γυμνασίου Μαγαλοχωρίου στο Δίον και τη Θεσσαλονίκη

04.04.2016

Ο ερχομός της άνοιξης συνδέεται παραδοσιακά στη συνείδηση των μαθητών με την πραγματοποίηση των πολυπόθητων σχολικών εκδρομών. Το Γυμνάσιο Μαγαλοχωρίου πιστό σ’ αυτή την παράδοση την περασμένη Παρασκευή, 1η Απριλίου, πραγματοποίησε την ετήσια ημερήσια εκδρομή του.

Προορισμός μας αυτή τη φορά ήταν το μαγευτικό Δίον, η κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και μόλις 5 χλμ. από τις Πιερικές ακτές. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος καταλαμβάνει έκταση περίπου 1500 στρεμμάτων και αποτελεί τον πυρήνα ενός αρχαιολογικού πάρκου σε μια περιοχή κατάφυτη, που κατακλύζεται από νερά. Με οδηγό την ξεναγό μας θαυμάσαμε τα αρχαία ιερά, τις ιδιωτικές επαύλεις, τα τείχη, τους πλακοστρωμένους δρόμους, τις θέρμες με τις πισίνες και τα ψηφιδωτά, το αναστηλωμένο ωδείο και το ελληνιστικό και το ρωμαϊκό θέατρο. Μέσα σ’ αυτό το ονειρικό τοπίο ο χρόνος κύλησε γρήγορα και με τους ήχους των πουλιών και των βατράχων να μας συνοδεύουν σε κάθε μας βήμα.

Επόμενος προορισμός η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα το ιστορικό κέντρο. Μετά από μια σύντομη περιήγηση στην αψίδα του Γαλερίου και στο ανάκτορό του, στη σημερινή πλατεία Ναβαρίνου, καταλήξαμε στο μνημείο-έμβλημα της πόλης, τον Λευκό Πύργο. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε μια έκθεση που παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της Θεσσαλονίκης διαχρονικά. Η θέα από την κορυφή του Λευκού Πύργου μας αποζημίωσε για την κούραση της ανάβασης και μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πολεοδομικού ιστού.

Τελευταίος προορισμός για φαγητό, ξεκούραση ή προαιρετικές αγορές το εμπορικό κέντρο Cosmos και επιστροφή στα «πάτρια εδάφη». Του χρόνου πάλι…

Στην εκδρομή συνόδευσαν ο διευθυντής Τσαντίλας Σωτή

[fbcomments]