Τρίτη 29.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Ιδεολογικοποιώντας» τον «βρυχηθμό» του «ποντικιού»…

07.03.2016

Πίσω από το κυβερνητικό «ανθρωπισμός ή ακροδεξιά» κρύβεται η ουσιαστική σύμπλευση με τους βασικούς στόχους της ΕΕ στο προσφυγικό

πορεί σε προπαγανδιστικό επίπεδο η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι «επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς» (κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη) με αφορμή την σημερινή σύσκεψη στις 12 το μεσημέρι, ενόψει συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προσφυγικό με την συμμετοχή της Τουρκίας, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης… από χθες, μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Αναφέρθηκε και στο λεγόμενο «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας» που θα γίνει στη Σμύρνη, λέγοντας ότι «στόχος» του είναι η «ενεργητική παρέμβαση», καθώς η Ελλάδα «έχει κομβικό ρόλο για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση ταυτίζεται με την ΕΕ ως προς το τί θεωρεί μείζον πρόβλημα: Σύμφωνα με «κυβερνητικές πηγές», στις οποίες παραπέμπει το ΑΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι τα «βασικά προβλήματα είναι ο περιορισμός της ροής στα βόρεια σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία».

Λες και το ζήτημα δεν είναι ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να πάνε εκεί που θέλουν, αλλά… το «πού» θα είναι εγκλωβισμένοι.

Οι θέσεις της κυβέρνησης στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής είναι:

– Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

– Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

– Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

– Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες
Για την «μετεγκατάσταση»:

– «’Αμεση απαίτηση» της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την χώρα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

Για την Τουρκία είπε τα γνωστά: «Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση».
Επανέλαβε ότι «άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο».

Για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας ο Α. Τσίπρας είπε ότι «είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες, και, εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά».

Ανέφερε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων με την συμβολή όσων προσφέρουν την στήριξή τους και επισημάνθηκε ότι είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα οι παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας.

Η απόπειρα του Α. Τσίπρα να «ιδεολογικοποιήσει» την διαχείριση του προσφυγικού εκ μέρους της κυβέρνησής του δεν μπορεί φυσικά να κρύψει – αντίθετα υπογραμμίζει στο «άγχος» της – το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται πρόσφυγες και μετανάστες από την πολιτική και τακτική της ΕΕ, την οποία υποστηρίζει πλήρως και στην οποία εξακολουθεί να προσβλέπει για «λύσεις» η ελληνική κυβενηση.

Την ίδια ώρα,παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ένα ακόμη μωρό προσφυγόπουλο έχασε την ζωή του από τις κακουχίες του περάσματος στο νησί από τις τουρκικές ακτές.

Το άτυχο βρέφος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από το Ηotspot της Μόριας, όπου είχε διαπιστωθεί ότι αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το μωρό που συνοδευόταν από τη μητέρα του είχε φτάσει στην Ελλάδα το πρωί της ίδιας μέρας.

Η μητέρα του δήλωσε ότι το παιδί αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας στην Τουρκία και είχε εξετασθεί και εκεί από γιατρούς.

Στο Hotspot εξετάστηκε από γιατρούς, οι οποίοι διέγνωσαν την κρισιμότητα της κατάστασης του και το μετέφεραν στο Νοσοκομείο όπου εισήχθη στην Παιδιατρική κλινική.

Σύμφωνα με την πρώτη διάγνωση, αντιμετώπιζε «έντονη δυσκολία στην αναπνοή, κυανότητα και πρήξιμο στο στομάχι». Οι γιατροί της παιδιατρικής κλινικής κατέβαλαν πολύωρες η κατάστασή του όμως ήταν μη αναστρέψιμη. Στις 8 το βράδυ εξέπνευσε.

Ταυτόχρονα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, συνεχίζεται το «μαρτύριο της σταγόνας» στην Ειδομένη καθώς το τελευταίο 24ωρο, οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, σε μόλις 320 πρόσφυγες.

Μετά τη χθεσινή νεροποντή, ο καταυλισμός, που έχει κατακλυσθεί από περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, έχει μετατραπεί σε απέραντο βαλτότοπο, με παιδιά να παίζουν στην λάσπη και να προσπαθούν να στεγνώσουν και να ζεσταθούν σε μικρές εστίες φωτιάς. Πάντως, αυτή την ώρα, η ουδέτερη ζώνη είναι κλειστή.

Πηγή: toperiodiko.gr