Πέμπτη 13.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ιατρικός Σύλλογος: Αναγκαίος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

14.11.2023 /

Ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων θα ήθελε να υπενθυμίσει σε όλους τους πολίτες την ανάγκη για αντιγριπικό εμβολιασμό , διότι από τα μέσα Δεκεμβρίου ως και το Μάρτιο παρατηρείται η έξαρση της γρίπης.

Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται στους ιούς της γρίπης

και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και, σπανιότερα, θανατηφόρο νόσο. Η

πλειοψηφία των ατόμων που θα μολυνθεί συνήθως αναρρώνει πλήρως. Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυες, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα καθώς και ανοσοκατασταλμένοι  ασθενείς.

Στη χώρα μας, την χρονική περίοδο 2023/24, αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα εξής εμβόλια :

το τετραδύναμο αδρανοποιημένο με ανοσοενισχυτικόMF59,

το τετραδύναμο αδρανοποιημένου ψηλής δόσης,

το τετραδύναμο συμβατικό εμβόλιο παρασκευαζόμενο με επώαση σε αυγά ορνίθων

και το τετραδύναμο παρασκευαζόμενο σε κυτταροκαλλιέργειες.

Τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια έχουν υψηλή αντιγονικότητα και προκρίνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ,σε άτομα 65 ετών και άνω. Αυτής της κατηγορίας τα εμβόλια ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ πρέπει να συνταγογραφούνται  από το θεράποντα ιατρό.

Αν και τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό) προτιμώνται στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έναντι του συμβατικού εμβολίου γρίπης, τονίζεται ότι εάν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν πρέπει να καθυστερεί και συνιστάται να διενεργείται με οποιοδήποτε εμβόλιο.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών  συνιστά ειδικότερα για τα άτομα 75 ετών και άνω λόγω ανοσογήρανσης να εμβολιάζονται με τα προαναφερόμενα ενισχυμένα εμβόλια.

Προς όφελος της υγείας του ασθενούς, συνιστάται η επικοινωνία του με τον προσωπικό ιατρό του, διότι εκείνος γνωρίζει το ιστορικό του ασθενούς, τις παθήσεις και τις ιδιαιτερότητες του άρα είναι υπεύθυνος για το ποιο είναι το ιδανικό εμβόλιο για αυτόν.

Παράλληλα, τονίζεται η αναγκαιότητα της διενέργειας στον πληθυσμό, του εμβολίου έναντι του ιούSARS-COV-2, δεδομένου ότι υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων του COVID-19  το τελευταίο δίμηνο, νόσου ακόμαμεγάλης επικινδυνότητας ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Κάθεπολίτης που έχειαμφιβολίες ή απορίεςμπορείπάντα να επικοινωνεί με τον ιατρό του για να λάβειεξηγήσεις.

Κι επειδή είναι εξαιρετική η σημασία της επένδυσης στην πρόληψη:

‘Αυτή τη στιγμή,ως γιατροί,δε διαχειριζόμαστενοσήματα, αλλάασθενείς που πάσχουν από νοσήματα,απαραίτητη είναι η διατήρηση της υγείας του πληθυσμούκαι όχι μόνο η αντιμετώπιση της αρρώστιας.

η Πρόεδρος                              ο Γεν. Γραμματέας

 

Αθανασίου-Γιαγιάκου Μαρία           Γκαραβέλλας Στέφανος

Βιοπαθολόγος                                Ψυχίατρος

 

[fbcomments]