Κυριακή 20.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμή βόμβας υδρογόνου και σεισμό 5,1 Ρίχτερ

06.01.2016

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδας) την 6η Ιανουαρίου 2016 βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών», που κυβερνάει τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Η Πιονγκγιάνγκ τόνισε ότι θα συνεχίσει να ενισχύει το πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να μπορεί να προστατευτεί από τις «εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην «επιθετική τους στάση».

Σημείωσε ότι θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία. Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα μεταφέρει τις πυρηνικές της δυνατότητες σε άλλες πλευρές.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από τον εντοπισμό νωρίτερα σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών, κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας αυτής, στην οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

10 Οκτωβρίου 2015: Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, παρακολουθεί στρατιωτική παρέλαση 10 Οκτωβρίου 2015: Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, παρακολουθεί στρατιωτική παρέλαση | AP Photo/Wong Maye-E, File

Αντιδράσεις

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εντείνουν την παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας.

Πρόκειται για μια «σοβαρή πρόκληση» για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ, ενώ σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων η πρόεδρος της χώρας, Παρκ Γκεούν Χίε, θα προεδρεύσει συνόδου του συμβουλίου ασφαλείας της Νότιας Κορέας που συνεκλήθη μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή «απειλή» για την ασφάλεια της χώρας του και δήλωσε ότι θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στη σημερινή πρόκληση.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη δοκιμή αυτή», είπε και πρόσθεσε ότι «συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε».

Έκτακτη σύνοδο προγραμματίζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με διπλωμάτες του να σημειώνουν ότι θα γίνει μστις 18:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας, αλλά σημείωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

«Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Πράις σημειώνει επίσης στην ανακοίνωση αυτή ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους τους στην περιοχή και θα απαντήσουν όπως αρμόζει σε οποιεσδήποτε και σε όλες τις βορειοκορεατικές προκλήσεις.

Η είδηση της σεισμικής δόνησης λόγω πυρηνικής δοκιμής ανησύχησε τους Νοτιοκορεάτες Η είδηση της σεισμικής δόνησης λόγω πυρηνικής δοκιμής ανησύχησε τους Νοτιοκορεάτες | AP Photo/Ahn Young-joon

O Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, ο οποίος επιβλέπει την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών, δήλωσε στο Reuters ότι «η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών»

«Συνιστά επίσης μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», κατέληξε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, σχολίασε στο twitter ότι η ενέργεια αυτή συνιστά «σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για μια βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα», έγραψε κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

Πηγή: efsyn.gr