Σάββατο 14.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

72 χρόνια από την μάχη της Πόρτας

15.06.2015 /

Κεντρικός ομιλητής ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας

 

 

Ιδιαίτερες στιγμές με συγκινησιακή φόρτιση αλλά και ηθικά διδάγματα, έζησαν το πρωί της Κυριακής επίσημοι, αγωνιστές και αντιστασιακοί αλλά και πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στη πλατεία δίπλα από το Δημαρχείο Πύλης, για τον εορτασμό από την Ιστορική μάχη της Πόρτας, στις 8 και 9 Ιουνίου του 1943.

Φέτος συμπληρώνονται 72 χρόνια και στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τον αγώνα των ηρώων που πολέμησαν στη μάχη, οι τοπικοί βουλευτές Σάκης Παπαδόπουλος και Χρήστος Σιμορέλης, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Κουφογάζος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφέρειας Τρικάλων Ντίνος Μπάρδας, o υποψήφιος βουλευτής Θανάσης Λιούτας, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών π. Λάζαρος Σταυραντώνης Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές της πόλης και του Νομού κ.α., ενώ τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του και ο πρώην Υπουργός και πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, καταγόμενος από την γειτονική Άρτα, Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής έγινε κατάθεση στεφάνων και σύντομοι χαιρετισμοί από τους παρευρισκόμενους αλλά και από αγωνιστές όπως ο κ. Δημήτρης Παλαιολογόπουλος και η κ. Ευαγγελία Ζαρογιάννη, κόρη του αγωνιστή Ζαρογιάννη, γνωστού ως Καπετάνιου Καβαλάρη.

O Δήμαρχος Πύλης υποδέχθηκε με θερμά λόγια τον κ. Τσοβόλα, χαρακτηρίζοντας τον ως σύμβολο αντίστασης μέσα από το πέρασμά του στην πολιτική ζωή του τόπου, υπογράμμισε ότι η αντίσταση που έδειξαν οι αγωνιστές στη μάχη της Πόρτας είναι και σήμερα επίκαιρη απέναντι σε αόρατους και ορατούς εχθρούς της Πατρίδας μας, απέναντι στην οικονομική διαπλοκή και στα συμφέροντα των ισχυρών, ενώ στη συνέχεια του απένειμε τιμητική πλακέτα , ένα βιβλίο του Γιώργου Καραγιώργου με θέμα την Μάχη της Πόρτας και ένα DVD , όπως επίσης και στον κ. Γιώργο Χριστοδουλάκη εκ μέρους του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης και την κ. Ζαρογιάννη κόρη του Καπετάνιου Καβαλάρη.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Τσοβόλας επισήμανε πως η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία που σήμερα είναι επικεφαλής μιας δύναμης που εκβιάζει λαούς θεωρώντας τους μάζες, αντί να λάβει τα μηνύματα εκείνων των καιρών και να βγει σοφότερη μετά το μακελειό του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο και επιδιώκει την «Γερμανοποίηση» της Ε.Ε.

Εκείνο που οφείλουμε να κρατήσουμε είναι ότι ο Ελληνισμός απαντά μ’ ένα μεγάλο ΟΧΙ σε κάθε δυνάστη και το ίδιο θα πράξει και σήμερα ενάντια σε όλες αυτές τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης με πρώτη την Γερμανία, που επιχειρούν να μας ταπεινώσουν οικονομικά και πολιτικά. Για αυτό ας κρατήσουμε για πάντα μέσα μας τον ηρωισμό των μαχητών της Πόρτας Τρικάλων και ας ενωθούμε όλοι οι Έλληνες και με αυτοπεποίθηση να πορευτούμε τον δρόμο της Εθνικής Αντίστασης, κατέληξε ο κ. Τσοβόλας.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης έγινε επιμνημόσυνη δέηση και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ οι χορωδίες του συλλόγου γυναικών Παλαιομονάστηρου και του Πολιτιστικού συλλόγου Δήμου Πύλης, απέδωσαν θαυμάσια τραγούδια του αγώνα και της αντίστασης.

                                                                                                  Δημήτρης Παδιός