Παρασκευή 25.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στην Ελλάδα έως τις 12 Μαΐου

04.03.2016

Η Ευρώπη θα δώσει στην Ελλάδα προθεσμία έως τις 12 Μαΐου για να καταγράψει όλους τους μετανάστες μεθοδικά, αλλιώς θα επιβάλλει μεγαλύτερους συνοριακούς ελέγχους, είπε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος σε γερμανική εφημερίδα σήμερα.

Μιλώντας στην Die Welt, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογραμμίζει ότι«Η Ελλάδα θα έχει (προθεσμία) έως τον Μάιο για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στις 12 Μαίου. Εάν δεν δούμε πρόοδο έως τότε, δεν θα διστάσουμε να δημιουργήσουμε κανόνες ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη».

Ο στόχος παραμένει να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στη ζώνη Σένγκεν έως το Νοέμβριο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει στα μέσα Μαρτίου προσχέδια νόμου για την μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου κανονισμού της συμφωνίας του Δουβλίνου σύμφωνα με τον οποίο οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξεταστούν στη χώρα όπου ζητείται αρχικά το άσυλο.

«Εξακολουθούμε να τηρούμε τα σχέδια για μια μόνιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Θα συνδέεται με τα σχέδια μεταρρύθμισης του Δουβλίνου. Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε σχέδια για το πώς μπορούν να εναρμονιστούν καλύτερα οι κανονισμοί ασύλου στην Ευρώπη», είπε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης αναμένεται να παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» προκειμένου να «αποκατασταθεί» η ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνοριοφύλακες στο Αιγαίο;

Σημειωτέον ότι το Γαλλικό Πρακτορείο, σε χθεσινό του δημοσίευμα, ανέφερε ότι υπάρχει έγγραφο της Κομισιόν το οποίο προβλέπει την επιστροφή στην ομαλότητα της ζώνης Σένγκεν μέχρι το Νοέμβριο.

Στο έγγραφο, μάλιστα, αναφέρεται ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και ανάπτυξη των πρώτων Ευρωπαίων συνοριοφρουρών στο Αιγαίο.

Το παζάρι συνεχίζεται

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας βρίσκονται οι ηγέτες της Ευρώπης με το… παζάρι, κυρίως μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ήδη από χθες έγινε γνωστό πως οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από την Τουρκία να περιορίσει σε κάτω από 1.000 τον αριθμό των προσφύγων που περνούν καθημερινά στην Ελλάδα και σε αντάλλαγμα θα αρχίσουν οι χώρες της Ευρώπης να παραλαμβάνουν ανθρώπους απευθείας από το έδαφος της Τουρκίας.

Στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα ο Guardian, υπάρχουν σαφείς προειδοποιήσεις για τους κινδύνους να διαλυθεί η ζώνη Σένγκεν, αλλά και μηνύματα προς την Ελλάδα να κάνει περισσότερα για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Πηγή: efsyn.gr