Τετάρτη 28.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΗΠΑ: Μπαλάκι ευθυνών για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην κακοκαιρία

29.12.2022 /

Η χιονοθύελλα που έπληξε τις ΗΠΑ -την οποία οι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει ως μία από τις χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία– έφτασε στα δυτικά της Νέας Υόρκης στις 23 Δεκεμβρίου. Η χιονόπτωση διήρκεσε περίπου 36 ώρες και συνοδεύτηκε με ισχυρούς ανέμους.

Έξι ημέρες αργότερα, οι κάτοικοι «παλεύουν» ακόμα με τις καιρικές συνθήκες, καθώς αυτοκίνητα, σπίτια και δρόμοι παραμένουν κάτω από το χιόνι. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν παγιδευτεί στα σπίτια τους χωρίς θέρμανση, καθώς τα συνεργεία προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν βλάβες με τους σταθμούς ενέργειας να είναι αποκλεισμένοι από το χιόνι. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 40 νεκροί ενώ θεωρείται δεδομένο ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν τις αρχές για λάθος αποφάσεις που στοίχισαν ζωές και ελλιπή ετοιμότητα απέναντι στην κακοκαιρία. Οι αξιωματούχοι από την άλλη ρίχνουν το μπαλάκι ευθυνών ο ένας στον άλλο, απογοητεύοντας περισσότερο τους πολίτες σύμφωνα με τους New York Times.

Αλληλοκαρφώματα και καμία ανάληψη ευθύνης

O τοπικός αξιωματούχος της κομητείας Erie, Mark Poloncarz, που αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική, επιτέθηκε στον δήμαρχο του Μπάφαλο για τις αποτυχημένες προσπάθειές του να καθαρίσει τους δρόμους της πόλης.

«Η πόλη, δυστυχώς, είναι πάντα η τελευταία που ανοίγει», δήλωσε ο Mark Poloncar σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: «Είναι ντροπιαστικό, για να σας πω την αλήθεια. Δεν θέλω να το βλέπω πια αυτό – το έχω βαρεθεί – είμαι κι εγώ κάτοικος της πόλης. Ξέρω ότι ο δήμαρχος δεν είναι ενθουσιασμένος που το ακούει, αλλά δεν με νοιάζει πια. Θέλω να γίνει».

Ο δήμαρχος του Μπάφαλο από την άλλη, κατηγόρησε με τη σειρά του τον τοπικό αξιωματούχο σε άλλη συνέντευξη Τύπου, ότι δεν μπόρεσε να λειτουργήσει σωστά κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω υπερβολικού στρες.

Το μέγεθος του φαινομένου ως δικαιολογία

«Οι άνθρωποι εργάζονται νυχθημερόν από την αρχή αυτής της καταιγίδας», είπε. «Ξέρετε, μερικοί άνθρωποι διαχειρίζονται αυτή την πίεση πολύ διαφορετικά. Κάποιοι συνεχίζουν να εργάζονται. Κάποιοι συνεχίζουν να προσπαθούν να βοηθήσουν τους κατοίκους της κοινότητάς μας και κάποιοι καταρρέουν και ξεσπούν».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί λόγω της απογοήτευσης των πολιτών και της απώλειας ανθρώπινων ζωών από την καταιγίδα, ο κ. Μπράουν υπερασπίστηκε τις ενέργειές του την τελευταία εβδομάδα.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να παραιτηθώ», είπε. «Πρόκειται για μια ιστορική χιονοθύελλα». 

Ο κ. Poloncarz δέχθηκε επίσης δριμεία κριτική από κατοίκους που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους της κομητείας νωρίτερα από ό,τι το έκανε. Εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε αυτοκινητόδρομους και μικρότερους δρόμους, αρχής γενομένης από τις 23 Δεκεμβρίου, καθώς η σφοδρή χιονόπτωση τους παγίδευσε για ώρες. Από τους 37 θανάτους που αποδίδονται στην καταιγίδα στην κομητεία Erie, τέσσερα θύματα βρέθηκαν στα αυτοκίνητά τους.

Άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στα αυτοκίνητα

«Αισθάνομαι ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ περισσότερα», δήλωσε η Felicia Williamson, η οποία διευθύνει έναν παιδικό σταθμό  στο Μπάφαλο για περισσότερα από 20 χρόνια και συμμετέχει σε εθελοντικές ομάδες διάσωσης. «Εάν επρόκειτο να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων, θα μπορούσαν να το κάνουν από την Πέμπτη για να πείσετε τον κόσμο να μείνει στο σπίτι».

Από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στην καταιγίδα, περισσότεροι από δώδεκα εντοπίστηκαν έξω. Άλλοι θάνατοι αποδόθηκαν σε καθυστερήσεις του προσωπικού έκτακτης ανάγκης. Μερικοί άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στα σπίτια τους. Κάποιοι πέθαναν στα αυτοκίνητά τους. Αρκετοί υπέστησαν καρδιακή ανακοπή ενώ προσπαθούσαν να φτυαρίσουν ή να χρησιμοποιήσουν εκχιονιστικά μηχανήματα στις αυλές τους.

[fbcomments]