Δευτέρα 28.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρέμβαση Γιάννη Μπουτίνα για τον τουρισμό

14.02.2017 /

Τουριστικό μάρκετινγκ, αναρρίχηση, μονοπάτια και ορεινή ποδηλασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης – συζήτησης που διοργάνωσε την περασμένη  Κυριακή 12/02/2017  το «Ποτάμι» Ν. Τρικάλων στην αίθουσα «Νίτσα Λιάπη» για τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών του κόμματος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος τόνισε ότι το βασικό για την περιοχή μας είναι να ισορροπήσει μέσα από ζυμώσεις η τοπική κοινωνία μας και να βρει πώς μπορεί να φτάσει στον βασικό στόχο, που είναι η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. «Η περιοχή σας έχει καταπληκτικό θησαυροφυλάκιο φύσης, ανθρώπων και γεύσεων», κατέληξε ο κ. Αμυράς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και  τοποθετήθηκε και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος για θέματα τουρισμού της Π.Ε. Τρικάλων κ. Γιάννης Μπουτίνας ,ο οποίος κατέθεσε τις απόψεις του και σημείωσε τα δεδομένα του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή .

Ο εναλλακτικός τουρισμός στην Ελλάδα και κατά συνέπεια και στην περιοχή των Μετεώρων βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο ακόμη, ανέφερε μεταξύ  άλλων ο κ. Μπουτίνας , όταν αυτή η μορφή τουρισμού ακμάζει σε όλη την Ευρώπη.Τα στοιχεία του Γερμανικού Ινστιτούτου Περιηγητικού Τουρισμού δείχνουν  ότι οι Γερμανοί σε ηλικία άνω των 50 ετών κάνουν περιηγητικό τουρισμό ( hiking σε μονοπάτια ) σε ποσοστό 23-25% κάθε χρόνο .Από αυτούς μόνο το 6% έρχεται στην χώρα μας , όταν το 9% από αυτούς πηγαίνει στην Κούβα. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έχει επανειλημμένα εστιάσει στην αξία του τουριστικού προϊόντος με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Έτσι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας κάθε χρόνο επισκέπτεται εκθέσεις που εξειδικεύονται σε τουρισμό βουνού ή περιηγητικό τουρισμό για την ανάπτυξή του στη Θεσσαλία και τα αποτελέσματα είναι απτά .

Τα εξειδικευμένα στελέχη της και οι επαγγελματίες της περιοχής, που φιλοξενούνται κάθε φορά στο περίπτερο της Περιφέρειας, προβάλλουν τις δράσεις που μπορούν γίνουν στον τόπο μας και στις Β2Β συναντήσεις με τους επαγγελματίες του είδους, τονίζουν την εύκολη πρόσβαση προς την περιοχή μας από τα σύγχρονα οδικά δίκτυα που έχουν κατασκευαστεί από την Περιφέρεια .

Φυσικά, εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν είναι μόνο ο περιηγητικός ή ο τουρισμός βουνού και θα πρέπει να δούμε εξαρχής όλες τις μορφές, όπως είναι και το ¨δέσιμο¨ του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό .

Όσον αφορά στην προσβασιμότητα στα μονοπάτια γύρω από τα Μετέωρα, είναι γνωστό, όπως ανέφερε, ότι οι επισκέπτες του περιηγητικού τουρισμού ζητούν από κάθε τόπο συγκεκριμένα facilities , όπως εύκολη πρόσβαση(μέσω σύγχρονων οδικών δικτύων), καθαρισμένα , σηματοδοτημένα και χαρτογραφημένα μονοπάτια .

Μετά την εκδήλωση, ο κ. Μπουτίνας ζήτησε από τα μέλη της Ορειβατικής  Λέσχης και από όλους τους φορείς να συστρατευθούν και να φέρουν προτάσεις προς διαβούλευση στον νεοσύστατο τουριστικό φορέα –για πρώτη φορά σε επίπεδο Περιφ. Ενότητας –  ο οποίος ξεκινά άμεσα με την Περιφερειακή  Ενότητα Τρικάλων , το Επιμελητήριο Τρικάλων και τους 4 Δήμους. Μετέφερε δε την ανοιχτή πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη ο οποίος, αντιμετωπίζοντας τον τουρισμό συνολικά ως πυλώνα με πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, προσδοκά στην ενεργή συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων για τον σύγχρονο  σχεδιασμό της τουριστικής αξιοποίησης και  προβολής του τόπου μας.