Σάββατο 03.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ηλίας Κεφαλάς: Το 3ο Λογοτεχνικό Συμπόσιο Κοζάνης

28.11.2018

 

Από 23 μέχρι 25 Νοεμβρίου 2018 διεξήχθη επιτυχώς το 3ο Λογοτεχνικό Συμπόσιο της Κοζάνης κι επειδή οι εντυπώσεις μου ως συνέδρου και ακροατή είναι ακόμα νωπές θα επιχειρήσω μια σύντομη περιγραφή του, σταματώντας περισσότερο στις στιγμές εκείνες που κίνησαν το ενδιαφέρον μου.

Κατ᾽ αρχάς πρέπει να τονίσω ότι το τωρινό Συνέδριο, όπως και τα δύο προηγούμενα, ήταν καρπός των άοκνων προσπαθειών του συγγραφέα Βασίλη Π. Καραγιάννη, δημιουργού κι εκδότη του τοπικού, άμα και πανελλήνιου, περιοδικού «Παρέμβαση», συνεπικουρούμενου από την φίλεργη κόρη του Δήμητρα Καραγιάννη.

Έλαβε χώρα για πρώτη φορά στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, στεγασμένης πλέον στο έξοχο νέο κτίριό της κοντά στις δυτικές παρυφές της πόλης, εγκαινιάζοντας κατά τον τρόπο αυτόν την ενός έτους περίπου νέα περίοδο της λειτουργία της. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να λειτουργήσει ολοσχερώς: δηλαδή με άνοιγμα επτά ημερών την εβδομάδα, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες να την βιώσουν εν παντί καιρώ.

Οι χώροι του πολιτισμού δεν πρέπει να κλείνουν ποτέ. Ας το έχει αυτό στην μέσα άκρη του μυαλού του ο καθ’ όλα άξιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Δημόπουλος, υπεύθυνος σήμερα για την λειτουργία της.

Επειδή συμμετείχα και στα δύο προηγούμενα συνέδρια μπορώ να εκτιμήσω την πρόοδο που έχει συντελεσθεί μέχρι τώρα, καθώς οι συμμετοχές και η ποιότητα των συνέδρων αυξάνεται διαρκώς. Όλα τα συνέδρια έχουν θεματικές ενότητες που συνεισφέρουν στην έρευνα των επιστημών πολιτισμού και καταλήγουν στην κορύφωση της τελετής λήξης, που συνδυάζεται με την απόδοση τιμών στον επίσημο κάθε φορά προσκεκλημένο.

Στον πρώτο συνέδριο τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, στο δεύτερο ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και στο τρίτο, το φετινό, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος.

Μέχρι να φτάσει το συνέδριο λοιπόν στην κορύφωσή του αναπτύχθηκαν θέματα από διάφορες σκοπιές της λογοτεχνίας, ήτοι «περί της λογοτεχνίας εν γένει» με πέντε εισηγήσεις, «Η λογοτεχνική Κοζάνη εδώ και τώρα» με έξι εισηγήσεις, «Καταστάσεις και ζητήματα δημιουργικής γραφής» με έξι εισηγήσεις, «Ο πλους της Νέας Βιβλιοθήκης Κοζάνης» με πέντε εισηγήσεις, «Περί λογοτεχνίας εν γένει» με επτά εισηγήσεις, «Η λογοτεχνική μετάφραση στην πόλη και τη χώρα» με τρεις εισηγήσεις, «Περί λογοτεχνίας εν γένει», ξανά σε συνέχεια, με πέντε εισηγήσεις και την τελευταία «Τίτος Πατρίκιος: Σε βρίσκει η Ποίηση» με δύο εισηγήσεις και τον λόγο του τιμώμενου.

Συνολικά σαράντα εισηγήσεις με μουσικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παρεμβολές σε διάρκεια τριών ημερών από τις οποίες ο ενενηντάχρονος και χαλκέντερος ποιητής Τίτος Πατρίκιος δεν έχασε ούτε λεπτό παρακολούθησης. Το αμφιθέατρο της Νέας Βιβλιοθήκης ήταν διαρκώς κατάμεστο από κόσμο και αυτό θα πρέπει να μας βάλει όλους σε σχετικές σκέψεις και προβληματισμούς, καταλήγοντας δηλαδή στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται για τέτοιες πολιτισμικές δράσεις.

Τόσον οι Κοζανίτες σύνεδροι όσο και οι προσκεκλημένοι από άλλες πόλεις κατέθεσαν ενδιαφέρουσες απόψεις για τα θέματα που τους απασχόλησαν και μακάρι να τις δούμε γρήγορα τυπωμένες στα αναμενόμενα πρακτικά. Προσωπικά ευχαριστήθηκα τη συνάντηση με μακρινούς φίλους όπως οι συγγραφείς και ποιητές Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Πάνος Σταθόγιαννης, Άννα Κουστινούδη, Αντώνης Κάλφας, Μάριος Μώρος, Μιχάλης Πιτένης, Μαρία Λάτσαρη, Λαμπρινή Τριανταφυλλοπούλου, Γιώργος Κεντρωτής, Αντώνης Παπαβασιλείου, Γεωργία Τριανταφυλλίδου, Γεωργία Κολοβελώνη, Χριστίνα Καραντώνη, από τα στόματα των οποίων ακούσαμε θαυμάσιες σκέψεις και προτάσεις που μας πλούτισαν αισθητικά και γνωστικά.

Ή κατά τη ρήση του Τίτου Πατρίκιου: «μας βρήκε η ποίηση» εν αγαστή συναθροίσει. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να πούμε ότι την σημαντικότητα του συνεδρίου υποστήριξαν η Εταιρεία Συγγραφέων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Κοζάνης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, οι  Σύλλογοι Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης και Βιβλιοθηκονόμων Δυτ. Μακεδονίας, οι Σύνδεσμοι Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης και Φιλολόγων Κοζάνης, το ΤΕΪ Δυτ. Μακεδονίας, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και φυσικά η Νέα Βιβλιοθήκη και υπό την αιγίδα πάντα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εύχομαι όλοι οι φορείς αυτοί να μην ξεχάσουν την ενίσχυση του θεσμού, καθόσον το 4ον συνέδριο άρχισε ήδη να σχεδιάζεται. Ας είμαστε καλά.

ΗΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΣ