Κυριακή 08.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η θεραπεία της κυτταρίτιδας

03.01.2019

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα υγείας, καθώς πίσω της κρύβονται πολλά στοιχεία του μεταβολικού συνδρόμου. Η θεραπεία ή μείωσή της περνά μέσα από τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου, που στο επίκεντρό της έχει μια υγιεινή, ισορροπημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή και καθημερινή άσκηση.

Αυτά επισήμανε ο πρόεδρος της ESODIMESO Σωτήριος Αδαμίδης, εξηγώντας πως «με μια εξέταση του μεταβολικού προφίλ κάθε γυναίκας, που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα στο ιατρείο, μπορούμε να προσδιορίσουμε τόσο τα αίτια, όσο και το στάδιο της κυτταρίτιδας μιας γυναίκας.

Αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες μεταβολικές και ενδοκρινικές διαταραχές που κρύβονται πίσω από την κυτταρίτιδα, αυτή θα αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά και με μόνιμα αποτελέσματα» επισήμανε ο κ. Αδαμίδης.

Τα πέντε βήματα της πρόληψης του μεταβολικού συνδρόμου

Η πρόληψη του διαβήτη, της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του μεταβολικού συνδρόμου, μπορεί να γίνει αν ακολουθήσουμε πέντε απλά βήματα, επισήμανε στη διάρκεια του 4ου Forum Υγείας ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Στέφανος Κέιλς (Stefanos Kales).

Τα πέντε αυτά βήματα είναι: να πίνουμε νερό αντί αναψυκτικών, να χρησιμοποιούμε λάδι αντί για βούτυρο (ακόμη και στο τηγάνι), να τρώμε λευκό αντί κόκκινου κρέατος καθώς και όσπρια και αβγά, περισσότερα φρούτα και λαχανικά και ψωμί-ζυμαρικά ολικής άλεσης. Ουσιαστικά πρόκειται για τους πέντε τρόπους της μεσογειακής διατροφής που οδηγούν σε υγιεινή ζωή και μακροζωία.

Προσοχή στην κατανάλωση των super foods το πρωί

Τα αποξηραμένα φρούτων που είναι γνωστά ως super foods θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή, ιδίως το πρωί, ανέφερε σε ομιλία της στο Forum Υγείας, η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης δερματολόγος- αφροδισιολόγος, Μαρία Καρδάση. Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή τα αποξηραμένα φρούτα είναι ότι προκαλούν γλυκαιμία (δηλαδή ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα), με συνέπεια να ανεβαίνει και η ινσουλίνη.

«Οπως εξήγησε η κ. Καρδάση, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν συμπυκνωμένη φρουκτόζη και όταν καταναλώνονται μόνα τους ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα και η γλυκόζη, την οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το οργανισμός, συμπυκνώνεται πάνω στο κολλαγόνο και το καταστρέφει και κατά συνέπεια καταστρέφεται σταδιακά και ο οργανισμός.