Τετάρτη 06.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Πολωνία ξεδίπλωσε την σκοτεινή της πλευρά

19.11.2021

«Χωρίς καρδιά και εγκέφαλο»: Ο Λουκασένκο έδειξε στον κόσμο τη σκοτεινή πλευρά της Πολωνίας

Τελικά ποια είναι η αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας.

«Η χρήση κανονιών νερού σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός είναι απαράδεκτη» δήλωσε με έμφαση ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλ Μουϊζνίεκς, τον Φεβρουάριο του 2014, όταν επισκέφθηκε το Μαϊντάν του Κιέβου και καταδίκασε την «υπερβολική χρήση βίας» από τις ουκρανικές Αρχές.

Προφανώς και τώρα θα πρέπει να περιμένουμε την ίδια αποφασιστική και κατηγορηματική αντίδραση από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον πρώην επίτροπο Μουϊζνίεκς, ο οποίος σήμερα είναι διευθυντής του Ευρωπαϊκού γραφείου της γνωστής οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Amnesty International».

Θυμάμαι πως αυτή η οργάνωση καταδίκασε τη χρήση κανονιών νερού από τις κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια παράνομων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, επισημαίνοντας πόσο κινδυνεύει η υγεία των διαδηλωτών από τη χρήση των κανονιών νερού.
Την Τρίτη, στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, με τις θερμοκρασίες να πλησιάζουν το μηδέν, οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επανειλημμένα κανόνια νερού εναντίον μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Όμως, ούτε το Συμβούλιο της Ευρώπης ούτε η «Amnesty International» δεν έδειξαν την ταχύτητα με την οποία κάποτε αντέδρασαν στις ενέργειες των Αρχών του Κιέβου ή του Χονγκ Κονγκ.

Επίσης, στον ΟΗΕ δήλωσαν ότι «δεν έχουν επιβεβαίωση» για τα γεγονότα της χρήσης κανονιών νερού στα πολωνικά σύνορα.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα πλάνα, που δείχνουν τη χρήση κανονιών νερού από τους Πολωνούς, ακόμη και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, κυκλοφόρησαν στις ειδήσεις όλων των κορυφαίων τηλεοπτικών σταθμών του κόσμου εκείνη την ημέρα.

Η αλήθεια όμως είναι πως αυτά τα πλάνα παρουσιάστηκαν μερικές φορές κάπως «παραποιημένα».

Για παράδειγμα, ο ανταποκριτής του CNN Μάθιου Τσανς, ο οποίος δέχτηκε πυρά από τα πολωνικά κανόνια νερού και χημική επίθεση με τοξικές ουσίες, «κατάφερε» να δηλώσει στο ρεπορτάζ του ότι οι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή πετάνε όχι μόνο πέτρες στους Πολωνούς συνοριοφύλακες, αλλά και βόμβες.

Εδώ πρέπει να παραδεχτούμε ότι αν μιλάμε για βόμβες, τότε η χρήση κανονιών νερού δεν φαίνεται να είναι και τόσο σοβαρή ενέργεια. Το γεγονός ότι κανείς, εκτός από τον Τσανς, δεν είδε τις βόμβες των μεταναστών δεν ενόχλησε τους τηλεθεατές του CNN.

Ο ανταποκριτής του BBC Στιβ Ροσενμπέργκ δεν παρατήρησε χειροβομβίδες, βόμβες ή οβίδες στα χέρια των μεταναστών.
Όμως, σχολιάζοντας την υπερβολική χρήση ειδικού εξοπλισμού από τους Πολωνούς κατά των απελπισμένων προσφύγων, βρήκε μια δικαιολογία για αυτές τις ενέργειες: «σε όλα φταίει η Μινσκ».

Με φόντο το παγωμένο νερό, το οποίο οι Πολωνοί έριχναν στους μετανάστες, ο Ροσενμπέργκ εξηγούσε στο κοινό τι συνέβη εκεί, λέγοντας: «Αυτή είναι η εικόνα που θέλει να δείξει στον κόσμο ο Αλεξάντρ Λουκασένκο. Η Λευκορωσία προσπαθεί να παρουσιάσει την Ευρώπη ως αδιάφορη, σκληρή, ακόμη και απάνθρωπη».

 

Έτσι λοιπόν, αν οι Λευκορώσοι είχαν έναν τέτοιο σκοπό, τότε πέτυχαν. Θα ήθελα να ρωτήσω τον Τσανς, τον Ροσενμπέργκ και τους συναδέλφους τους: «Φταίνε τα λευκορωσικά κανόνια νερού που βαφτήκαν στα πολωνικά χρώματα και έπληξαν τους άτυχους πρόσφυγες από την πολωνική επικράτεια ή η Ευρώπη που είναι τόσο σκληρή και απάνθρωπη, που επιτρέπει να περιχύνονται άνθρωποι με νερό όταν οι θερμοκρασίες είναι μηδενικές»;

Παρεμπιπτόντως, είναι πολύ ενδεικτικό πώς αντιδρούν σε αυτά τα σκληρά μέτρα οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, που βρίσκονται στο εξωτερικό και αγανακτούν συνεχώς για τις σκληρές ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας του Μινσκ.

 

Το Euroradio (ένα αντιπολιτευόμενο μέσο της Λευκορωσίας που εδρεύει στη Βαρσοβία και υποστηρίζεται από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων) διεξήγαγε μια έρευνα σχετικά με το εάν ήταν δικαιολογημένη η χρήση κανονιών νερού στο κρύο. Η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού του ενέκρινε αυτήν την ενέργεια.
Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμη και στην Πολωνία υπάρχουν λογικές φωνές που καταδικάζουν τις ενέργειες των αξιωματούχων ασφαλείας.

Για παράδειγμα, τα πλάνα βίντεο με συνοριοφύλακες να πετούν τα παιδιά που κλαίνε με τη μητέρα τους πάνω από συρματοπλέγματα εξόργισαν τη διάσημη Πολωνή ηθοποιό και τραγουδίστρια Μπάρμπαρα Κουρντέϊ-Σατάν.

Η ίδια, χωρίς να «μασήσει» τα λόγια της, περιέγραψε τις πράξεις των συμπατριωτών της με αυτόν τον τρόπο: «Πρόκειται για μηχανές χωρίς καρδιά, χωρίς εγκέφαλο, χωρίς τίποτα. Μηχανές που εκτελούν τυφλά εντολές… Δολοφόνοι!»

 

Αμέσως μετά, η Πολωνή ηθοποιός αποδοκιμάστηκε και «εξοστρακίστηκε». Την ανέλαβε η εισαγγελία και το Παρατηρητήριο Αντιπολωνισμού (υπάρχουν τέτοιες δομές σε αυτή τη χώρα).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνεφ Ζεμπρό, σχολιάζοντας το σκάνδαλο, είπε ότι προετοιμάζει τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα της χώρας προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις ευθύνες «για κατασκοπευτικές ενέργειες και ενέργειες αποσύνθεσης του πολωνικού κράτος ή κατά της εικόνας της χώρας».

Ο υπουργός πιστεύει ξεκάθαρα ότι η αγανάκτηση της ηθοποιού για τις βάρβαρες ενέργειες των σωμάτων ασφαλείας κατά των παιδιών καταστρέφει περισσότερο την εικόνα της χώρας παρά οι ίδιες οι ενέργειες.

Αλλά σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να καταστρέψει περισσότερο την εικόνα από τα ίδια τα κανόνια νερού εναντίον των παγωμένων ανθρώπων.

Ωστόσο, οι απειλές προς την ηθοποιό είχαν αποτέλεσμα, καθώς αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για τα σκληρά της λόγια για τους συνοριοφύλακες.

Η Κουρντέϊ-Σατάν έγραψε: «Είμαι μητέρα δύο παιδιών. Δεν μπορώ να βλέπω τον πόνο, ειδικά των παιδιών. Δεν αποδέχομαι έναν τέτοιο κόσμο και δεν θα τον δεχτώ ποτέ. Τα συναισθήματά μου δεν θα αλλάξουν, όταν παρακολουθώ ένα τέτοιο βίντεο … Αλλά ζητώ συγγνώμη για την ακατάλληλη γλώσσα μου και τις βρισιές»…

Ωστόσο, μια συγγνώμη από την ηθοποιό είναι απίθανο να σταματήσει τη δίωξη της.

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι δύσκολο στην Πολωνία να επικρίνει κανείς την κυβέρνηση για απάνθρωπες ενέργειες κατά των μεταναστών.

Παρεμπιπτόντως οι λέξεις «πρόσφυγας» ή «μετανάστης» αποφεύγονται, με ιδιαίτερη προσοχή, τόσο από τις Πολωνικές αρχές όσο και από τα μέσα ενημέρωσης.

Όταν περιγράφουν γεγονότα στα σύνορα, χρησιμοποιούν όλοι μαζί τη λέξη «ξένοι». Αυτό διευκολύνει την απανθρωποποίηση στο μυαλό των πολιτών της εικόνας εκείνων εναντίον των οποίων έχει στραφεί ο στρατός, τα τανκς και τα κανόνια νερού.

Αυτός είναι και ο λόγος που στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχει ουσιαστικό υλικό που να αναλύει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που προέκυψαν στα σύνορα.

Οι Γερμανοί πολιτικοί είναι αυτοί που επισημάνουν ότι είναι «άνθρωποι» όσοι εξακολουθούν να εισχωρούν στην Ευρώπη μέσω της Πολωνίας, ανεξάρτητα από το «ποιος» και για «όποιον» σκοπό τους χρησιμοποιεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου, Μικχαέλ Στιούμπγκεν, είπε: «Αυτός είναι ένας υβριδικός πόλεμος. Αλλά οι πρόσφυγες είναι πρώτα από όλα άνθρωποι. […] Πρέπει να εκτελούμε τα ανθρωπιστικά καθήκοντά μας».

 

Η Ευρώπη ζει δύσκολους καιρούς, και αυτό πρέπει να υπενθυμίζει στην κοινωνία ότι και οι «ξένοι» είναι άνθρωποι.

Για τον ίδιο λόγο –εξαιτίας της απανθρωποποίησης των προσφύγων– τα δυτικά ΜΜΕ προσπαθούν να κατηγορήσουν τη Λευκορωσία και, φυσικά, τη Ρωσία.

Ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τον πραγματικό λόγο της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Ποιος φταίει που χιλιάδες άνθρωποι σηκώθηκαν από τα μέρη τους και εισέβαλαν σε χώρες που τους είναι εντελώς ξένες;

Ένας από τους ελάχιστους ήταν η ολλανδική εφημερίδα NRC, η οποία δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ απευθείας από το Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου πολλοί τώρα συζητούν την ιδέα να πετάξουν στο Μινσκ.

Εντωμεταξύ, οι αρμόδιοι της Μεταναστευτικής πολιτικής Ευρώπης και Πολωνίας που καλούν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αξίζει να διαβάσουν αυτό το ρεπορτάζ. Γιατί μόνο έτσι θα καταλάβουν ότι πολλοί από αυτούς απλά δεν έχουν πού να επιστρέψουν.

 

Το NRC μίλησε με έναν 37χρονο Κούρδο που πούλησε το σπίτι του για να αγοράσει εισιτήρια για τον εαυτό του, τη σύζυγό του, τη μητέρα και τα τρία του παιδιά.

Σημειώστε ότι δεν ήταν ο Λουκασένκο ή ο Πούτιν που τον ώθησαν σε αυτή τη κίνηση απελπισίας, αλλά η πλήρης απόγνωση στην οποία βρέθηκε το Ιράκ «απελευθερωμένο» από τους Αμερικανούς.

Αυτά δεν θα βρείτε στα ρεπορτάζ του CNN, πόσο μάλλον στα πολωνικά ΜΜΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθύμισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ποιος ευθύνεται για την κρίση: «Αυτή η κρίση δημιουργήθηκε από τις ίδιες τις δυτικές χώρες, τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι οικονομικής, εθνικών συμφερόντων και πολιτικής φύσης. Εθνικών συμφερόντων, επειδή όλοι συμμετείχαν, ας πούμε, σε επιχειρήσεις στο Ιράκ, και τώρα υπάρχουν πολλοί Κούρδοι εκεί, πολέμησαν στο Αφγανιστάν για είκοσι χρόνια, και τώρα υπάρχουν όλο και περισσότεροι Αφγανοί εκεί».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθώς η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται (και υπάρχει κίνδυνος μαζικού λιμού αυτόν τον χειμώνα), οι ροές προσφύγων από εκεί θα είναι τεράστιες.

Οι Πολωνοί ήδη καταγγέλλουν ότι Αφγανοί πετούν προς τη χώρα τους από την Κεντρική Ασία.

Θα έχει η Ευρώπη αρκετά κανόνια νερού για να συγκρατήσει αυτές τις ορδές ή κάποιοι από τους αρμόδιους εκεί θα καταλάβουν επιτέλους ότι είναι καλύτερο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στον τόπο προέλευσής τους, βοηθώντας εκείνες τις χώρες που, με τις δράσεις της Δύσης (προσοχή, όχι χωρίς υποστήριξη των ίδιων Πολωνών), καταστρέφονται;

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία καλεί την Ευρώπη να ακολουθήσει τον δεύτερο δρόμο, αποκηρύσσοντας τη σκληρότητα απέναντι στους απελπισμένους ανθρώπους.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των Πολωνών απολύτως απαράδεκτη τονίζοντας: «Πιστεύω ότι τα δακρυγόνα, τα κανόνια νερού και οι πυροβολισμοί πάνω από τα κεφάλια των μεταναστών προς το κράτος της Λευκορωσίας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία να κρύψουν τις ενέργειές τους. Παραβιάζουν όλους τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και άλλων συμφωνιών της παγκόσμιας κοινότητας. […] Σε αυτή την περίπτωση, η Πολωνία καταστρατηγεί. Η ηγεσία στις Βρυξέλλες εφαρμόζει τέτοια ξεκάθαρα, “διπλά” στάνταρτ, που φέρνει τον εαυτό της σε άβολη θέση».

 

Έτσι, μερικές φορές είναι χρήσιμο να υπενθυμίζουμε στους Ευρωπαίους Επιτρόπους, καθώς και σε πολλούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικά τους λόγια σχετικά με το απαράδεκτο της χρήσης κανονιών νερού όταν ο καιρός είναι παγωμένος.

Και ίσως θα μας εξηγήσουν τη διαφορά μεταξύ των «καθεστωτικών» κανονιών νερού του Γιανουκόβιτς και των «δημοκρατικών» που κατασκευάζονται στη Βαρσοβία.
sputniknews.gr

Ετικέτες: