Τρίτη 18.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η μεγάλη σφαγή των φαλαινών… για διασκέδαση

04.07.2017 /

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και φέτος η μαζική σφαγή φαλαινών στα νησιά Φερόε, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι ήδη έχουν θανατωθεί 295 φάλαινες, στο πλαίσιο του διαβόητου «Γκρινταντράουπ», του παραδοσιακό ετήσιου κυνηγιού αυτών των θηλαστικών.
Το Γκρινταντράουπ είναι το τοπικό όνομα για το ετήσιο κυνήγι φαλαινών και άλλων θαλάσσιων ζώων όπως δελφίνια, από τους κατοίκους των Νήσων Φερόε, του αυτόνομου αρχιπελάγους που ανήκει στη Δανία. Το Γκρινταντράουπ, που καταγράφηκε πρώτη φορά το 1584, συνεπάγεται τον συνωστισμό μεγάλου αριθμού κητοειδών σε ορισμένες καθορισμένες παραλίες και στη συνέχεια τη σφαγή τους.
Τα τελευταία χρόνια, η παράδοση έχει δεχτεί διεθνή κριτική για τις απάνθρωπες μεθόδους σφαγής και την απουσία ρυθμιστικού πλαισίου. Παρά τις συνεχιζόμενες εκστρατείες ακτιβιστών, οι κάτοικοι ακολουθούν πιστά την αρχαία παράδοση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών αιώνων, στις Νήσους Φερόε θανατώνονται κατά μέσο όρο 838 φάλαινες κάθε χρόνο.
Το πρώτο Γκρινταντράουπ του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου, όταν σφαγιάστηκαν 84 φάλαινες. Οι κυβερνητικές στατιστικές αναφέρουν ότι από τότε έχουν σκοτωθεί συνολικά 295 φάλαινες, και η θανάτωση θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κυνήγι φαλαινών στις Νήσους Φερόε είναι δραματικό και έχει ως αποτέλεσμα άφθονο αίμα στο νερό. Ωστόσο, είναι καλά οργανωμένο και πλήρως ρυθμισμένο. Ο τρόπος με τον οποίο σκοτώνονται οι φάλαινες είναι ανθρώπινος και συμβαίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η φαλαινοθηρία είναι ένα φυσικό κομμάτι της ζωής των Φερόε και το κρέας και λίπος της φάλαινας είναι πολύτιμα συμπληρώματα των νοικοκυριών σε όλα τα νησιά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Νήσων Φερόε, με πολλές ομάδες προστασίας ζώων να εκφράζουν τη διαφωνία