Τρίτη 25.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η ληστεία που έκανε μύθους τους αδερφούς Παλαιοκώστα: «Θες να δεις αίμα στην τράπεζα σου;»

09.06.2023

Το ημερολόγιο δείχνει 2 Ιουνίου το 1992 και οι Βασίλης και Νίκος Παλαιοκώστας, μαζί με τον συνεργάτη τους Κώστα Σαμαρά, είναι αποφασισμένοι να ληστέψουν μια τράπεζα. Μια οποιαδήποτε τράπεζα καθώς γνωρίζουν πως, από τη στιγμή που μόλις ξεκίνησε ο μήνας και γίνονται πληρωμές και συντάξεις, τα ταμεία θα είναι γεμάτα.

Βρίσκουν και κλέβουν δύο αυτοκίνητα στην Καλαμπάκα. Ο ίδιος ο Βασίλης Παλαιοκώστας στο βιβλίο του «Μια φυσιολογική ζωή» περιγράφει: «…φτάσαμε έξω απ’ το αστυνομικό τμήμα. Έλειπε ένα περιπολικό. Ίσως είχε βγει με πλήρωμα για περιπολία. Δεν είχαμε καμία διάθεση να το περιμένουμε. Ο Κώστας ανέβασε το φορτηγάκι πάνω στο πεζοδρόμιο, φράζοντας κάθετα την είσοδο του υπαίθριου γκαράζ των μπάτσων». Η τράπεζα βρισκόταν δίπλα σε… αστυνομικό τμήμα.

Δεν το έκανε τυχαία όλο αυτό, καθώς οι αστυνομικοί θα αναγκάζονταν να πάνε με τα πόδια μέχρι την τράπεζα, κάτι που θα έδινε στους ληστές χρόνο για να διαφύγουν.

2

Για όποιον δεν κατάλαβε γίνεται ληστεία. Τα λεφτά της τράπεζας ήρθαμε να πάρουμε όχι τις ζωές σας. Μη μας αναγκάσετε να το κάνουμε. Στην τράπεζα θα ξανάρθουν χρήματα, η ζωή δεν επιστρέφει ποτέ. Φρόνιμα, να πάμε όλοι σπίτια μας’».

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας πήγε στον ταμία και κολλώντας την κοντόκανη στο κεφάλι του ζήτησε το κλειδί για το χρηματοκιβώτιο, ωστόσο ο ταμίας του είπε πως το είχε ο διευθυντής. Αυτός έκανε πως… δεν καταλάβαινε τι γινόταν και ήταν σκυμμένος πάνω από τον ντοσιέ του. «Θες να δεις αίμα στην τράπεζα σου;», του είπε ο Παλαιοκώστας και τον πήγε στο μεγάλο χρηματοκιβώτιο.

2

Όλη η ληστεία να κράτησε πέντε λεπτά, ωστόσο μέσα σε αυτόν τον χρόνο, η ατμόσφαιρα είχε ελαφρύνει, ο Νίκος Παλαιοκώστας έκανε αστεία με αποτέλεσμα υπάλληλοι και πελάτες να γελάνε, σε σημείο, την ώρα που έφευγαν να τους φωνάζουν «καλοφάγωτα» και «σε καλή μεριά».

Έξω από την τράπεζα είχε μαζευτεί κόσμος και ένας αστυνομικός με πολιτικά, μέσα από το πλήθος έβγαλε όπλο και πυροβόλησε, αλλά δεν κατάφερε το παραμικρό. Πιο κάτω οι ληστές άλλαξαν αυτοκίνητο.

Τη διαφυγή τους θα περιγράψει ο Κώστας Σαμαράς, στο δικό του βιβλίο με τον τίτλο «Καταζητείται»:

«Περάσαμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα το Κέντρο Υγείας της πόλης από τα δεξιά μας και το γήπεδο πιο πάνω στʼ αριστερά χωρίς να μας ακολουθεί κανένα αυτοκίνητο από πίσω. Κανά δυο χιλιόμετρα πριν από την Καλαμπάκα, καθώς κινούμασταν με αρκετά μεγάλη ταχύτητα, είδαμε να εμφανίζονται από την απέναντι μεριά τα δύο περιπολικά της αστυνομίας που είχαν βγει στο κατόπι μας. Πρώτο ήταν το τζιπ και από πίσω το Μιτσουμπίσι κι άλλο ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

Νάτοι!” έκανε ο Βασίλης όλο έξαψη. “Εγώ πέφτω κάτω, παιδιά”, είπα και χώθηκα στο κενό ανάμεσα στα πίσω και στα μπροστινά καθίσματα του αυτοκινήτου ώστε οι μπάτσοι να δούνε μόνο δύο άτομα στο Όπελ. Μόλις κατάλαβα ότι διασταυρωθήκαμε με τα τρία αστυνομικά οχήματα χωρίς να ακουστεί κάποιο ανησυχητικό φρενάρισμα άρχισα νʼ ανασηκώνομαι πάλι».

Βασίλης, Νίκος Παλαιοκώστας και Κώστας Σαμαράς κατάφεραν να διαφύγουν στα βουνά, τα οποία ήξεραν από μικρά παιδιά. Όταν άνοιξαν τις τσάντες διαπίστωσαν πως είχαν αρπάξει 125 εκατομμύρια δραχμές (336.000 ευρώ) ο Παλαιοκώστας όμως θα γράψει ότι δεν έμειναν ευχαριστημένοι, γιατί ήξεραν ότι πίσω τους παράτησαν άλλα τόσα.

Όταν ένιωσαν πως ο κίνδυνος πέρασε κατάφεραν να κλέψουν ένα Nissan και να διαφύγουν. Το επέστρεψαν καθαρό και γυαλισμένο, ενώ κάτω απ’ το χαλί της θέσης του οδηγού είχαν κρύψει 150.000 δραχμές.

Πηγή: gazzetta.gr

[fbcomments]