Πέμπτη 12.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Εύξινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών και οι Μωμόεροι του Συλλόγου Κοζάνης

16.01.2018

«Τα Μωμοέρ’ εξέβανε τα Φώτα τ’ Αγιαννί’» λοιπόν και οι Μωμόεροι του Πολιτιστικού Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Αγ. Δημητρίου-Ρυακίου Κοζάνης ξεσήκωσαν την πόλη των Τρικάλων ανήμερα των Φώτων, φιλοξενούμενοι της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Ν.Τρικάλων και του e-Trikala.
Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων, το οποίο συναντούσαμε σε όλο το Μικρασιατικό χώρο και κυρίως στην περιοχή της Τραπεζούντα του Πόντου, και σήμερα λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του δωδεκαημέρου (περίοδος Χριστουγέννων, πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων) ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, παρουσιάστηκε για ακόμη μια φορά στην πόλη μας.
Οι Μωμόεροι αρχικά παρουσίασαν το δρώμενο στο «Μύλο των Ξωτικών» ενώ στη συνέχεια διέσχισαν τον κεντρικό πεζόδρομο της Ασκληπίου, για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής παρουσίαζαν το δρώμενο και πλήθος κόσμου διασκέδαζε με τα πειράγματα της γραίας, του γέρου και των διαβόλων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων ευχαριστεί ιδιαιτέρως το σουβλακοπωλείο «ΣΕΣΟΥΛΑ» στην κεντρική πλατεία της πόλης, για την ευγενική του χορηγία όσον αφορά στο γεύμα των μελών της αποστολής των Μομόερων.
Υείαν και Ευλο(γ)ίαν, Πάντα και του Χρόνου!
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Κοσμάς Αποστολίδης Νόπη Παπαδοπούλου