Παρασκευή 08.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν.Τρικάλων σε προσκυνηματική εκδρομή στο Ροδοχώρι Ημαθίας (φωτο)

29.04.2018

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ
ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

 

Ένα ιστορικό γεγονός για τον Ποντιακό Ελληνισμό έλαβε χώρα στις 22 Απριλίου, παραμονές της εορτής του Αγίου Γεωργίου, στους πρόποδες του Βερμίου Όρους στο Ροδοχώρι Ημαθίας. Στην 1221η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα από την ίδρυση της Ιεράς Μονής στο όρος Πυργί της Γαλίαινας του Πόντου, και την 50η από την ανιστόρησή της στους πρόποδες του Βερμίου Όρους στο Ροδοχώρι Νάουσας, αντάμωσαν για πρώτη φορά στην ιστορία οι θαυματουργές εικόνες από τα τρία πιο γνωστά μοναστήρια του Πόντου (Παναγίας Σουμελά, Ιωάννη του Βαζελώνα και Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα), οι οποίες πριν από 100 χρόνια “έφτασαν” στην Ελλάδα μαζί με χιλιάδες πρόσφυγες.

Μια από τις παλιότερες εικόνες είναι αυτή του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα, του 270 μ.Χ., η οποία σήμερα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης. Η αγαπημένη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά,  του 386 μ.Χ, βρίσκεται στην Καστανιά Ημαθίας, και η εικόνα του “οικοδεσπότη”, Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, του 752 μ.Χ., βρίσκεται στο Ροδοχώρι της Νάουσας.

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν.Τρικάλων είχε την τιμή να είναι παρούσα σε αυτήν τη σημαντική αλλά και ιδιαιτέρως συγκινητική στιγμή, πραγματοποιώντας προσκυνηματική εκδρομή.

Νωρίτερα, την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας όπου ο πρόεδρος και μέλη του συλλόγου ξενάγησαν τα μέλη του συλλόγου μας στην Ιστορική Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης του Πόντου.  Τη βιβλιοθήκη ίδρυσαν με τον ερχομό τους οι πρώτοι Πόντιοι πρόσφυγες στην πόλη της Νάουσας το 1927, οι οποίοι το 1922 εκδιώχθηκαν από τις Ελληνικές κοιτίδες της Ανατολής, εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους και ήρθαν μόνο με τα ρούχα τους. Με αυτοθυσία και ηρωισμό, όμως, διακινδύνευσαν την μεταφορά των αγίων εικόνων, των ιερών και πολύτιμων τιμαλφών καθώς και τα βιβλία της ιστορικής βιβλιοθήκης Αργυρούπολης του Πόντου «Ο Κυριακίδης» συνολικά 5.000 τόμων.

Ο σύλλογος μας επισκέφτηκε, επίσης, το Μουσείο Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας, όπου εκτίθενται κειμήλια από την περίοδο του 1821 και υπήρξε ενημέρωση για την ηρωική πόλη της Νάουσας.

Η χάρη της Παναγίας Σουμελά και των Αγίων Ιωάννη Βαζελώνος και Γεωργίου Περιστερεώτα να μας προστατεύει.

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                               Η Γραμματέας

Κοσμάς Αποστολίδης                              Νόπη Παπαδοπούλου

[fbcomments]