Σάββατο 05.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου στην Καλαμπάκα

11.08.2017

Την Καλαμπάκα και τους ιερούς βράχους των Μετεώρων επισκέφτηκε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ενόψει της δημόσιας διαβούλευσης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το βράδυ στο δημαρχείο της Καλαμπάκας, με θέμα το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη «θέσπιση χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του ιερού χώρου των Μετεώρων».

Λ. Κονιόρδου: «Καλή τη πίστει, θα μπορέσουμε να βρούμε μία καλή λύση»

Η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου επισκέφθηκε η υπουργός, σταθμός του επίσημου προγράμματος της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, πριν από την απογευματινή συνάντηση με εκπροσώπους φορέων και Αρχών του τόπου μας στο Εργατικό Κέντρο Καλαμπάκας στις 7.00 μ.μ.
Εκεί της δόθηκε υπόμνημα με τις απόψεις και τις θέσεις των Μονών για το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για τη θέσπιση δραστηριοτήτων εντός του ιερού χώρου των Μετεώρων, ενώ έτυχε θερμής υποδοχής από τον Μητροπολίτη κ. Μάξιμο και τους Ηγουμένους των Μονών.
Σε δηλώσεις της η κ. Κονιόρδου είπε μεταξύ άλλων ότι ζητούμενο είναι να συνυπάρξουν αρμονικά στον χώρο των Μετεώρων διάφορες δραστηριότητες, σεβόμενες την ιστορική φυσιογνωμία του μοναδικού μνημείου, το οποίο είναι τόσο των ανθρώπων και των Μονών που έχουν ριζώσει σε αυτόν τον τόπο, όσο και της Φύσης. «Καλή τη πίστει, και για μια ειρηνική συνύπαρξη, θα μπορέσουμε να βρούμε μία καλή λύση», τόνισε.
«Η Θεόπετρα είναι επίσης ένα σημαντικό μνημείο, και με τη δυνατότητα που μας παρέχεται για επιπλέον προσωπικό, θα δώσουμε προτεραιότητα στο Κέντρο Τεκμηρίωσης», είπε για το θέμα αυτό.

Τρεις ώρες διαβούλευσης παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού

Τρεις ώρες διήρκησε συνολικά η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στις 7.30 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Εργατικό Κέντρο Καλαμπάκας, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου.
Τη διαβούλευση οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τη δέσμευση των Βουλευτών Τρικάλων του κόμματος για την έλευση της Υπουργού, και έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας, παρουσία πλήθους πολιτών και εκπροσώπων τοπικών Αρχών και Φορέων.
«Δώδεκα χρόνια έχω υπηρετήσει την αποκέντρωση, για να μπορούμε να αφουγκραζόμαστε διαφορετικές γνώμες. Βρίσκομαι εδώ για να ακούσω, και με καλή πίστη και θέληση θα βρούμε μια καλή λύση. Περιμένω να ακούσω τις γνώμες, για να βρούμε τη ‘χρυσή τομή’ και να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για όλους», κατέληξε η Υπουργός στη σύντομη τοποθέτησή της.
Επιφύλασσε μάλιστα και μία καλή είδηση για τον νομό μας, καθώς είπε ότι από τους 200 μόνιμους φύλακες που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο, τρεις θα τοποθετηθούν στον νομό Τρικάλων.
Οι τοποθετήσεις
Τη διαδικασία στη διαβούλευση διηύθυνε η Γραμματέας – Συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμπάκας και επικεφαλής της παράταξης της «Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών» στο Δημοτικό Συμβούλιο, Πέρυ Χαρτοπούλου. Οι εκπρόσωποι φορέων και αρχών κατέθεσαν γραπτώς τις προτάσεις τους, ενώ κάποια σημεία από τις τοποθετήσεις τους είχαν την ευκαιρία να τις που προφορικά σε περιορισμένο χρόνο κάποιων λεπτών.
Πρώτος μίλησε ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, ο οποίος είπε ότι η προστασία της ταυτότητας των Μετεώρων δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν και οι ήπιες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, που αναπτύσσονται στην περιοχή. Είπε ότι πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή», έτσι ώστε ούτε οι δραστηριότητες να απαγορεύονται παντελώς ούτε και να θίγεται ο ιερός χαρακτήρας της περιοχής. «Εμείς ως δημοτική Αρχή θα εργασθούμε κινούμενοι σε πνεύμα συναίνεσης και ομοψυχίας, χωρίς αφορισμούς και αποκλεισμούς και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες να προκαλέσουν αναταραχή και εντάσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να ωφελήσουν κανέναν», κατέληξε ο κ. Σινάνης.
Ο Ευάγγελος Μπουλογεώργος, εκπρόσωπος των Ιερών Μονών των Μετεώρων και της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων είπε ότι εκδηλώνεται στην περιοχή μας πληθώρα δραστηριοτήτων που γνωρίζουν έξαρση και προσβάλλουν την ιερότητά της. Έκανε λόγο για εικόνα απαξιώσεως και αλλοιώσεως που δεν αντανακλά τη βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε και στο τεράστιο αναστηλωτικό έργο που έχει συντελεστεί στα Μετέωρα.
Κατέληξε λέγοντας ότι οι Μονές και η Μητρόπολη αποδέχονται το περιεχόμενο του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος στην τελική του μορφή, όπως υποβλήθηκε από το Υπουργείο.
Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Γιάννης Μπουτίνας, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση που λήφθηκε πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από πολύωρη διαβούλευση.
Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Τούλας ξεκίνησε λέγοντας ότι η διαβούλευση που επιτέλους έγινε είναι μία γιορτή για τη Δημοκρατία. Είπε ότι το γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων βρίσκεται στη θέση του εκατομμύρια χρόνια χωρίς να έχει πάθει τίποτε. Σημείωσε ότι ο Νόμος για τα Μετέωρα είναι πιο αυστηρός και από τον νόμο ιερότητας της Πάτμου, και κατέληξε λέγοντας ότι ο Νόμος είναι διχαστικός και αποτελεί ταφόπλακα για την περιοχή μας, καθώς λειτουργεί μεροληπτικά και αναστέλλει ανθρώπινα δικαιώματα, και έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα.
Ο Πολιτευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνος Φαμίσης είπε ότι η σύγκρουση επέρχεται εξαιτίας της κακής σύνταξης του σχεδίου Π.Δ. και τόνισε ότι ο κοινωνικός ρόλος που επιτελούν πολίτες και μοναχοί είναι κοινός.
«Μπορείτε με τη δική σας παρέμβαση να βοηθήσετε στη λύση, για να πρυτανεύσει η λογική για να συνυπάρξουμε. Τα Μετέωρα είναι θείο δώρο και ανήκουν σε όλους μας», κατέληξε ο κ. Φαμίσης.
Στο σημείο αυτό η κ. Κονιόρδου παρενέβη για να ζητήσει περισσότερο εξειδικευμένες προτάσεις από τους εκπροσώπους φορέων.
Ο Πρόεδρος της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας Άρης Μητρονάτσιος είπε ότι η δραστηριότητα των αναρριχητών είναι ήπια. Αναφέρθηκε στα σημεία του ΠΔ που βάλλουν κατά της αναρρίχησης και τόνισε ότι με το Σχέδιο Π.Δ. χάνεται μεγάλη δυναμική μέχρι και παραπάνω από 70% του αναρριχητικού πεδίου με τους περιορισμούς.
«Δεν έχει γίνει αυτοψία. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Μητρονάτσιος.
Ο Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ορειβασίας Θεόδωρος Τσαβδαρίρης είπε ότι η συνάντηση έπρεπε να γίνει πριν υπογραφεί το Νομοσχέδιο. «Να ξανασυζητηθεί και να γίνει από την αρχή νέο νομοσχέδιο. Στον 21ο αιώνα δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένα ακόμη άβατο που εωσφόροι θα είναι οι αναρριχητές», κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Μετεώρων Λιθόπολις» Γρηγόρης Καλύβας επανέλαβε τα περί «ξέφραγου αμπελιού» και σημείωσε ότι όποια απόφαση ληφθεί θα επηρεάσει καθοριστικά την αγία λιθόπολη και θα κρίνει αν θα περάσει η μακρόχρονη κληρονομιά στις επόμενες γενιές ή αν θα αλλοιωθεί και θα χαθεί. «Η έκδοση του ΠΔ είναι αυτονόητη αναγκαιότητα, που λειτουργεί θετικά και προς την τοπική οικονομία και κοινωνία» κατέληξε.
Στο σημείο αυτό εκφράστηκαν κάποιες αποδοκιμασίες, που έκαναν την Υπουργό να ζητήσει από το κοινό να κρατήσει ψηλά το επίπεδο του διαλόγου.
Ο Χαράλαμπος Ζούζουλας εκ μέρους της Ομάδας πρωτοβουλίας Χασιωτών κατέθεσε γραπτώς μόνο μία εναλλακτική πρόταση.
Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας και επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, Δημήτρης Ζερβόπουλος, είπε απευθυνόμενος στην Υπουργό ότι πρέπει να καταργήσει τα καταστήματα που λειτουργούν μέσα στις Μονές και όχι τους μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται έξω από αυτές.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπάκας «Τα Μετέωρα», Νίκος Κοσβύρας, τόνισε ότι μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά μοναχοί και πολίτες και να συνεχίσουν οι δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση κ.λπ.
Η Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμπάκας Ευφροσύνη Νάτση είπε ότι το σχέδιο ΠΔ πρέπει να ξανασυζητηθεί με σύνεση. «Υπάρχει χώρος για όλους και ο τόπος μας χρειάζεται σωστή ανάπτυξη, διότι ο τουρίστας δεν παραμένει ούτε μισή ώρα στην πόλη», κατέληξε.
Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών «Μετέωρα για Όλους», Μιχάλης Γιαννούλας, είπε στην Υπουργό ότι δεν πλήρως ενημερωμένη για όσα συμβαίνουν στα Μετέωρα, ενώ για τη δημοτική αρχή είπε ότι συμπεριφέρθηκε με πλήρως σκοτεινό και αντιδημοκρατικό τρόπο.
Χαρακτήρισε εγκληματική τη στάση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, σημειώνοντας ότι εντοπίζει σε χρόνο μηδέν έναν πολίτη που αλλάζει ένα κεραμίδι, αλλά ποτέ τις αλλοιώσεις που έχουν μετατρέψει τα Μετέωρα σε ένα εργοτάξιο.
Κατέθεσε έναν πλήρη και μεγάλο φάκελο με καταγγελίες, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία.
«Όλα τα προβλήματα λύνονται με τον διάλογο από μηδενική βάση όλοι μαζί θα βρούμε τις λύσεις με προτάσεις. Να αφήσουμε πίσω μας τη διχόνοια και όλοι μαζί σαν μια οικογένεια να ανυψώσουμε τον τόπο μας στο ζενίθ. Όταν το σπίτι αποκτά μια ρωγμή, αν δεν τη φτιάξουμε από κοινού, η ρωγμή θα μεγαλώσει και το σπίτι μας θα μας πλακώσει», κατέληξε καταχειροκροτούμενος.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Τρικάλων, Σωτήρης Φαμίσης, είπε ότι πρέπει να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα και να συζητηθεί ξανά το θέμα με τους αρμόδιους, διότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που ζουν από τον τουρισμό.
Ο Πρόεδρος του ΣΟΧΤ, Χάρης Καλλιάρας, είπε ότι υπάρχει αέναη σχέση μεταξύ μοναχών και αναρριχητών και ότι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.
Εκ μέρους των ιδιοκτητών περιπτέρων και καντινών στον χώρο των Μετεώρων μίλησε ο Σπύρος Μπαούτης τονίζοντας ότι δεν πρέπει οι επαγγελματίες αυτοί να οδηγηθούν στην ανεργία.
Η Γραμματέας του Ποταμιού στον Ν. Τρικάλων Ζαχαρούλα Γιαβρούτα – Λούδαείπε ότι ο μνημείο των Μετεώρων κινδυνεύει από τον μαζικό τουρισμό και όχι από τις δραστηριότητες. «Δώστε μας την ευκαιρία να ζήσουμε στον τόπο μας. Μην μας διώχνετε», κατέληξε.
Τις απόψεις του εξέφρασαν επίσης οι εξής: Γιώργος Κουρέλης, Δημήτρης Μπουκουβάλας (Εκπρόσωπος Βλαχάβας), Βασίλης Θεοδώρου, Δώρα Νούσια, Δημήτρης Λάσκος, Θεόδωρος Καρακαντάς, Χρήστος Κόνης, Γιάννης Ψαρρής, Βασίλης Σακκάς, Βασίλης Καρακαντάς, Κωνσταντίνος Ράντος και Κώστας Λιώλιος.

Υπόμνημα από φορείς της Θεόπετρας

Το υπόμνημα έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ την Υπουργό Πολιτισμού κ. Κονιόρδου
Το μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο, σημαντικό για τα ευρήματα του και την ιστορία του, Σπήλαιο της Θεόπετρας, το οποίο ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρα από την επιφάνεια της πεδιάδας, παραμένει κλειστό, λόγω έλλειψης υπαλληλικού προσωπικού. Η επιστημονική σπουδαιότητα του σπηλαίου κρίνεται ως πολύ σημαντική για την προϊστορία του ελληνικού χώρου καθώς, όπως σημειώνουν οι αρχαιολόγοι, είναι ένα από τα λίγα σπήλαια στην Ελλάδα με τόσο μεγάλο εύρος επιχώσεων που καλύπτουν την εξέλιξη του ανθρώπου σε μια περίοδο πολύ καθοριστική για την εξέλιξη του, δηλ. της μετάβασης από τον Νεάντερνταλ στο χόμο Σάπιενς. Η σημαντικότητας της χρονολογικής αυτής συνέχειας έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μπορούμε στον ελληνικό χώρο να δούμε την μετάβαση από τον Παλαιολιθικό στον Νεολιθικό τρόπο ζωής.
Στο ομώνυμο χωριό και σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο, βρίσκεται το μουσείο στο οποίο εκτίθενται τα ευρήματα του σπηλαίου. Το μουσείο είναι από τα λίγα στην Ελλάδα, που αναφέρεται αποκλειστικά στην πρώιμη προϊστορία του ανθρώπου. Εντός του μουσείου υπάρχουν ζωγραφικές αναπαραστάσεις για τη ζωή του ανθρώπου εκείνης της εποχής, με πληροφορίες για τον τρόπο που δούλευαν, που ζούσαν, με πληροφορίες για το συγκεκριμένο περιβάλλον και απεικονίσεις της στρωματογραφίας του σπηλαίου.
ΑΞΙΖΕΙ λοιπόν να λειτουργήσει πάλι το Σπήλαιο και το Μουσείο, προκειμένου οι επισκέπτες του να πληροφορηθούν και να κατανοήσουν καλύτερα τη Σπουδαιότητα του Σπηλαΐου, όχι μόνο για την εξέλιξη του ανθρώπου στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και παγκόσμια. Από μελέτες που έγιναν, το Σπήλαιο Θεόπετρας είναι το τρίτο σε χρονολογική σειρά στον κόσμο σε παλαιότητα και φωτίζει με τα ευρήματα του την ιστορική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Παρακαλούμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος και να λειτουργήσει και πάλι αυτό το τόσο σημαντικό για την ιστορία και τα ευρήματα του, αρχαιολογικό μνημείο για την ιστορική ανάδειξη του τόπου..
Με Τιμή
Οι Φορείς της Τοπικής Κοινότητας Θεόπετρας του Δήμου Καλαμπάκας
1. Τοπική Κοινότητα
Πρόεδρος Παπαβασιλείου Γεώργιος
2. Ενορία Θεόπετρας
Πατήρ Σωτήριος
3. Πολιτιστικός Σύλλογος Θεόπετρας
Δημήτριος Παπακώστας
4. Ποδοσφαιρική Ομάδα Θεόπετρας
Ευθύμιος Γάτσιας
Υπόμνημα του Κ. Φαμίση στη διαβούλευση

ΠΡΟΣ: Την κα: Λυδία Κονιόρδου, Υπουργό Πολιτισμού.

Αξιότιμη: κα . Υπουργέ,

Σας καλωσορίζω στην όμορφη πόλη της Καλαμπάκας.
Είστε η πρώτη Υπουργός Πολιτισμού πού επισκέπτεται τα Άγια Μετέωρα.
– Σύμφωνα με το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα και με βάση τον νόμο 2351 του 1995, -Ο Ιερός χώρος των ΜΕΤΕΩΡΩΝ αναγνωρίζεται ,ως σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, ως μοναδικός ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ με διαχρονικό ρόλο στη Βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεότερη Ελληνική ιστορία. Αποτελεί αναπόσπαστο και καθοριστικό στοιχείο παραγωγικής και πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας.
– Σήμερα, ενόψει της Παγκοσμιοποίησης πρέπει να υπάρξει μια στενή συνεργασία με την πολιτεία ώστε η πολιτιστική κληρονομιά και η θρησκευτική λειτουργία να συμβαδίζουν με άλλες ήπιες δράσεις αναπτυξιακού, τουριστικού και αθλητικού χαρακτήρα, χωρίς να εμποδίζουν τη λειτουργία των μονών, όπως προϋπήρχε από της συστάσεώς της Μοναστικής κοινότητας, τον 9ο αιώνα π.χ .
– «… Η συνύπαρξη των πρώτων μοναχών με τους αναρριχητές, στους Ιερούς Βράχους των Μετεώρων έως σήμερα, δεν διεκόπη ποτέ. Οι κρίκοι της Ιερής αυτής αλυσίδας, των πρώτων Μοναχών – ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΩΝ δεν διερράγησαν καθόλου, με την τοπική κοινωνία, στην χιλιόχρονη ιστορία του…..»
-Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε μια πολύπλευρη αντιπαράθεση μεταξύ της μοναστικής κοινότητας των πολιτών και των επιχειρηματιών του τουρισμού , της επαρχίας Καλαμπάκας, ενόψει του 2ου Προεδρικού Διατάγματος που βρίσκεται υπό έκδοση , σχετικά με την περιοχή των Μετεώρων .
-Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στις ασάφειες του Π.Δ και στις πολλές ερμηνείες που δίνει ο κάθε πολίτης, για το πέτρινο Δάσος, την Μετεωρίτικη μοναστική πολιτεία ( Λιθόπολη ). Όπως , προς το διοικητικό ιδιοκτησιακό καθεστώς ,την αποκλειστική διαχείριση , την εμπορική και οικονομική εκμετάλλευση του γεωγραφικού χώρου των Μετεώρων, την λανθασμένη ερμηνεία του Νόμου, τους αδικαιολόγητους περιορισμούς, την ομηρία των μικροπολιτικών, τις απαγορεύσεις των ανθρώπινων – αθλητικών δραστηριοτήτων που εντάσσονται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ( πεζοπορία, αναρρίχηση, φυσιολατρία ), κ.λ.π.
-Έχω την πεποίθηση, ότι αυτή η σύγκρουση επέρχεται εξαιτίας της ΚΑΚΗΣ σύνταξης του Π.Δ. Ίσως , οι ειδικοί σύμβουλοι, ή ο εμπνευστής του Π.Δ , εμμένει στις τετριμμένες , αναχρονιστικές αντιλήψεις του.
-Στον 21ο αιώνα που διανύουμε ο κοινωνικός ρόλος που επιτελούμε με τους μοναχούς σε πολλά επίπεδα είναι κοινός . Το οικονομικό μέλλον μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας της πόλης μας . Ήρθε η ώρα του τοπικού τουριστικού κόσμου να στηρίξει τις προσπάθειες από κοινού με την μοναστική κοινότητα και να αποφύγουμε τις Συγκρούσεις και τις αποτυχίες του ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ. Δεν χρειάζονται ακρότητες.

– Συνεπώς: πρέπει όλοι μας να δείξουμε τον ανάλογο σεβασμό στην ιερότητα του χώρου των μετεώρων.
– Πρέπει να συνυπάρξουμε αρμονικά με τους χαρμόσυνους ήχους των ταλάντων, τις κωδωνοκρουσίες και τις γλυκές μελωδίες των μοναχών
– Πρέπει να υπάρξει αρμονική σχέση μεταξύ λαϊκών και μοναχών.
κα Υπουργέ
-Σας καταθέτω το υπόμνημα αυτό, διότι πιστεύω ότι εσείς μπορείτε με δική σας παρέμβαση, να βοηθήσετε στη λύση των διαφορών ώστε να πρυτανεύσει η λογική να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί όλους τους φορείς ως έναν βαθμό και όλες τις κοινωνικές ομάδες της περιοχής μας».

ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ , – ανήκουν σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

« Ματαιότης Ματαιοτήτων …………… τα πάντα Ματαιότης».
Καλαμπάκα 10- 08 2017
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
Dr. ΦΑΜΙΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Πρόεδρος του Ελληνικού ορειβατικού συλλόγου Καλαμπάκας Ιδιοκτήτης τοπικής Ξενοδοχειακής μονάδος Πολιτευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης,(ΠΑΣΟΚ ) Ν. Τρικάλων.