Τετάρτη 06.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χωρίς “ταβάνι” η αύξηση τιμών στις λαϊκές

18.02.2022

Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για σημαντικές αυξήσεις τιμών και μείωση της παραγωγής τους το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω της αύξησης του κόστους καλλιέργειας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Μακρίδης, πρόεδρος Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας – Θράκης, «η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων είναι δεδομένο ότι θα αναγκάσει τους παραγωγούς να μειώσουν τις στρεμματικές αποδόσεις. Γαι την κάλυψη της ζήτησης θα αναγκαστεί η χώρα να κάνει εισαγωγές προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας από γειτονικές χώρες που χρησιμοποιούν στις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά που δεν είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ.

Ήδη έχουμε σημαντικές ανατιμήσεις σε πολλά κηπευτικά (μπρόκολα και κουνουπίδια έφτασαν να πωλούνται στις λαϊκές σε τιμές έως και 4 ευρώ, ενώ και το σπανάκι έφτασε στο 1,5 ευρώ). Επίσης λόγω των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα βλέπουμε ότι έχουν μειωθεί οι καταναλωτές που έρχονται να αγοράσουν από τις λαϊκές. Κάθε ημέρα υπάρχει ανατίμηση των προϊόντων. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε τις τιμές που θα έχουν τα φρούτα που θα βγουν στις λαϊκές την Άνοιξη. Έχει ανοίξει ένας φαύλος κύκλος με αυξήσεις των τιμών από το χωράφι μέχρι τον πάγκο και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσουν».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών, Παντελής Μόσχος, «εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και πιο συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2021 οι παραγωγοί της χώρας μας προειδοποιούν για μια σοβαρή επερχόμενη επισιτιστική κρίση. Αν δεν πάρει άμεσα μέτρα η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα το κόστος καλλιέργειας. Με αυτά τα κοστολόγια αναμένεται να διπλασιαστούν οι τιμές στις λαϊκές και οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα».

Σε επιστολή της, προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, η Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας, προειδοποιεί για αυξήσεις στα τρόφιμα. Αναλυτικά, το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι, οι Ομοσπονδίες Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αγροτικών Συλλόγων από όλη τη χώρα «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» προειδοποιώντας και για Τσουνάμι Επισιτιστικής Κρίσης από Μάρτιο – Απρίλιο αν δεν ληφθούν άμεσα Μέτρα Μείωσης του Κόστους Παραγωγής.

Με 50% επιδότηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα υπάρξουν νέες φυτεύσεις (καλλιέργειες) με αποτέλεσμα να έχουμε:

  • Επισιτιστική κρίση
  • Εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε:

  • Άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα που έχει γονατίσει του αγρότες και καθιστά απαγορευτική την παραγωγή.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, χωρίς καμία εξαίρεση, για όλους τους αγρότες της επικράτειας.
  • Πρόβλεψη ειδικής αγροτικής ενίσχυσης για την αγορά σπορικών, λιπασμάτων και εν γένει αγροεφοδίων.
  • Να καταργηθούν όλες οι Αντιαγροτικές διατάξεις που διέπουν την λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Για να σωθεί η χώρα πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αλλιώς χανόμαστε από αγροτική παραγωγή και μόνο με εισαγόμενα προϊόντα θα έχουμε και τις ανάλογες αυξήσεις».
agrotypos.gr

Ετικέτες: