Τρίτη 04.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η απάντηση της Μόσχας στις κατηγορίες της Δύσης

03.03.2022

Για όλους και για όλα μίλησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στις ρωσικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στην Ουκρανία, τη δύσκολη διπλωματική προσπάθεια που παραμένει «ζωντανή», τα πυρηνικά, το ρόλο της Δύσης, τις επιδιώξεις της Ρωσίας, τον Ζελένσκι και άλλα πολλά.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, έχοντας απέναντί του όλα τα διεθνή ΜΜΕ, απάντησε στα ερωτήματα που του τέθηκαν και με το «καλημέρα» έδωσε και την είδηση σχετικά με το δεύτερο γύρο των συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου που αναμένουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να αναβάλει τις συνομιλίες, μάλλον πήρε πάλι γραμμή από Ουάσιγκτον», δήλωσε αποκαλύπτοντας πως η συνάντηση βρίσκεται στον «αέρα».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση και φανέρωσε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να διαπραγματευτεί «παρά τις ουκρανικές παλινωδίες». Ωστόσο, δεν άφησε πολλά περιθώρια για μια κατάπαυση του πυρός λέγοντας πως οι συζητήσεις θα γίνουν «παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Σημείωσε πως η Ρωσία ξεκίνησε μια «ειδική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» επιρρίπτοντας ευθύνες στο Κιέβου που δεν κατάφερε να επιλύσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς και «δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες του Μινσκ για την αυτονομία των δύο αυτόνομων Δημοκρατιών».

Έστρεψε τα βέλη του κατά του Ουκρανού προέδρου λέγοντας πως του είναι «δύσκολο να εξηγήσει πώς μπορεί να προεδρεύει σε μια κοινωνία όπου ανθίζουν οι νεοναζί και ο νεοναζισμός».

Στο μέτωπο των μαχών τόνισε πως η Μόσχα δεν δικαιολογεί ενέργειες που οδηγούν στο θάνατο αμάχων και υπογράμμισε πως οι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν αυστηρές εντολές να χρησιμοποιούν όπλα υψηλής ακρίβειας μόνο για την καταστροφή στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία. «Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη, αλλά, δυστυχώς, οι στρατιωτικές ενέργειες περιλαμβάνουν και θύματα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Μαριούπολη κάνοντας γνωστό πως «υπάρχουν πολλές πληροφορίες για προβοκάτσιες που προετοιμάζονται« και πως «οι Ουκρανοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες».

Η Δύση

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έστρεψε τα πυρά του προς τη Δύση τονίζοντας πως δεν γίνεται να εισέλθει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ χωρίς αυτό να θεωρηθεί απειλή. «Το NATO με επιμονή επιδιώκει να διατηρήσει την υπεροχή του. Γιατί επιμένει σε αυτές τις θέσεις; Δεν βλέπω άλλη εξήγηση από την επίμονη επιθυμία να διατηρήσει την υπεροχή του σε όλες τις περιοχές και να δείξει σε όλους ότι υπαγορεύει την τάξη στην Ευρώπη» ανέφερε.

Προχώρησε μάλιστα και σε ορισμένους παραλληλισμούς: «Κάποτε ο Ναπολέων και ο Χίτλερ έβαλαν στόχο να υποτάξουν την Ευρώπη. Τώρα την έχουν υποτάξει οι Αμερικανοί. Οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν να έχει η Ευρώπη στρατηγική αυτονομία», ανέφερε.

Εξέφρασε την ελπίδα «πως κάποια στιγμή θα ηρεμήσουν οι φίλοι μας από τη Δύση και θα κάτσουμε σε ένα τραπέζι να διαπραγματευτούμε σε ισότιμη βάση» ενώ απέκλεισε μια κλιμάκωση της επίθεσης στην Ουκρανία με τη χρήση πυρηνικών.

Χαρακτήρισε τις κυρώσεις της Δύσης «κάτι σαν φόρο στην ανεξαρτησία». Τους περιορισμούς σε αθλητές και καλλιτέχνες «αθέμιτο ανταγωνισμό» και τόνισε πως η Μόσχα δεν νιώθει «πολιτική μοναξιά» δηλώνοντας πεπεισμένος πως η Ρωσία «κάνει το σωστό».

efsyn.gr