Τρίτη 27.09.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η ανατριχιαστική στιγμή που στρατιώτες σημαδεύουν το ελληνικό κομβόι

04.03.2022

Κόβει την ανάσα το βίντεο από τη στιγμή που ρωσικό τανκ σημάδευε το ελληνικό κομβόι που ξεκίνησε το ταξίδι από τη Μαριούπολη για να εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Σε εκτενές ρεπορτάζ το οποίο συνοδεύεται από αποκαλυπτικό οπτικοακουστικό υλικό το ITV News περιγράφει όσα συνέβησαν περίπου 5 μίλια από την Μαριούπολη, όταν το κομβόι, στο οποίο βρίσκονταν και Έλληνες δημοσιογράφοι, συνάντησε ένα σημείο ελέγχου το πλήρωμα του οποίου σε αντίθεση με όσα ήλπιζαν, δεν ήταν Ουκρανοί, αλλά Ρώσοι.

Ο καμεραμάν του ΙΤV News αντιλήφθηκε αμέσως ότι πρόκειται για Ρώσους, καθώς τα τανκς τους είχαν το γνωστό γράμμα Ζ.

Η στιγμή που το ρωσικό τανκ σημάδευσε το ελληνικό κονβόι

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η Μαριούπολη έχει μια μεγάλη ελληνική κοινότητα και η Αθήνα είχε προσπαθήσει να πάρει διαβεβαιώσεις ότι μια συνοδεία υπό την ηγεσία του Προξένου της θα είχε ασφαλή διέλευση. Υπήρχαν περίπου 30 οχήματα που μετέφεραν ένα γκρουπ από διπλωμάτες, Έλληνες πολίτες και Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους.

Όπως εξηγεί το ITV News, η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον Πρόξενο ήταν να καταφέρει να τους περάσει όλους από την ίλη των ρωσικών τανκ.

«Ήταν ήρεμος και υποδειγματικός και θα ήταν καθησυχαστικός ηγέτης όλη αυτή τη μέρα», περιγράφει ο δημοσιογράφος συνεχίζοντας ωστόσο αναφέρει ότι αν και αρχικά οι στρατιώτες εμφανίστηκαν χαλαροί, ξαφνικά κάτι τους τρόμαξε.

«Ο πυργίσκος του μολύβδινου τανκ γύρισε προς το μέρος μας. Είχαμε κυριολεκτικά ένα όπλο στραμμένο προς τα εμάς. Τότε στρατιώτες γονάτισαν και στόχευσαν με τα τουφέκια τους προς το κονβόι μας», περιγράφει ο δημοσιογράφος του ITV News. Λίγο μετά ήρθε η λήξη του συναγερμού. «Ευτυχώς τα πράγματα ηρέμησαν και οι Ρώσοι στρατιώτες πλησίασαν το όχημά μας. Τους υποδέχτηκαμε με μεγάλα χαμόγελα και χαρούμενα γεια. Ο Σον και εγώ βγήκαμε έξω και ανοίξαμε την μπότα. Ένας από τους Ρώσους έδειξε τέσσερις βαλίτσες τις οποίες υπάκουα βάλαμε στην άσφαλτο και ανοίξαμε. Ψαχούλεψαν λίγο και μετά έγνεψαν καταφατικά. Ήμασταν ελεύθεροι να προχωρήσουμε».

«Η στιγμή που μας σημάδευσαν 30 ρωσικά καλάσνικoφ»:

Συγκλονιστική είναι και η περιγραφή του «Βηματοδότη» για τη στιγμή που 30 ρωσικά καλάσνικοφ σημάδεψαν την ελληνική αποστολή.

Κανείς όμως δεν ξέρει τι πήγε στραβά και οι Ρώσοι πήραν ξαφνικά θέσεις μάχης. Όπλισαν και σημάδευσαν την αυτοκινητοπομπή: «Ξαφνικά είδαμε 30 καλάσνικοφ, μαζί με τα πυροβόλα των αρμάτων μάχης να είναι στραμμένα πάνω μας και να μας σημαδεύουν», είπε ένας από τους δημοσιογράφους. Όλοι πάγωσαν. Υπήρχε, βλέπετε, και η πληροφορία που έδωσαν οι Ουκρανοί ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να χτυπήσει το ελληνικό κομβόι που έφυγε από την Μαριούπολη.

Διερμηνείς και πρέσβεις άρχισαν να εξηγούν στους Ρώσους….

Η ψυχραιμία όμως που έδειξαν σε αυτή την δύσκολη στιγμή φάνηκε καθοριστική. Οι στιγμές ήταν δραματικές. Οι διερμηνείς προσπαθούσαν να εξηγήσουν ποιοι βρίσκονται στην πομπή, ο πρέσβης ξαναμπήκε μπροστά. Μετά από ώρα οι Ρώσοι κατέβασαν τα όπλα και άφησαν την ελληνική αυτοκινητοπομπή να προχωρήσει. Όχι όμως για πολύ. Επειδή είχαν ανατιναχθεί κάποιες γέφυρες στο δρόμο προς Ζαπόριζα, αποφασίστηκε να πάρουν τους παράδρομους και τότε συνέβη αυτό που οι περισσότεροι φοβόντουσαν: Έπεσαν μέσα σε μάχη Ουκρανών υπερασπιστών της πατρίδας τους και Ρώσων εισβολέων. Κινδύνευσαν από τις οβίδες που έπεφταν. Πυρά ωστόσο δέχτηκε το συνεργείο του MEGA κατά τη διάρκεια της διαδρομής .

Επόμενη στάση Ζαπόριζα

Στις 7.15 μ.μ. (έχουμε την ίδια ώρα με την Ουκρανία) της Τετάρτης, ευτυχώς χωρίς άλλα απρόοπτα η ελληνική αυτοκινητοπομπή έφθανε στην Ζαπόριζα. Άλλοι όμως έμειναν, έξω από την πόλη από βενζίνη, άλλοι έμειναν από λάστιχα.

‘Ετρεξαν να τους βοηθήσουν οι υπόλοιποι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η βενζίνη στην Ουκρανία δίνεται με το σταγονόμετρα. Χορηγείται με δελτίο 20 λίτρα για το κάθε αυτοκίνητο. Έπρεπε επίσης να είχε διασφαλισθεί και το νερό, αφού οι Ρώσοι είχαν διακόψει την παροχή νερού ή είχαν ανατινάξει τους αγωγούς. Μόλις βγήκαν έξω από την Μαριούπολη, τότε αντίκρυσαν μια τραγική εικόνα:

«Η κατάσταση φαίνεται ότι θα γίνει πολύ χειρότερη τις επόμενες ώρες», δήλωσε πριν την αναχώρηση ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος και δεν διαψεύσθηκε. Το προξενείο στην Μαριούπολη παρέμεινε ανοικτό για τους ομογενείς μας που δεν θέλησαν να φύγουν. Μαζί τους και ο γενικός πρόξενος Μανώλης

Ξεκίνησαν ξανά

Το πρωί της Πέμπτης η ελληνική αποστολή ξεκίνησε και πάλι το ταξίδι της με προορισμό την Ελλάδα.

Η ελληνική αποστολή καθυστέρησε να ξεκινήσει, αφού δυσκολεύτηκε στην αναζήτηση καυσίμων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «Μέχρι στιγμής είναι εντάξει». Μάλιστα στην ίδια ενημέρωση αναφέρεται ότι: «Ενδεχομένως, αναλόγως των συνθηκών μπορεί να φθάσουν Μολδαβία σήμερα. Αλλά, όλα εξαρτώνται από συνθήκες».

Ετικέτες: ,