Πέμπτη 12.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η ανάπτυξη όνειρο και για το 2019;

01.01.2019

Πως βλέπουν τη νέα χρονιά εκπρόσωποι φορέων και πολίτες στα Τρίκαλα

Της Νικολέττας Μούκα

«Το 2019 σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό είναι έτος ανάπτυξης, αφού έχει έρθει η πολυπόθητη έξοδος από τα μνημόνια. Ωστόσο, πως καταγράφεται αυτό στην πραγματική οικονομία και τι θα πρέπει να γίνει;».

Αυτή, είναι η ερώτηση που θέσαμε στους φορείς του τόπου, αλλά και σε πολίτες, αποφεύγοντας αυτή τη φορά να ακούσουμε την γνώμη και την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών που απλά αναμεταδίδουν τα όσο πρεσβεύουν τα κόμματά τους.

Βασίλης Γιαγιάκος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων

Όταν έρχεται η αρχή κάθε νέου χρόνου, πάντα υπάρχει προσδοκία για κάτι καλύτερο. Από εκεί και πέρα εάν θέλουμε να μιλήσουμε για αυτό που θα συμβάλει ώστε αυτές οι προσδοκίες να επιτευχθούν, τότε θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Πως μπορεί όμως να επιτευχθεί αυτό; Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, την μείωση της φορολογίας και τη βελτίωση του ασφαλιστικού. Θα πρέπει η χώρα να στραφεί στους παραγωγικούς τομείς και ο τόπος να παράγει τουλάχιστον τα προϊόντα που καταναλώνει.

Ως εκ τούτου,  εάν η Πολιτεία έχει στόχο να στηρίξει την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, το βασικό στοιχείο είναι να χαραχτούν εθνικές στρατηγικές για την «καρδιά» της οικονομίας και θα πρέπει να στραφεί στα επενδυτικά προγράμματα και στους αναπτυξιακούς νόμους, έτσι ώστε να διαμορφωθούν και οι ανάλογες συνθήκες.

Τότε μόνο η κατάσταση θα πάρει έναν καλύτερο δρόμο για μια βιώσιμη και εξελισσόμενη οικονομία.

Βαγγέλης Αγγελάκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων

Παρατηρείται το φαινόμενο ότι η ευημερία που δείχνουν οι αριθμοί, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική οικονομία και σε ότι βιώνουν οι συνάδελφοι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, που αποτελούν την πλειονότητα της οικονομικής διάρθρωσης της χώρας.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνουν ταχύτατα διαρθρωτικές και ρεαλιστικές κινήσεις από την Κυβέρνηση, που θα ωφελήσουν την επιχειρηματικότητα, θα επιλύσουν τα προβλήματα και θα δώσουν ουσιαστικές λύσεις.

Εάν δεν ληφθούν άμεσα τέτοια μέτρα, τότε δεν πρόκειται να βελτιωθεί τίποτα και η κατάσταση θα χειροτερέψει. Δηλαδή εάν πάμε πάλι στην λογική της υπερφορολόγησης, της αφαίμαξης του εισοδήματος του καταναλωτή και την πολιτική του πλεονάσματος και των επιδομάτων, τότε δεν θα ευνοηθεί κανένας και η ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ.

Θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσουν όλες τις μεγάλες υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί τα χρόνια της κρίσης απέναντι στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες. Να μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης και ασφαλιστικών εισφορών και να υπάρξει πρόσβαση χρηματοδότησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Αυτή είναι η δομή της οικονομίας της χώρας και ένα δοθεί ουσιαστική βάση, μόνο τότε θα αναστραφεί το κλίμα.

Χρήστος Μπλουγούρας, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων

Δυστυχώς το 2018 διαδέχτηκε την ίδια συνταγή, όπως και τις άλλες χρονιές, με τους ίδιους τρόπους και τα ίδια αποτελέσματα.  Τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η κατανάλωση έχει φτάσει στο ελάχιστο, εμείς το αισθανόμαστε τουλάχιστον τους 11 από τους 12 μήνες και από ότι φαίνεται δεν θα αλλάξει κάτι το 2019.

Τυπικά από τον Αύγουστο έχουμε βγει από τα μνημόνια, ουσιαστικά όμως όχι. Έχουμε μπει στην μεταμνημονιακή εποχή, που δυστυχώς είναι ίδια.

Αυτό που προσδοκούμε είναι ουσιαστικά να δούμε κάποιες κινήσεις έτσι ώστε να ανέβει η ψυχολογία και να γυρίσει ο κόσμος προς την κατανάλωση, να εμπιστευτεί ο κόσμος το κράτος και το ίδιο το κράτος να στηρίξει τον πολίτη.

Γιατί εκεί πιστεύω είναι το πρόβλημα, δεν έχουν γίνει κινήσεις για να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μείωση της υπερφορολόγησης, να δοθούν κίνητρα προκειμένου να ξεκινήσει ξανά η επιχειρηματικότητα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Να δει δηλαδή το κράτος την ανάπτυξη από χαμηλά. Η ανάπτυξη δεν έρχεται από πάνω και πέφτει σαν πέπλο, ξεκινάει σιγά – σιγά από τις μικρές επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά υπάρχουν πολλά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, όποιος επιθυμεί να ξεκινήσει μια δουλεία, πρέπει να το σκεφτεί δυο και τρεις φορές, γιατί βλέπει ότι ίσως στο τέλος θα μπει και από μέσα, άσχετα εάν η ιδέα του είναι πολλή καλή στο πλαίσιο της εποχής, και εάν κάνει το λάθος και ξεφύγει ή να φοροδιαφύγει λίγο, διαπομπεύεται ως εγκληματίας.

Υπάρχουν κινήσεις, οι οποίες δείχνουν τουλάχιστον ότι οργανώνεται το κράτος, αλλά δεν είναι ουσιαστικές. Να μην ξεχνάμε ότι η κρίση ξεκίνησε το 2008, εμείς αντισταθήκαμε πολύ καλά μέχρι το 2011, αλλά έχουν περάσει τόσο χρόνια και πρέπει αυτή τη χρονιά να δούμε κάτι ουσιαστικό. Ξέρουμε ότι δεν θα δούμε πάρα πολλά, αλλά πρέπει να φάνει κάτι στον ορίζοντα.

Ο φόβος είναι ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και θα εισπράξουμε πολλές υποσχέσεις. Θέλουμε όμως λίγες υποσχέσεις και πολλές πράξεις.

Αχιλλέας Λιάτος, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Άνοιξη»

Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ανάπτυξη. Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι πολλά.

Το κόστος παραγωγής, η φοροληστεία με τα χαράτσια, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, το αίσχος των ανοιχτών τιμών στην παραγωγή, τα κόκκινα δάνεια και οι κατασχέσεις χωραφιών και σπιτιών δημιουργούν ένα κοκτέιλ φονικό για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Μεγάλο παράδειγμα οι εξευτελιστικές τιμές στο βαμβάκι, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματική αξία του προϊόντος , το οποίο τη φετινή χρονιά ήταν και ποιοτικό και ποσοτικό.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι υπό τον φόβο της απληρωσιάς και του βιοπορισμού πουλάνε όσο – όσο τα προϊόντα τους για να μπορέσουν να ζήσουν. Ας σταματήσουν λοιπόν τα χτυπήματα συμπόνοιας στις πλάτες των αγροτών και κτηνοτρόφων , και ας δώσουν λύση σε βασικά ζητήματα όπως στο κόστος παραγωγής με τη κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια και παράλληλη χορήγηση αφορόγητου πετρελαίου όπως στους εφοπλιστές, αφορόλόγητο στα 12.000 συν 3.000 για κάθε παιδί, μείωση των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος θα αποζημειώνει στο 100%  της ζημιάς για κάθε αιτία καταστροφής σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Είμαστε προετοιμασμένοι και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι χωρίς των αγώνα μας δεν υπήρχε καμία κατάκτηση (κατάργηση του φόρου στο κρασί, ακατάσχετο στους αγροτικούς λογαριασμούς, αφορόγητο το οποίο θέλουν να μας το πάρουν πίσω  κτλ).

Χρειάζεται οργάνωση των αγροτών και κτηνοτρόφων στους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, συστράτευση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για να μπορέσουμε να ανακόψουμε την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, πολιτική η οποία συγκεντρώνει την γη και την παραγωγή στα λίγα χέρια των μεγαλοαγροτών – τσιφλικάδω.ν

Ως εκ τούτου, εύχομαι σε όλους καλή χρονιά με υγεία, αγώνες για ένα καλύτερο αύριο ενάντια στον αφανισμό και το ξεκλήρισμα.

Κωνσταντίνος Βήτας, Πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων

Μακάρι η Πολιτεία να αφυπνιστεί, να «σκύψει» το κεφάλι πάνω από τα προβλήματα, να ισχύσουν όλα όσα υποστηρίζει και να υπάρξει ανάπτυξη. Δυστυχώς όμως τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα και φοβάμαι ότι πηγαίνουμε προς το χειρότερο. Ειδικά εμάς τους πολύτεκνους μας έχει εγκαταλείψει και είμαστε απελπισμένοι. Δεχόμαστε αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα, χωρίς κανένα μέτρο στήριξης, χωρίς καμία φοροαπαλλαγή παρά μόνο με τεκμήρια. Όλα αυτά για εμάς είναι μεγάλα προβλήματα και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Εύχομαι τουλάχιστον τα περιοριστούν κάπως τα προβλήματα για όλο τον κόσμο.

Ευαγγελία Σταυρίδου, άνεργη πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός

Ανάπτυξη είναι να έχεις δικαίωμα στην ίδια τη ζωή και να ζεις αξιοπρεπώς. Να μπορείς να ζεις στον τόπο σου και να προκόψεις. Να μπορείς να εργαστείς στην επιστήμη, την οποία υπηρέτησες, σπουδάζοντάς την.

Για το 2019 εύχομαι να υπάρξει ανάπτυξη, αλλά πιστεύω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Μακάρι να κάνουμε λάθος και να διαψευστούμε, αλλά η μέχρι σήμερα πορεία άλλα αποτελέσματα δείχνει.

Τα λέω όλα αυτά, διότι δύο χρόνια τώρα αναζητώ εργασία και όλες οι «πόρτες» είναι κλειστές. Αποφάσισα να αφήσω πίσω την οικογένειά μου, τους φίλους μου και να αναζητήσω ένα καλύτερο μέλλον στο Κατάρ.