Κυριακή 03.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Τρικάλων για την απεργία

09.01.2019

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σαν τον κλέφτη, µέσα στις γιορτές και µε κλειστά τα σχολεία, κατέθεσεεσπευσµένα το νοµοσχέδιολαιµητόµο για τις “προσλήψεις” – απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριµένη κυβέρνηση χρησιµοποιεί τέτοιες άθλιες µεθοδεύσεις για να περάσει βάρβαρα αντιλαϊκά µέτρα. Μόνο και µόνο αυτή η τακτική αποδυκνύει το αντιλαϊκό περιεχόµενο του αντιλαϊκού νοµοσχεδίου.

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια µας! Όλοι και όλες στις Απεργίες, στις Γενικές Συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις των σωµατείων!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ( 9-1-19) ΣΤΙΣ 5:30 ΣΤΟ 10Ο Δ.ΣΧ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το νοµοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο σύστηµαπροσλήψεων – διορισµών αποτελεί προαναγγελία απολύσεων χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων!

Με το νέο σύστηµαδιορισµών – προσλήψεων καθιερώνονται τρεις πυλώνες κριτηρίων. Στην ουσία µοιράζονται ισοβαρώς η προϋπηρεσία και τα λεγόµενα ακαδηµαϊκά προσόντα ενώ µοριοδοτούνται και ορισµένα κοινωνικά κριτήρια.

Στόχος είναι να δηµιουργηθούν ελπίδες σε όλους, παλιούς και νέους αναπληρωτές, αλλά και στους νέους αποφοίτους, οι οποίες θα είναι ψεύτικες, γιατί τελικά οι θέσεις µόνιµης δουλειάς θα είναι ελάχιστες. Στο βωµό αυτής της τακτικής χιλιάδες νυν εργαζόµενοι θα πεταχτούν στην ανεργία κατρακυλώντας στους νέους πίνακες.

Μέσα από τα λεγόµενα κριτήρια, µε τα οποία θα γίνονται οι προσλήψεις, θα οδηγηθούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που ήδη εργάζονται ως αναπληρωτές, στην απόλυση. Το νέο σύστηµα προσλήψεων δηµιουργεί τεράστιες ανακατατάξεις στους πίνακες των αναπληρωτών (για µιαακόµα φορά) και τελικά λειτουργεί σαν µηχανισµός ανακύκλωσης της ανεργίας. Θεσµοθετεί τον άκρατο ανταγωνισµό και την εµπορευµατοποίηση, το ανελέητο κυνηγητό προσόντων και πιστοποιήσεων.

Δεν καλύπτονται στο ελάχιστο ούτε καν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς, αντίθετα, παγιώνονται τα χιλιάδες κενά, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η αδιοριστία, µέσα από το τέχνασµα της ανακύκλωσης της ανεργίας.

Όλες οι κυβερνήσεις, µε τη σηµερινή να αποδεικνύεται καλύτερος και πιο υπάκουος µαθητής ΕΕ και ΟΟΣΑ, προωθούν τα “εργασιακά προσόντα”, που πρέπει να κυνηγούν “δια βίου” οι εργαζόµενοι για µια επισφαλή θέση εργασίας, γι’ αυτό έλεγαν και λένε στους αναπληρωτές: “τρέξτε σε όλη τη χώρα να µαζέψετε µόρια, υπηρετήστε στα δυσπρόσιτα για να τα διπλασιάσετε, δώστε γραπτό διαγωνισµό ΑΣΕΠ, µαζέψτε χαρτιά και πιστοποιήσεις, κάντε υποµονή και θα διοριστείτε”. Τώρα έρχονται µε τον πιο άθλιο τρόπο και τσακίζουν όλους αυτούς τους συναδέλφους!

• Με το σχέδιο της κυβέρνησης έχουµεπραγµατική κλοπή προϋπηρεσίας, πετιούνται στα σκουπίδια χρόνια δουλειάς και ζωής χιλιάδων συναδέλφων, που γύρναγαν σε όλη την Ελλάδα, πολλές φορές µακριά από τις οικογένειές τους ή µη µπορώντας να στήσουν τη δική τους.

• Μέσα από τα λεγόµενα «ακαδηµαϊκά» κριτήρια και µε τον πλέον επίσηµο τρόπο η κυβέρνηση απαξιώνει, επί της ουσίας, το πτυχίο χιλιάδων αποφοίτων των σχολών, αφού δε θα είναι το µοναδικόπροαπαιτούµενο για τη δουλειά. Θεσµοθετείται το ατέλειωτο κυνήγι και το εµπόριο προσόντων και πιστοποιήσεων, για όσους έχουν και µπορούνοικονοµικά, το διαρκές άγχος και η ανασφάλεια για τους νέους ανθρώπους, που θα πρέπει εσαεί να αποδεικνύουν ότι είναι «άξιοι» και «ικανοί» να εργαστούν στην Εκπαίδευση.

• Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το σύστηµαδιορισµών όχι απλώς δε λύνουν, αλλά συντηρούν και παγιώνουν το άθλιο καθεστώς της αδιοριστίας για χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές αλλά και απόφοιτους των σχολών. Ακόµα και οι 4.500 διορισµοί να πραγµατοποιηθούν στην Ειδική Αγωγή, την επόµενη χρονιά, θα χρειαστούν και πάλι πάνω από 10.000 συµβασιούχοι για να λειτουργήσουν µόνο και µόνο οι δοµές Ειδικής Αγωγής! Οι όποιοι διορισµοί εξαγγέλλονται σε βάθος τριετίας έχουν χαρακτήρα προεκλογικής εξαπάτησης!

• Ακόµα και σήµερα, στο κουτσουρεµένο σχολείο των περικοπών (βλ. αλλαγές στο ωρολόγιο Γυµνασίου και Δηµοτικού, κατάργηση υπεύθυνου στο ολοήµερο κ.ά.) και των τεράστιων ελλείψεων, απαιτούνται πάνω από 30.000 συµβασιούχοι για να εµφανιστεί µια υποτυπώδης εικόνα “κανονικότητας”!

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των πλειοψηφιών των Οµοσπονδιών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Διευκόλυναν την κυβέρνηση, αφού αποδέχονταν τα κυβερνητικά επιχειρήµατα για “αδυναµία µαζικώνδιορισµών” (λόγω δηµοσιονοµικώνπεριορισµών) αλλά και τις λεγόµενες “επιταγές του νόµου”. Πρότειναν “καλύτερα” κριτήρια στην κυβέρνηση!

Όλο το προηγούµενοδιάστηµα έκαναν τα πάντα για να υπονοµεύσουν το µοναδικό δίκαιο και ρεαλιστικό αίτηµα, δεκάδων ΣΥΛΛΟΓΩΝ και ΕΛΜΕ, που ενώνει όλους τους συναδέλφους και απαντάει στις µορφωτικές ανάγκες, για µονιµοποίηση όλων των συµβασιούχων, που είναι και το µόνο που προασπίζει πραγματικά πτυχίο και προϋπηρεσία όλων των αναπληρωτών! Το χαρακτήριζαν ουτοπικό και λαϊκίστικο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Να µην επιτρέψουμε να περάσει η λογική του “διαίρει και βασίλευε”! Ο εχθρός µας είναι η σηµερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούµενες, που τόσα χρόνια κρατούν τους αναπληρωτές σε καθεστώς οµηρίας, παίζουν βρώµικα παιχνίδια στην πλάτη τους.

Απέναντι στην κοροϊδία για διορισµούς σε βάθος τριετίας και κριτήρια απαντάµε:

• Πάρτε πίσω τώρα το σχέδιο νόµουλαιµητόµο!

• Δε διαπραγµατευόµαστε τη δουλειά ούτε ενός αναπληρωτή, δεν παζαρεύουµε ούτε µια ώρα δουλειάς κανενός συναδέλφου.

• Μονιµοποίηση εδώ και τώρα όλων των συµβασιούχων – αναπληρωτών συναδέλφων που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Κανένας απολυµένος!

• Τουλάχιστον 30.000 άµεσοι µόνιµοιδιορισµοί για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων. Μόνο έτσι µπορεί να ανοίξει και ο δρόµος στους νεότερους συναδέλφους!

• Κατάργηση του νόµου ν. 3848 και όλου του αντιδραστικού νοµοθετικού πλαισίου, που οδηγεί σε λογική προσόντων για τους διορισµούς. Το πτυχίο να είναι το µοναδικό εφόδιο για την εργασία.

ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ!! ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ, ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ! ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ!

Για την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Τρικάλων
Δημήτρης Σπ. Παπασπύρου
Μέλος Δ.Σ. Σ.Ε.Π.Ε. Τρικάλων

[fbcomments]