Παρασκευή 23.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Γιώργος Μητσιούλης: O κύβος ερρίφθη! Ανοιχτό κάλεσμα συστράτευσης

01.04.2019

«Δυστυχώς θα υπενθυμίσω την Δημοτική Αρχή πως η ιστορία της λακκούβας έχει να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών. Οι πεζοί, οι ποδηλάτες, οι νέες μητέρες που συνοδεύουν με καρότσι τα παιδιά τους, τα άτομα με κινητικά προβλήματα πόσο απαξιώνονται καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες  υποδομές, πεζοδρόμια, ράμπες, σημάνσεις»

Για αποτέλεσμα έκπληξη από πλευράς του συνδυασμού «Τρίκκης Πολιτεία» κάνει λόγο ο επικεφαλής της και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μητσιούλης που κατέρχεται και αυτή τη φορά στις εκλογές με μεγάλες αξιώσεις.

 

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

Η κάθοδος του Γιώργου Μητσιούλη απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο εκλογής του κ. Παπαστεργίου από την πρώτη Κυριακή, στον οποίο μάλιστα ασκεί σκληρή κρητική για την κατάσταση της πόλης.

Ο Γιώργος Μητσιούλης αφήνει ανοιχτή την πόρτα των συνεργασιών για όποιον θέλει και καλεί τον «λαό των Τρικάλων να στηρίξουν για τα Τρίκαλα μια ακομμάτιστη και καθαρή λύση».

 

  1. Κ. Μητσιούλη, μετά από πολλές κουβέντες και αμφιταλαντεύσεις, ο κύβος ερρίφθη. Ξανά υποψήφιος δήμαρχος σε μια αρκετά δύσκολη μάχη. Τι σας οδήγησε στην τελική απόφαση;

 

Πιστεύω ότι  δείχνουν  κάτι είκοσι πέντε χρόνια στον συνδικαλισμό του ΤΕΕ και πέντε χρόνια σχεδόν στα έδρανα του Δ.Σ. του Δήμου Τρικκαίων.

Πρώτα πρώτα την αγάπη μου για τα κοινά. Δεύτερον και σημαντικότερο την αγάπη μου για την πόλη και τους πολίτες των Τρικάλων.

Αυτό είναι ακριβώς το κίνητρο για μένα να υπηρετήσω τα Τρίκαλα τους Τρικαλινούς και ιδιαίτερα τους νέους  που χρειάζονται ανθρώπους να αλλάξουν την ζωή τους προς το καλύτερο, να τους δώσουν δυνατότητες, να τους κάνουν να αγαπούν την πόλη τους, που θα τους αξιώνουν.

Ο κύβος λοιπόν ερρίφθη και νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα αποτέλεσμα έκπληξη για την παράταξη που ηγούμαι, την «Τρίκκης Πολιτεία», για αυτό και καλώ τον λαό των Τρικάλων να στηρίξουν για τα Τρίκαλα μια ακομμάτιστη και καθαρή λύση.

  1. Ανακοινώσατε ήδη την πρώτη ομάδα των υποψηφίων και μάλιστα κάποια από αυτά «βαριά ονόματα όπως λέμε». Πόσο δύσκολο είναι σε αυτή τη φάση να βρείτε άτομα δεδομένο ότι ξεκινήσατε αργά;

 

Στην κατάρτιση ενός ψηφοδελτίου πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Εμείς δεν είμαστε μια παράταξη που υποστηρίζεται από κομματικούς μηχανισμούς.  Είναι μια παράταξη ελεύθερων πολιτών με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς προς την πόλη και τους πολίτες. Με τον όρο “βαριά ονόματα” δεν συμφωνώ. Κάθε ένας που συμμετέχει έχει την αξία του και την προσφορά του. Βέβαια η γνώση και η εμπειρία μπορούν να αποτελούν εγγύηση για την πιο εύκολη εκλογή κάποιων.

Πιστεύω ότι το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα ψηφοδέλτιο που θα  εκφράζει τους πολίτες και θα αποτελεί εγγύηση για την καλύτερη σύνδεση του Δ.Σ του Δήμου Τρικκαίων. Για μένα σ΄αυτήν  την προσπάθεια που γίνεται για δεύτερη φορά και αγαπήθηκε από τους Τρικαλινούς κανείς δεν περισσεύει.

Όσο για τον χρόνο, αυτό είναι κάτι σχετικό. Πρώτα ωριμάζεις την ιδέα, συζητάς, προσπαθείς για κάτι καλύτερο και προχωράς.

  1. Δέχονται πιέσεις αυτά τα άτομα ώστε να μην κατέλθουν, έτσι ώστε να μην μπορέσετε να κάνετε συνδυασμό;

 

Μπορεί για κάποιους να υπήρξα «εμπόδιο» στα σχέδια τους.

Η αλήθεια όμως είναι αλλού. Θέλουν σήμερα στις κοινωνίες να ισχύει η δημοκρατία;Θέλουν κάποιοι τους Άριστους και όχι τους Αρεστούς; Θέλουν κάποιοι συνεργασίες, συνέργειες; Προκρίνουν τις συλλογικές προσπάθειες; Θα  απαντήσω εγώ πως δεν θέλουν.

Θα ήταν ωφέλιμο για τις Τοπικές κοινωνίες να ισχύουν όλα τα παραπάνω και να μην υπάρχουν αποκλεισμοί. Θα σας πω μόνο ένα, έμαθα να αγωνίζομαι και να παλεύω από μικρός για το καλύτερο και αυτό θα κάνω και αυτήν την φορά.

Αντλώ δύναμη από τον κόσμο και προχωρώ.

Τα μηνύματα είναι ηχηρά. Ο κόσμος αποφασίζει, εμείς τον ακολουθούμε και τον υπηρετούμε. Και επειδή δεν φοβάμαι,η μάχη θα δίνεται ως το τέλος.

Οι άνθρωποι που με πιστεύουν θα είναι μαζί μου  και ας τους πιέζουν,ας τους τρομοκρατούν. Η “Τρίκκης Πολιτεία” υπάρχει και θα υπάρχει και στο μέλλον.

  1. Σε ποιο στάδιο είναι οι κουβέντες για συνεργασίες; Δεν περπάτησε η υπόθεση με τον κ. Κρητικό, με τον κ. Σπαθή σε ποια φάση βρίσκεστε;

 

Όπως αναφέρθηκα και παραπάνω, είμαι πάντα υπέρ των συνεργασιών, των ενωτικών σχημάτων, της συλλογικότητας. Είναι κάτι που με χαρακτηρίζει και από τις θητείες μου στο Τεχνικό Επιμελητήριο.

Αξιόλογοι άνθρωποι και με εμπειρία και με γνώσεις έχουν ταυτιστεί με την προσπάθεια που κάνουμε.

Όπως ο κύριος Πολυμερόπουλος, που για μένα με θητεία δέκα επτά χρόνων αποτελεί εγγύηση για το ψηφοδέλτιο και την πόλη των Τρικάλων.

Η πόρτα της “Τρίκκης Πολιτεία” είναι και θα είναι πάντα ανοικτή γιατί πιστεύω  στους πολλούς και όχι στον έναν.

Εκτιμώ τόσο τον κύριο Κρητικό όσο και τον κύριο Σπαθή για διαφορετικούς λόγους.  Το να είσαι νέος με θάρρος και να θέλεις να προσπαθήσεις για το καλό της πόλης είναι ελπίδα για το μέλλον.

Από την άλλη ένας πρώην Δήμαρχος με την εμπειρία της θητείας του και ως επικεφαλής παράταξης είναι ένα βαρύ αυτοδιοικητικό χαρτί.

Για να κλείνω λοιπόν  την ενότητα αυτή θα επαναλάβω πάλι κανείς δεν περισσεύει για το καλό των πολιτών.

  1. Είστε από τους ανθρώπους που δώσατε μάχες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα διατηρώντας ένα αξιοπρεπέστατο επίπεδο της κριτικής. Σας βοηθά αυτό θα το αναγνωρίσει ο κόσμος πιστεύετε;

 

Νομίζω πως οι μάχες πρέπει να δίνονται με έναν πολιτισμένο και ευπρεπή λόγο για να δίνουμε όσο μπορούμε καλύτερες λύσεις στα προβλήματα των πολιτών τόσο της Πόλης όσο και των Δημοτικών διαμερισμάτων. Βέβαια όλη αυτή η προσπάθεια γινόταν αποκλειστικά από εμένα. Με τον σημερινό εκλογικό νόμο, τον Κλεισθένη,  θα είχα την δυνατότητα να έχω και άλλους δύο συμβούλους. Προφανώς το να λειτουργείς σαν ομάδα είναι ωφελιμότερο. Μοιράζεις αρμοδιότητες, ενισχύεις την αυτοδιοικητική σου παρουσία, δείχνεις ένα καλύτερο πολιτικό και αυτοδιοικητικό προφίλ. Πιστεύω όμως έδωσα το δικό μου στίγμα στο Δ.Σ και συνέβαλα στο να λυθούν προβλήματα που απασχολούσαν τον Δήμο και τους Δημότες. Πιστεύω πως οι πολίτες αξιολόγησαν την προσπάθεια αυτή και  στην συνείδησή τουςείμαι λύση εγγύησης για τον Δήμο Τρικκαίων. Νομίζω πως αυτό θα φανεί και στην κάλπη στις 26 Μαΐου 2019 .

  1. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά αυτή την πόλη, την ζείτε και ως επαγγελματίας μηχανικός και ως πολιτικός. Σας ικανοποιεί αυτή τη στιγμή η εικόνα των Τρικάλων;

 

Πρωτίστως θα μιλήσω ως πολίτης αυτής της πόλης και μετά ως Μηχανικός και ως Αυτοδιοικητικός . Για μένα η εικόνα της Πόλης όσον αφορά την καθαριότητα, την προσβασιμότητα, το παρκάρισμα και θέματα αισθητικής, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Δυστυχώς θα υπενθυμίσω την Δημοτική Αρχή πως η ιστορία της λακκούβας έχει να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών.

Οι πεζοί, οι ποδηλάτες, οι νέες μητέρες που συνοδεύουν με καρότσι τα παιδιά τους, τα άτομα με κινητικά προβλήματα πόσο απαξιώνονται καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες  υποδομές, πεζοδρόμια, ράμπες, σημάνσεις. Όσο για τον ποδηλατόδρομο δεν αποτελεί ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων παρά μόνο λύση ανάγκης με κινδύνους για τους ποδηλάτες δεδομένου ότι χρησιμοποιείται αμφίδρομα.

Αφιλόξενες είσοδοι πόλης, σκουπίδια, χόρτα, κοπή δέντρων και όχι φύτευση και εξάπλωση του πρασίνου είναι θέματα που η Δημοτική Αρχή δεν έβαλε σωστά στην ατζέντα της.

Μια άναρχη ΛαϊκήΑγορά που συνεχώς εξαπλώνεται χωρίς τάξη και οργάνωση και χωρίς να εφαρμόζονται  οι νόμοι  ταλαιπωρεί όλους τους  εμπλεκόμενους.

Νομίζω θα μπορούσα να πω πολλά κλείνω όμως λέγοντας ότι τόσο τα Τρίκαλα όσο και τα χωριά των Τρικάλων θα μπορούσαν να είναι στολίδια γιατί οι Τρικαλινοί το αξίζουν.

  1. Δηλαδή έξω καλά πάμε, αλλά εντός της πόλης….

 

Νομίζω πως από την προηγούμενη ερώτηση έχει απαντήσει για όλα αυτά. Επανέρχομαι όμως με το θέμα των σκουπιδιών. Δεν μπορούν να λέμε ότι είμαστε «έξυπνη πόλη» όταν η συγκέντρωση των σκουπιδιών και η αποκομιδή δεν γίνεται με έναν σωστό προγραμματισμό.

Ξέρετε κάτι, για όλα αυτά καταγράφεις δεδομένα, παρακολουθείς και δημιουργείς υποδομές τέτοιες  που να μπορείς να το υποστηρίξεις με τον καλύτερο δυνατό και ασφαλή τρόπο.

Δίνεις κίνητρα στους πολίτες για την ανακύκλωση. Το σημαντικότερο όμως περνάς στη συνείδηση των πολιτών το σωστό και πρέπον και αυτό γίνεται ξεκινώντας από τα Σχολεία με ανάλογες δράσεις και ενημερώσεις..

Εύχομαι η καινούργια  Δημοτική Αρχή να αρχίσει από όλα αυτά, λακκούβες, πεζοδρόμια, πλακοστρώσεις, αναπλάσεις, έχοντας ένα σπουδαίο εργαλείο το ΣΒΑΚ(Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας). Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης για μια βιώσιμη, φιλική και προσβάσιμη πόλη. Μια εκδρομή μέχρι την Λάρισα θα μας κάνει να νοιώσουμε ότι απέχουμε πολύ από το μέλλον.

  1. Για τα τεχνολογικά επιτεύγματα του δήμου και την… έξυπνη πόλη, ποια είναι η γνώμη σας;

 

Έξυπνη πόλη για ποιους; Για μας που ζούμε σε αυτήν, για αυτούς που την επισκέπτονται ή για όλους αυτούς που ακούνε για αυτήν  και θα την επισκεφθούν μελλοντικά;

Έξυπνη πόλη είναι αυτή που πρωτίστως αγκαλιάζει και αξιώνει τους πολίτες, που αλλάζει το βιοτικό τους επίπεδο, που  καλυτερεύει την ζωή και την καθημερινότητά τους και που δίνει δυνατότητες στους νέους.

Η πολιτική της Δημοτικής Αρχής δεν νομίζω πως έδωσε κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα στους Τρικαλινούς, πλην εξαιρέσεων.

Δεν θέλω όμως να μηδενίζω τις προσπάθειες. Η e-trikala, ο Μύλος των Ξωτικών, τα Μνημεία της πόλης, το Μουσείο Τσιτσάνη αποτελούν στοιχεία δυνατά  για την πόλη και τους πολίτες προκρίνοντάς την στο Ευρωπαϊκό  γίγνεσθαι τουλάχιστον σαν όνομα. Αυτό είναι κατ΄εμέ καλό.

Συμπερασματικά οι  «Έξυπνες θέσεις παρκαρίσματος», ο «Έξυπνος φωτισμός», το «αυτοκίνητο χωρίς οδηγό», το 5G,έπρεπε  να έχουν δώσει άλλες δυνατότητες στους πολίτες. Δυστυχώς το έργο είναι προσεχώς και όχι σήμερα.

  1. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του κ. Παπαστεργίου, ο δρόμος για αυτοδυναμία, μετά την δική σας κάθοδο, φαντάζει σαν όνειρο θερινής νυχτός. Τι θα πράξετε με τις συνεργασίες στον δεύτερο γύρο, θα μπείτε στη λογική του διαλόγου με τον νικητή -αν δεν είστε εσείς- ή επιμείνετε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης;

 

Νομίζω το πρώτο που πρέπει να μας απασχολεί είναι το πώς μπορούμε να          πράξουμε το καλύτερο για την πόλη, τα Δημοτικά Διαμερίσματα και τους Πολίτες. Προέχει το μέλλον των παιδιών μας , προέχει το μέλλον της Πόλης.

Όσοι είμαστε σ΄ αυτή την κατεύθυνση μιλάμε την ίδια αυτοδιοικητική γλώσσα.

Δεν μπορώ να πω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των Εκλογών και  προφανώς δεν πιστεύω στις  δημοσκοπήσεις με τον τρόπο που παρουσιάζονται. Αυτός που θα αποφασίσει είναι ο λαός των Τρικάλων. Ήδη υπάρχει ένα αποτύπωμα αυτοδιοικητικό και για τις τέσσερις παρατάξεις που τουλάχιστον υπάρχουν αυτή  την στιγμή. Οι προγραμματικές δηλώσεις, τα ψηφοδέλτια και κυρίως η καθαρότητα των υποψηφίων θα είναι κριτήρια πρόκρισης.

Αυτό που μπορώ να πω, έχοντας συνετή σκέψη,είναι πώς η δικιά μας παράταξη, όποιο  και να είναι το αποτέλεσμα, θα είναι παράταξη που θα στηρίζεται σε αξίες και σε ανθρώπους που ανιδιοτελώς θα υπηρετήσουν τον τόπο.

Ό,τι πραγματικά θα είναι καλύτερο για την πόλη, εγώ και οι συνεργάτες μου θα το υποστηρίζουμε. Αλλωστε όπως τοποθετήθηκα και παραπάνω, είμαστε υπέρ των συνεργειών και συνεργασιών, πέρα από νόμους.

Εύχομαι σε μια σωστή και ευγενική εκλογική αναμέτρηση για το γενικό καλό. Για ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες. Για μια όμορφη πόλη.