Παρασκευή 13.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Γιώργος Μανώλης: Κανένα πρόβλημα με το ψηφοδέλτιο

15.01.2019

Ισως και μέσα στις επόμενες ημέρες θα κλείσει το θέμα της στήριξης του υποψηφίου δημάρχου Τρικκαίων  από πλευράς του ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με τον γραμματέα της Ν.Ε. Γιώργο Μανώλη.

Εκτιμά ότι το ψηφοδέλτιο του κινήματος στο νομό είναι αρκετά δυνατό και πως οι υποψήφιοι ξεκίνησαν να δίνουν την μάχη, ενώ σχετικά με τις φήμες περί αλλαγής της σύνθεσης του ψηφοδελτίου τονίζει πως: «δεν έχω καμία τέτοια πληροφόρηση. Περισσότερο μου μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Τέλος εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ σέρνεται πίσω από τις επιλογές των προσώπων του ΚΙΝΑΛ… άρα δεν υπάρχει ζήτημα ακόμη και στην περίπτωση που θα στηριχθούν στελέχη του, όπως ο κ. Τισλιμίγκας.

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

  1. κ. Μανώλη, ως Κίνημα Αλλαγής κάνατε την υπέρβαση και ανακοινώσατε πρώτοι τα ψηφοδέλτια των Εθνικών εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα. Βλέπετε η κίνηση αυτή μέχρι σήμερα να φέρνει αποτελέσματα;

Η επιλογή του Κινήματος μας να ανακοινώσει το 70% των ονομάτων των ψηφοδελτίων, από τακτικής άποψης, ήδη δικαιώνεται .. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί το σημερινό πολιτικό κλίμα, με τις κυβερνητικές παλινωδίες, δηλώσεις και αναιρέσεις. Είναι εμφανές ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, άγνωστης χρονικής  διάρκειας.

Συνεπώς, το να έχουμε σε ετοιμότητα τα ψηφοδέλτια μας ανά την Ελλάδα, θα συμβάλλει πρακτικά στη διάδωση των θέσεων μας, στο να φτάσει το πρόγραμμα «Ελλάδα» σε κάθε σπίτι του νομού μας και ολόκληρης της χώρας . Εκτιμώ δε, ότι στα Τρίκαλα, είμαστε κοντά στο ενδεχόμενο να εκλέξουμε ξανά βουλευτή του δικού μας χώρου.

  1. Μέχρι τώρα υπάρχει ομολογουμένως μια απίστευτη σύμπνοια μεταξύ των υποψηφίων, παρότι τελευταία άρχισαν να ακούγονται ψίθυροι πως ίσως κάποιοι εγκαταλείψουν. Έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή σας;

Καταρχάς, δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση έκπληξη, τη σύμπνοια μεταξύ των υποψηφίων. Οι εποχές του στείρου κομματικού ανταγωνισμού, έχουν παρέλθει, τουλάχιστον για εμάς. Αν σκεφτεί κανείς τις συμπληγάδες από τις οποίες πέρασε ο χώρος τα τελευταία χρόνια, μπορεί και να απαντήσει το ερώτημα περί σύμπνοιας.

Εξάλλου, το ήθος των υποψηφίων μας, εξασφαλίζει ότι καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο αγώνας τους θα είναι στο ίδιο κλίμα συναγωνισμού, αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού. Ο αγώνας δίνεται με αξιοπρέπεια και πίστη στην νίκη. Σχετικά με τις φήμες περί αλλαγής της σύνθεσης του ψηφοδελτίου, δεν έχω καμία τέτοια πληροφόρηση.

Περισσότερο μου μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η εικόνα που έχω εγώ πάντως, είναι ότι οι υποψήφιοι μας, βρίσκονται σε εγρήγορση και δίνουν ήδη τη μάχη. Οι παραπάνω φήμες θα μπορούσαν να διακινούνται από οποιονδήποτε, με σκοπό να πληγεί ο χώρος  και το συνολικό εγχείρημα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ιδιαίτερα στα Τρίκαλα, το κίνημα αλλαγής είναι σημαντικά  υπολογίσιμος αντίπαλος και διεκδικεί ξανά μια έδρα στο νομό μας.

  1. Πάμε λίγο στο θέμα των συνεργασιών στην Αυτοδιοίκηση και να ξεκινήσουμε από την Περιφέρεια όπου ανακοινώσατε το όνομα του κ. Τσιλιμίγκα, ο οποίος όμως δήλωσε πως θα έχει και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ξεσηκώνοντας μεγάλες αντιδράσεις. Σε επίπεδο νομού, πως θα το κλείσετε αυτό το μέτωπο;

Δεν νομίζω ότι η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον κύριο Τσιλιμιγκα είναι για εμάς ένα «ανοιχτό μέτωπο». Καλωσορίζουμε με χαρά όλους εκείνους που επιλέγουν να στηρίξουν τους δικούς μας υποψηφίους, τους δικούς μας ανθρώπους , που ανήκουν τυπικά και ουσιαστικά στην παράταξη μας. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο είναι δικό μας πρόβλημα, η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά, να στηρίζει τις επιλογές μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στρατηγική επιλογή, το να «κρύβεται» πίσω από δικές μας υποψηφιότητες, προκειμένου να αποφύγει μια εκλογική καταγραφή που θα τον αναδείκνυε σε Τρίτη δύναμη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Γνωρίζουμε ότι δεν μας… «αγάπησε» ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλα αυτά όμως, θα μπορούσε να αποτελέσει αυτή η συγκυρία, την ευκαιρία να έρθουμε κοντά με τον κόσμο του προοδευτικού χώρου που απογοητεύθηκε από τη διακυβέρνηση Συριζανελ και τώρα πιο πολύ από ποτέ είναι έτοιμος να επιστρέψει στη δημοκρατική παράταξη.

  1. Με την υπόθεση του δήμου Τρικκαίων τι γίνεται; Θα δώσετε τελικά την στήριξη στον κ. Κρεμμύδα; Ο κ. Σπαθής πάντως μέχρι και σήμερα επιμένει…

Η αλήθεια είναι ότι στο θέμα του Δημου Τρικκαίων τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα. Εκτιμώ  όμως ότι μέσα από τη σύγκρουση, βγάλαμε όλοι πολύτιμα συμπεράσματα, διδαχθήκαμε και εν τέλει θα βγούμε πιο δυνατοί. Αν και χάθηκε χρόνος, σίγουρα δεν είναι αργά. Με τον κύριο Κρεμμύδα έχουμε μιλήσει πολλές φορές, και αυτή τη στιγμή τα όποια προβλήματα προέκυψαν, αποτελούν παρελθόν.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κλείσει και τυπικά το ζήτημα του Δήμου Τρικκαίων. Εμείς, ως νομαρχιακή επιτροπή, ήρθαμε σε επικοινωνία και με τους δύο υποψηφίους. Και οι δύο διατύπωσαν τη θέληση τους να λάβουν στήριξη από το κίνημα αλλαγής. Σύντομα θα υπάρξει και επίσημα η απόφαση μας.

  1. Με τους υπόλοιπους δήμους τι θα κάνετε; Προβλήματα έχετε και στην Φαρκαδόνα.

Στους υπόλοιπους δήμους, όπως έχω ξανά πει πολλές φορές , τα δεδομένα είναι διαφορετικά από τα Τρίκαλα. Σε δήμους κάτω των 40 Χιλ κατοίκων, επίσημη στήριξη θα δοθεί υπό προϋποθέσεις. Αντιλαμβανόμενοι το σημαίνοντα ρόλο που παίζουν τα τοπικά χαρακτηριστικά σε μικρούς δήμους, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα αποφασίσουμε εν καιρώ για το αν και που θα δώσουμε τη στήριξη μας ως χώρος. Αυτό ισχύει για όλους τους υπόλοιπους δήμους του νομού.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αρκεί κάποιος να ζητά τη στήριξη του χώρου μας. Θα πρέπει κυρίως να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, οι οποίες είναι αν μη τι άλλο γνωστές σε κάθε ενδιαφερόμενο. Στο Δήμο Φαρκαδόνας υπάρχουν εξελίξεις, οι οποίες σύντομα θα γίνουν γνωστές. Στους άλλους Δήμους τα πράγματα είναι αρκετά συγκεκριμένα και σύντομα θα τοποθετηθούμε επίσημα για τα πρόσωπα τα οποία στηρίζουμε.

  1. Πάμε στην κεντρική πολιτική σκηνή, το ΚΙΝΑΛ έχει κολλήσει δημοσκοπικά και μάλιστα φαίνεται να έχει μια καθοδική τάση. Που το αποδίδετε αυτό;

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης , ελάχιστες φορές οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν πλήρως από το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρίες έγιναν ξαφνικά μη ικανές η αναξιόπιστες. Δείχνει όμως την αναποφασιστικότητα του εκλογικού σώματος και κυρίως το πόσο διαφορετικά λειτουργεί σήμερα, όταν μπαίνει στο παραβάν σε σχέση με τις απαντήσεις που δίνει στο τηλέφωνο.

Ο πυκνός πολιτικός χρόνος, οι καθημερινές ανατροπές και οι απανωτές εξελίξεις σε σημαντικά μέτωπα, οδηγούν σε αυτή την εκλογική αστάθεια. Σε ότι αφορά τη δημοσκοπικη εικόνα του ΚΙΝΑΛ σήμερα, θέλω να υπενθυμίσω ότι βρισκόμαστε στο απόγειο των προεκλογικων παροχών του κυρίου Τσίπρα , παροχές που επιστρέφουν το 1 από τα 10 που πήρε από τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία , τα τελευταία 4 χρόνια.

Με αίμα του ελληνικού λαού και ανεπανάληπτες θυσίες, καταφέραμε να βγούμε τυπικά από το 3ο μνημόνιο, το μνημόνιο των συριζανελ, όχι ομως να επιστρέψουμε με τους όρους που πρέπει στις αγορές. Το δεκαετές ομόλογό, που είναι το βασικό κριτήριο αξιολόγησης του «που πάμε «, είναι σε απαγορευτικά επίπεδα, και αν δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στις εποχές του 2010 η και χειρότερα, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη σύνεση στη διαχείριση της σημερινής κατάστασης και της οικονομικής ρευστότητας που προσωρινά μας παρέχεται. Σύνεση που οι Συριζανελ δεν έδειξαν σε καμία στιγμή της διακυβέρνησης τους, τουλάχιστον στα θέματα της οικονομίας

  1. Πως κρίνετε όλες αυτές τις κινήσεις Τσίπρα και Καμμένου;

Όλη η χώρα παρακολουθεί εδώ και μέρες , σχεδόν αποσβολωμένη, τους αλληλοεκβιασμους Τσίπρα – Καμμένου, με φόντο ένα από τα πιο σοβαρά εθνικά θέματα των τελευταίων δεκαετιών. Καθημερινά, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε κάθε έννοια της πολιτικής και της δημοκρατίας να ευτελίζεται, είτε με τις ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, είτε με τις συνεχιζόμενες απροκάλυπτες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με μόνο στόχο τη διατήρηση στην καρέκλα και την εξουσία, έστω για μια επιπλέον μέρα.

Το χειρότερο όλων, είναι ότι η κυβέρνηση αυτή , δημιούργησε μια νέα πολιτική και κοινωνική «κανονικότητα». Μια νέα κανονικότητα, που απαξιώνει τους θεσμούς, υποτιμά τη σημασία του πολιτικού πολιτισμού, και εγκαθιδρύει ως φυσιολογική και αποδεκτή την οποία πολιτική συναλλαγή, την φαιδρότητα και τον καιροσκοπισμό. Η λογική του Τσίπρα ότι ακόμα και αν χάσει τη στήριξη των ΑΝΕΛ, θα βρει τις συμμαχίες για να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός, υποτιμά βάναυσα την ελληνική κοινωνία και το εκλογικό σώμα, καθώς αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι πρωθυπουργός πάντως καιρού.

Ουδόλως τον απασχολεί αν με άλλους όρους πήρε την εντολή, και με άλλους όρους και άλλες συμμαχίες θα συνεχίσει να κυβερνά αύριο . Μέσα σε όλα αυτά, εξακολουθούν να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για την αναγκαστική συνύπαρξη με τη ΝΔ, την ώρα που εκείνοι συμμάχησαν με την πιο ακραία λαϊκίστικη και καιροσκοπική φωνή της δεξιάς πτέρυγας.

  1. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, το ΚΙΝΑΛ έχει διαρροή και προς τη Ν.Δ.. Μήπως φταίει το γεγονός πως πολλοί πιστεύουν πως θα συνεργαστείτε μετεκλογικά με τον Μητσοτάκη και πάνε κατευθείαν εκεί;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως , βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικά κλίμα. Η διαμόρφωση αυτής της κατάστασης, δεν βαρύνει όμως μόνο την κυβέρνηση . Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη  από την πλευρά της, πολώνειτον πολιτικό διάλογο, με στόχο την πιο γρήγορη ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Δυστυχώς, σε αυτή τη συγκυρία, όπου απαιτείται για ακόμα μια φορά συναίνεση, ψυχραιμία και προσεκτική διαχείριση , ώστε να μην επιστρέψουμε στην αρχή της κρίσης, τα δύο μεγάλα κόμματα, χορεύουν το ταγκό της σκληρής αντιπαράθεσης, με ακραίους χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν, σε μια προσπάθεια περιχαράκωσης των πιθανών ψηφοφόρων τους.

Πέραν αυτού, η ΝΔ, 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, δεν έχει να πει κουβέντα για της ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή, για το δυσθεώρητο έλλειμμα και το διπλασιασμό του χρέους, δεδομένα που εν πολλοίς οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Ούτε όμως και μετά, η ΝΔ του Σαμαρά έδειξε την υπεύθυνη στάση που είδαμε στις άλλες χώρες που βρέθηκαν σε κρίση και την αντιμετώπισαν με ομοψυχία και συναίνεση.

Τα Ζάππεια, το κλείσιμο του ματιού στους αγανακτισμένους, τα «δεν συναινώ στο λάθος», είχαν όλα στόχο την ανάληψη της εξουσίας. Η ΝΔ φέρει τεράστιες ευθύνες, τόσο για την έλευση του Τσίπρα και του Καμμένου στην εξουσία, όσο και για την καθυστέρηση εξόδου από την κρίση.

Αν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε στηριχθεί από αυτούς που σήμερα πλασάρονται ως «υπεύθυνη πολιτική δύναμη» τα μνημόνια θα αποτελούσαν εδώ και χρόνια παρελθόν. Σε ότι αφορά λοιπόν τη διαρροή προς τη ΝΔ, αν αυτή υπάρχει, λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της καταδίκης του ΣΥΡΙΖΑ και των πρακτικών του. Εδώ όμως θα πρέπει να γίνει σαφές το εξής: Ψήφος στη ΝΔ και όχι στο ΚΙΝΑΛ, σημαίνει καθιέρωση του ΣΥΡΙΖΑ ως

Αξιωματικήαντιπολίτευση. Αν ο ψηφοφόρος του δημοκρατικού χώρου, θέλει να απαλλαγεί από κάθε είδους «Πολακηδες», οφείλει να στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής. Ισχυρό ΚΙΝΑΛ, σημαίνει αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρή ΝΔ, σημαίνει άσκηση σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής και ταυτόχρονα εγκαθίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος σε αυτή. Σε ότι αφορά τα σενάρια συγκυβέρνησης, έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι ακολουθούμε αυτόνομη πορεία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει τις απαιτήσεις του κόσμου από εμάς και τη δύναμη που θα έχουμε να επιβάλλουμε τις θέσεις μας σε μια κυβέρνηση ανοχής η άλλου τύπου.

Στόχος μας δεν είναι η καρεκλά. Όσοι ακόμα και σήμερα σκέφτονται έτσι, θα βρεθούν προ εκπλήξεων.Σε κάθε περίπτωση, ησυζήτηση  για τα μετεκλογικά σενάρια είναι άκαιρη και εκ του πονηρού. Ας γίνει η ίδια ερώτηση και στους άλλους δύο, που τόσο η κόπτονται για το καλό της χώρας. Άραγε θα συνεργάζονταν για το καλό της?

 

 

  1. Ο Γιώργος Μανώλης θα παραμείνει απλά γραμματέας του ΚΙΝΑΛ στα Τρίκαλα ή θα το δούμε να παίρνει μέρος ενεργά και σε κάποια εκλογική διαδικασία;

 

Η θέση του γραμματέα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως η τωρινή, φέρει μεγάλη ευθύνη και απαιτεί αφοσίωση στο συγκεκριμένο αυτό ρόλο. Επιπλέον, χρειάζεται να λαμβάνονται αποφάσεις που μπορεί να μην είναι πάντοτε αρεστές σε όλους . Ο χρόνος που απαιτείται για να έρθει εις πέρας η αποστολή αυτή, είναι πολύς. Εξάλλου  έχω την άποψη ότι το κυνήγι του σταυρού, δύσκολα συνδυάζεται με τα παραπάνω. Βέβαια, οκάθε Γραμματέας είναι εξ ορισμού στρατευμένος στην υπηρεσία της παράταξης. Είναι αρκετά νωρίς για οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση .