Τετάρτη 05.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, αποκλείω Grexit

21.04.2015

«Μπορεί να είμαστε έτοιμοι για όλων των ειδών τα γεγονότα, αλλά αποκλείω 100% το Grexit. Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία» δηλώνει κατηγορηματικά στο περιοδικό Politico ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό τη Δευτέρα επιβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα έχουν δοκιμάσει τις αντοχές του, ωστόσο παρατηρεί ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται κάποια πρόοδος. Πάντως, ο δρόμος για μια συμφωνία είναι ακόμη μακρύς, αναφέρει.

Παρά ταύτα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει αισιόδοξος. Όχι τόσο επειδή υπάρχουν απτά σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις, όσο επειδή το εναλλακτικό σενάριο θα ήταν «πέραν κάθε φαντασίας», όπως λέει.

Ερωτηθείς σχετικά με τα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια, ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να τα σχολιάσει, τονίζοντας ότι η αποτυχία διάσωσης της Ελλάδας «θα μας οδηγούσε σε επιπτώσεις τις διαστάσεις των οποίων ο κόσμος δεν μπορεί να γνωρίζει».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν στιγμές στις διαπραγματεύσεις που έχασε την υπομονή του, ωστόσο -όπως λέει- τώρα την έχει βρει ξανά και δεν θέλει να την ξαναχάσει.

Παρά τη θετική προδιάθεση απέναντι στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν χαρίζεται. Κατακεραυνώνει το ελληνικό επιτελείο για έλλειψη συνεργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών. «Δεν συνεργάζονται με τον τρόπο που θα θέλαμε» σημειώνει και εξηγεί: «Η ομάδα μας στην Αθήνα, το τεχνικό κλιμάκιο, δεν μπορεί να μπει στα υπουργεία το οποίο δεν είναι απλώς περίεργο, είναι απαράδεκτο».

 

Πηγή από in.gr